Bilecik’te eşi tarafından öldürülen Cemile Nur Duman ile Babası anıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te boşanmaya çalıştığı kişi tarafından adliye çıkışında vurularak öldürülen Cemile Nur Duman ve Babası , Abdullah Duman, ölümünün yıl dönümünde anıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Başkanlığı tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen anma programına, Belediye Başkanı Semih Şahin, CHP İl Başkanı Metin Yaşar, İYİ Parti İl Başkanı Hakan Sakarya, Partililer, Duman ailesi ile yakınları katıldı.

Burada yapılan saygı duruşunun ardından konuşma yapan CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Meral Tatar, kadına şiddet ve kadın cinayetleri ile mücadelenin sadece kadının değil erkeğin de görevi olduğunu söyledi.

2021 yılında şu ana kadar kayda geçen 326 kadın cinayetinin olduğunu belirten Başkan Tatar, “Şiddet ve yaralanmalar bu sayıya dahil değil, bu sebeple öfkemiz, acımız ve mücadelemiz hiç bitmeyecek. Ölüyorlar mı? Hayır, Öldürülüyorlar. Her gün kadınlar kendi hayatlarına dair karar aldıkları için öldürülüyorlar! Eşit yaşamak için, boşanmak, ayrılmak için, okumak için, çalışmak için bir avuç özgürlük için öldürülüyorlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Aralık 1923’te İzmir’de yaptığı bir konuşmada ‘bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur’ diyor. Biz, bu sözün söylendiği tarihten 98 yıl sonra yıl olmuş 2021 hala İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılarla mücadele ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa, 6284 Sayılı Kanun uygulanırsa, kadına her türlü şiddeti gerçekleştiren kişilere gerekli cezalar verilirse, kadına şiddet durabilir. Herkesi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya davet ediyorum.” dedi.

Cemile Nur Duman’ın annesi Fatma Duman ise, “Bu acılı günümde yanımda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız artık anneler ölmesin, evlatları kalmasın ve bizim gibi anneler de ağlamasın.  Çok acı bir şey çok acı inşallah adalet yerini bulacak” ifadelerine yer verdi.

Duman ailesinin Avukatı İlyas Geçgelen ise soruşturma dosyasının yüzde 90 tamamlandığını belirterek, “Eksik raporlar, adli tıp raporları dosyaya celp etti. Ortalama 1 veya 1,5 ay içinde iddianame hazırlanıp mahkemeye sevki yapılacaktır. Biz sürecin hukuki takipçisiyiz. Şahsın en ağır cezayı alması için elimizden geleni yapacağız.” dedi.

Belediye Başkanı Semih Şahin’de, erkeğin egemen olduğu toplumlarda bu sonuçlarla karşılaşıldığının vurgulayarak, “Söylenecek çok şey yok. Geldiğimden beri ellerinizdeki fotoğraftaki gözlere bakıyorum. O gözler neyin kimler tarafından katledildiğini hepsini söylüyor. Bu kadınların sorunlarından daha çok erkeklerin de sorunudur. Erkek egemen toplumu üreten rejimler bu sonuçlarla karşılaşıyorlar. Buradaki olaydan hepimiz suçluyuz, hepimizin bir suçu var.” dedi.

Türkiye’de insanların kutuplaştığını, gerginleştiğini ve şiddetin ortaya çıktığını belirten Başkan Şahin, “Bunun dışında avukat bey de söyledi en ağır cezayı alması için çalışıyoruz diye. Teşekkür ediyoruz ama asıl suçlular kim? Gerçek suçlular ne zaman cezalandırılacak? 20 yıllık bir yönetim anlayışının son imzası olarak tek gecede tek kişi İstanbul sözleşmesini iptal etti. Aslında bu 20 yıllık bir politikanın son imzası olarak alabilirsiniz. Aslında 20 yıllık bir mentalitenin bir ispatıdır sadece. Hep bunu ürettiler, her zaman bunu ürettiler. toplumda sadece kadına şiddet değil yaptıkları ayrımcılıklarla kutuplaştırmayla insanları sürekli şiddet ortamında tuttular. Bizler ise tam tersi bu gözlere baktığımızda sevgiyi görüyoruz ama uzun süredir yürütülen politikalarla ülkede ne şehir kaldı, ne sanat kaldı, ne şarkı kaldı. Sevgiyi doğru yaşamanın ham maddesi hiç birşey kalmadı ortada. İnsanlar kutuplaştı, gerginleşti ve şiddet ortaya çıktı. Bu sadece kadına şiddet değil her yönden herkese şiddet şeklinde 20 yıllık politikanın sonucudur. Bunlar rastlantısal ya da tekil olaylar değil, sistemli bir rejim sorunudur. Var olan tek kişilik rejim yıkılmadıkça bunlar bitmeyecektir maalesef. Hepimiz öncelikle bu anlayışı yok etmek için mücadele etmemiz gerekiyor. Hepimizin başı sağ olsun.” ifadelerine yer verdi.

Anma programında CHP Bilecik İl Başkanı Metin Yaşar, Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şube Başkanı Ayla Ercan ve Bilecik Barosu Kadın Komisyonu Üyesi Pervin Taşçı da birer konuşma yaptı.

Diğer yandan, konuşmaların ardından kadınlar yanlarında getirdikleri mor balonları kadın cinayetlerinin son bulmasını temenni ederek gökyüzüne saldılar.

 

[ilgiliMakale icerik_id=”120214″]

[ilgiliMakale icerik_id=”121132″]

[ilgiliMakale icerik_id=”124431″]

Bilecik’te eşi tarafından öldürülen Cemile Nur Duman ile Babası anıldı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin