Yatırım Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Düşmanını tanıyan ve kendini bilen yüz savaşta tehlikede olmaz” sözünü pek çok kişinin duyacağına inanın. Bunu söyleyen, eski Çin’in Doğu Zhou döneminde yaşamış bir Çinli general, askeri stratejist, yazar ve filozof olan Sun Tzu’dur. Bunun anlamı, ‘ne yaparsanız yapın, kendimizi ve rakiplerimizi çok iyi tanımamız gerekiyor. Durum ne olursa olsun, bir başkasına mağlup olmayacağız.

Bu terimi yatırım için de kullanabiliriz. ‘Bizi tanımak’ kendimizi tanımak, yatırım hedefimizin ne olduğunu, ne kadar yatırım yapabileceğimizi ve ne kadar risk kabul edebileceğimizi bilmektir. ‘Onları bilmek’, çeşitli yatırım varlıklarını, risklerin ve getirilerin neler olduğunu ve yatırım hedefimizi karşılayıp karşılamadıklarını tanımaktır. Ayrıca yatırımımızı etkileyebilecek ekonomi hakkında bilgi ve anlayışa sahip olmak. Bu, yatırım yapmaya karar vermeden önce şunları bilmemiz gerektiği anlamına gelir;

  • Yatırım Amacı: Bilmemiz gerekiyor. Yatırım hedefimiz nedir? Örneğin, anaparayı güvende tutun, satın alma gücünü korumak veya parayı büyütmek için (en azından enflasyonu yenmek için) paranın değerini artırın. Ve çocukların eğitimi, emeklilik vb. çeşitli amaçlara hizmet etmek.
  • Beklenen yatırım getirisi: Bu yatırıma nasıl ulaşılır, ilk yatırımlarımıza, yatırım süremize bağlıdır, yeterince uzun mu ve daha fazla yatırım yapmak için daha fazla paramız var mı, yok mu?
  • Risk alma yeteneği ve risk alma isteği: Bu 2 şey farklıdır. Yaş, gelir ve yatırım süresi gibi risk alma kabiliyetini belirleyen faktörler. Ve riske isteklilik, her bir yatırım varlığı türüne karşı tutum, eğilim veya ilgidir.

Riski kabul etme yeteneği, ne tür varlıklara yatırım yapabileceğimizi söyleyecektir. Riske isteklilik denilirken, bu tür varlıklara uygun muyuz? Örneğin, gençler yüksek riski kabul edebilirler, böylece hisse senetleri, vadeli işlemler ve opsiyonlar gibi riskli varlıklara yatırım yapabilirler. Ancak, çok fazla risk almak istemiyorlarsa, tahvil, sabit getirili tahvil gibi daha düşük riskli varlıklara yatırım yapmak daha iyi olacaktır. Bu nedenle, yatırım yapmadan önce kendimizi tanıyın, ne kadarını kabul edebileceğimizi ve riske atmayı veya kaybetmeyi göze alabileceğimizi. Kendimize en uygun yatırımı seçebileceğiz.

Yatırım yapılacak varlıkları bilin ve anlayın

Yatırım yapmadan önce, getiri, risk ve ticaret yöntemi dahil olmak üzere varlığı ne kadar anladığınızı kendinize sormalısınız. Henüz bilmiyorsanız veya emin değilseniz, önce varlıklar hakkında bilgi almalısınız. Örneğin, yatırım fonlarına yatırım yapmakla ilgileniyorsanız, önce bunu öğrenmek için izahname okumalısınız. Yatırım politikaları nelerdir? Hangi varlıklara yatırım yapıyorlar? Temettü politikası var mı? Ne kadar risk var? Kabul edilebilir risk seviyemizi karşılıyor mu? Yatırım varlığını anlamak önemlidir. Yüksek riskli varlıklara yatırım yapsak bile, yatırım yaptığımız varlık hakkında iyi bir bilgiye sahibiz. Daha fazla getiri elde etmek için daha fazla fırsatımız olacak. En önemlisi, bilgimiz ve anlayışımız olmayan bir şeye yatırım yapmayın.

Örneğin, ikili opsiyon ticaretinde çok para kazanan yatırımcılar görebilirsiniz. Bu tür yatırım stratejileri ile likit varlıklarınızı çoğaltmanız aslında mümkün. Ancak bu, bu yatırım stratejisine dalmak için yeterli bir sebep değil. Öncelikle yatırım yapmak istediğiniz stratejiler hakkında iyi bir araştırma yapmalı ve yatırım konusunda yeterli tecrübeye sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca bir demo hesabı açma ve önce stratejiyi denemenize izin verme özelliğine sahip ikili opsiyon brokerleri ile çalışmalısınız. Denedikten sonra, bunun sizin için doğru strateji olduğunu düşünüyorsanız, yatırım yapmaya devam edersiniz.

Ne tür yatırımlar vergiye tabidir ve vergiden muaftır?

  • Sabit mevduat, devlet tahvili ve tahvil gibi faiz şeklinde getiri sağlayan her türlü finansal varlığa yapılan yatırımlar. Faiz stopajı %15 olacak
  • Adi hisse senetleri ve temettü ödeyen yatırım fonları gibi temettü şeklinde getiri sağlayan her türlü finansal varlığa yapılan yatırımlar. Alınan temettüler %10 oranında stopaja tabi olacaktır.
  • Sermaye Kazancı, değer artışından elde edilen kâr şeklidir. Sermaye fazlasıdır. Sermaye Kazancından elde edilen kazançlar bazı ülkelerde vergilendirilir (Sermaye Kazançları Vergisi). Tayland’da SET’teki menkul kıymetlerin satışından veya transferinden elde edilen gelirler artık vergi uygulanmamaktadır.

Ayrıca, yatırımcıların sahip olması gereken önemli şey taahhüttür. Herhangi bir şeyde başarılı olmak için en önemli faktör biziz. Yatırım planı iyi olsa bile, taahhüt eksikliği, disiplin eksikliği ve yatırımı kurtarmak için sabır eksikliği hedefe zar zor ulaşacaktır. Bu nedenle, kendi finansal hedeflerinizi belirlediğinizde, plana devam etmelisiniz. Ertelemeyin çünkü amaçlanan amaca ulaşamayabilirsiniz.

Yatırıma başladıktan sonra, 6 ayda bir veya 12 ayda bir veya yatırımın geri dönüşünü etkileyebilecek önemli olayların olduğu gibi, yatırım planı düzenli olarak değerlendirilmeli ve gözden geçirilmelidir. Örneğin, borsa oynaklığı veya faiz oranı ayarlamaları. Yatırım planımızı mevcut duruma göre iyileştirmek. Özetle, iyi bir yatırım planlıyorsak, eylem planı ve plandaki disiplin düzenli olarak gözden geçiriliyorsa, amaçlanan finansal başarıya ulaşma fırsatı çok uzak değil.

Yatırım Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin