Ramazan’da Beslenme

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hoş geldin 11 ayın sultanı. Ramazan’ın gelişiyle birlikte akılları kurcalayan birçok soru da beraberinde geldi. Bu ayda kilo verebilir miyim? Oruç tutma sürecimi nasıl sağlıklı geçirebilirim? İftarda ve sahurda ne yemeliyim?

Bu sorular sizin de kafanızı karıştırıyorsa birkaç püf noktayla bunların cevabını bulmanızı sağlayabiliriz. Öncelikle sağlıklı kilo kaybı için mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Mevcut durumu korumak, Ramazan’ı daha rahat bir mideyle geçirmek, tansiyon ve kan şekeri dengesini sağlamak, halsizlik ve yorgunluk ile baş edebilmek ve bu süreci sağlıklı geçirmek için öneriler verilebilir.

Oruç tutarken su içemediğimiz ve yemek saatlerini kendimize göre ayarlayamadığımız için ekstra dikkat etmemiz gereken noktalar bulunuyor:

Öncelikle mutlaka sahur yapılmalıdır. 20 saati geçen açlık süresince kan şekeri çok fazla düştüğü için iftarda iştah kontrolünü sağlamak zorlaşır ve metabolizmanız yavaşlar.

Diğer bir önemli konu ise su tüketimi.  İçtiğimiz suyun miktarı kadar zamanlaması da önemlidir. Çünkü bir kerede içtiğimiz fazla su 3 saat içerisinde vücuttan atılacaktır. Gerçek su ihtiyacımızın zamanı olan 7. ve 8. saatte vücut susuz kalacaktır. Bundan dolayı iftar ile sahur arasında yarım saatte bir 1 bardak su tüketilmelidir.

Beslenmemizde her çeşit besin grubu yer almalı, tabaklarımız dengeli olmalıdır.

Sahurda bizi tok tutacak; yumurta, peynir, süt gibi proteinler, ceviz, badem, fındık, tuzsuz zeytin, avokado gibi sağlıklı yağlar ve tam tahıllı ekmek, yulaf gibi kompleks karbonhidratların tüketimine özen göstermeliyiz. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin; hamur işleri, bal, reçel, sürülebilir çikolata gibi hızlı acıktıracak besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir.

İftarda orucumuzu açarken birden yüklenmemeli, yavaş ve kontrollü bir şekilde öğünü tüketmeliyiz.

Çok yağlı ağır yemeklerden kaçınmalı, mevsiminde hafif ve sağlıklı alternatiflere yönelmeliyiz.

Ramazan’ın gelişiyle birlikte iyice azalan meyve tüketimini arttırmak için iftarla sahur arasında 1-2  porsiyon tüketilmesi gerekmektedir.

Tatlı tüketiminde porsiyon kontrolü sağlanmalı ve daha çok sütlü tatlıları tercih edecek şekilde, haftada 1-2 kereyi aşmamasına özen göstermeliyiz.

Dileriz şifa dolu, bereketli, saygı dolu, ruhuna yaraşır bir Ramazan yaşarız…

Başka bir yazımda görüşmek umuduyla, sağlıkla kalın…

Dyt. Zeynep Nisa Ay
Uzay Diyet ve Danışmanlık Merkezi
0228 212 47 48
instagram.com/uzaydiyet

 

Ramazan’da Beslenme
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin