Tohumda Gübre ve Toprak Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bir tohumun filizlenip gelişebilmesi için kullanılacak olan toprak ve gübre çeşidine dikkat edilmesi gerekli. Doğru gübre kullanımı tohumun gelişimini hızlandırırken yanlış gübre kullanımı tohumun çimlenmesini önler. Bitkinin yapısına uygun toprak ve gübre çeşidi bulmak önemliyken fidedeposu.com’dan Zeki Özder, verimliliğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Dikimi gerçekleşecek fide veya tohum için ideal toprak ve gübre tespiti yapılması bitkiden alınacak verimi arttırır. Doğru toprak tercihi ile bitki kısa süre içerisinde büyüyüp gelişirken, gübre ile açığa çıkan çiçek veya meyvelerin miktarı artar.

Torf toprak kullanımı

Torf toprak, organik bir toprak türüdür. Göl yataklarında su seviyelerin yükselip alçalması ve bu sırada oluşan bitki ölülerinin toprakta kalıntı haline dönüşmesi ardından açığa çıkan topraktır. Binlerce yıldır tekrarlayan bu süreçlere bağlı olarak torf toprak bitkiler için gerekli minerallere sahiptir. Yaygın olarak saksı bitkilerini yetiştirmede kullanılır. Zengin içeriği sayesinde tohumların kısa süre içerisinde filizlenmesine olanak tanır. Tohumların çiçek açması ve gelişmesi için ideal bir toprak türüdür.

Tohum ekiminde kullanılan toprağın mineraller açısından zengin olmaması çiçek verimini olumsuz etkiler. Besinsiz kalan bir bitki istenilen gibi açamaz veya çiçekleri tahmin edilenden önce solar. Bundan dolayı ekim yapılacak toprağın kalitesine özen gösterilmelidir.

Tohumda gübre kullanımı

Ekilen tohumun saksı veya bahçeye ekilmesine bağlı olarak kullanılması gereken gübre çeşidi değişir. Ev tipi ekimler için fosfor ve potasyum içeriği yüksek gübrelerin kullanılması önerilir. Bu sayede tohumlar kısa süre içerisinde fide halini alır. Gübreleme iki şekilde yapılır. Ekim işlemi sonrasında toprağa serpilen gübre bahçe edevatları ile toprağa karıştırılır. Ekim öncesinde serpilmesi halinde ise tohumlar atılmadan öncesinde yine toprak ve gübrenin harmanlanması önerilir.

Doğru gübre çeşidi kullanımı

Gübreler katı veya sıvı formda bulunur. Sıvı gübre, sulandırarak veya direkt olarak püskürtme yöntemi ile toprağa uygulanır. Toprağa uygulanabildiği gibi gövde ve yapraklara da uygulanabilir. Sıvı gübre kullanım kolaylığı ile ön plana çıkarken solucan gübresi kavramı da popülerdir. Özellikle, çiçeklerin coşturulması için solucan gübresi tercih edilir. Solucan gübresi hem sıvı hem de katı formda kullanılır. Katı formu klasik gübre uygulaması gibi ekim yapılan toprağa karıştırılarak uygulanır. Sıvı hali ise toprağa püskürtülür. Çiçek için gerekli olan makro ve mikro elementleri içeren solucan gübresi, bitkinin çiçek açma süresini hızlandırır. Çiçekler kadar kavun fidesi gibi meyve elde edilmesi üzerine yapılan ekimlerde de kullanılır. Bitkinin hızlı gelişmesini sağlayarak hasat süresini kısaltır.

Bazı gübre çeşitleri bitkilere göre özel olarak ayrılır. Örneğin; Orkide yetiştiren bir kişinin orkide gübresi kullanması gerekir. Bitkinin çiçeklerini coşturmak için kullanılması halinde bu kategoriye özel gübreler tercih edilir. Bitkiyi güçlendirmek ve köklerini sağlamlaştırmak için de kükürt içeriği yüksek olan gübreler ön plana çıkar.

 

 

Tohumda Gübre ve Toprak Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin