Almanya’da Kıble Yönü Nasıl Bulunur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilindiği üzere kıble, namazın dışındaki farzlarından birisidir. Namazın şartlarından birisi olan kıble, Suudi Arabistan’ın Mekke şehrindeki Kâbe-i Muazzama cihetine yönelmeyi ifade etmektedir. Namazın belirtilen bu yönde kılınması, namazın sıhhati açısından pek önemlidir. Dolayısıyla namaz kılacak olan Müslümanların, kıble yönüne doğru namaza durması icap etmektedir.

Bulunduğu yerde kıble yönünü bilenler açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Fakat evini veya işyerini değiştiren, pikniğe giden, seyahate çıkan yahut dış memleketlerde yaşayanlar kıble yönünü nasıl belirleyecektir? Ülkemiz açısından değerlendirildiğinde pek fazla sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz. Zira İslam beldesi olduğumuz gerçeğinden hareketle, kıble yönünü sorabileceğimiz Müslümanlara rastlamamız ihtimalinin olması veya her yerleşim biriminde cami/mescitlerin olması doğrusu işimizi kolaylaştırmaktadır. Peki ya yabancı ülkelerde ne yapacağız?

Yabancı Ülkelerde Kıble Yönü Tespiti
Qibla Finder ile (yani kıble bulucu) olarak ifade edilen bu durumu aşmak için günümüz teknolojisinden istifade edilebilir. Yine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her ülke ve şehirleri için verdiği kıble saatinden hareketle kıble yönü tespit edilebilir. İnternetten kısa bir araştırma neticesinde yabancı ülkelerde bulunduğunuz konuma ait kıble saatini öğrenebilir ve o saatte güneşe doğru döndüğünüzde kıble yönünüzü eş zamanlı bulabilirsiniz. Fakat kıble saati her kıta veya ülke için kullanılabilecek bir yöntem değildir. O halde ne yapacağız? Başta da belirttiğimiz üzere en pratik ve en doğru sonucu internet alt yapısını kullanarak elde edeceğiz. Örneğin, Almanya özelinde kıble yönümüzü bulalım. Nasıl mı?

Deutschland Qibla Richtung adresinden bulunduğunuz eyalet ve sonrasında bulunduğunuz şehri bulun. Google haritalar alt yapısının kullanıldığı bu platformda, harita üzerinde hareket etmek suretiyle konumumuzu (ev, işyeri, cadde, sokak vb.) bulalım. Ev/işyerinizin üstüne kadar inin ve oluşan kıble çizgisini baz almak suretiyle kıble yönünüzü bulun. Arzu ederseniz size verilen pusula için kıble açısını kullanarak pusula yardımıyla da kıble yönünüzü bulabilirsiniz. Görüldüğü üzere dakikalar ve hatta saniyeler içerisinde kıble yönünüzü kolaylıkla bulmuş olduk. Teknolojinin bu nimetlerini kullanarak artık dünyanın istediğiniz ülke veya bölgesinde kıble yönünüzü tespit etmek kolay hale gelmiş olacaktır.

Daha fazla ülke için aynı yöntemi uygulamak isterseniz qiblafinder.org adresini kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz ülke, eyalet (il), şehir veya kasabanın kıble yönünü bulmak artık çok kolay. Sadece yapmanız gereken www.qiblafinder.orgadresini kullanmak olacaktır.

Almanya’da Kıble Yönü Nasıl Bulunur?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Berbat anlatmışsınız hiçbirşey anlamadım

Bizi Takip Edin