YENİPAZAR’DA SÜTLER ARTIK DAHA DEĞERLİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenipazar İlçesinde BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) aracılığıyla gerçekleştirilen sütlerin kalite ve değerinin artması amacıyla gerçekleştirilen “Çiğ Süt Kalitesinin Arttırılması için Soğuk Süt Zincirinin Oluşturulması” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

IMG_0417

İl Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız İl Müdür Yardımcısı Erkal Gedikli, Süt Birliği Başkanı Hayati Keskin, BEBKA yetkilileri, Şube Müdürleri ve personel katıldı.

 

İl Müdürü Yıldız, toplantıda şu açıklamayı yaptı;

“BEBKA’dan yapılmış olan 401.650,00 TL yatırım tutarına sahip “Çiğ Süt Kalitesinin Arttırılması için Soğuk Süt Zincirinin Oluşturulması” projesi, güvenilir gıda üretimine ve tüketimine sunulması için gösterilen çabalardan biridir. Bakanlığımız bundan sonra soğuk süte destek vermeyecektir. Bu amaçla bakıldığında projenin ilçemiz ve ilimiz için önemli bir yeri vardır. Elde edilen sütlerimiz belli bir somatik hücre sayısının altında olmak zorundadır. Bunu da ancak soğuk zincir ile sağlayabiliriz.

 

İlçemizin hayvancılığı diğer ilçelere nazaran biraz daha fazla gelişmiş durumdadır. Süt sığırcılığı ve süt üretimi iyi düzeyde ama bu proje ile çiftçimizin ürettiği ürünün daha iyi değerlendirilmesini, tüketicinin de daha sağlıklı bir ürün tüketmesini sağlamış olacağız. Proje 11 köyde uygulanmakta olup 8,5 ton süt soğuk zincirde durabiliyorken sezonunda 12 tona kadar çıkabilecektir.

 

Süt soğutma tanklarının olduğu yerlerde çalışan kişiler eğitimli olmalıdır. Kesinlikle bozuk süt almaması gerekir. Çiftçi 5 kg süt verip tanktaki 5 ton sütü bozabilir. Bu durum milli ekonominin zarara uğraması demektir. Süt toplama yerinde çalışanların ve çiftçilerimizin hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekir. Projenin hayata geçirilmesi ile yakın süre içerisinde ilimiz protokolünün de katılımı ile tören yapılarak tanıtımı yapılacaktır. Projenin ilimiz ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.

 

Süt Birliği Başkanı Hayati Keskin de “Projemizi Bebka’nın 2015 yılında açmış olduğu kırsalda ekonomik kalkınma mali destek programı kapsamında Yenipazar’da Üretilen Çiğ Süt Kalitesinin Arttırılması için Soğuk Süt Zincirinin Oluşturulması projesini hayata geçirdik. Projede uygun şartları sağlayarak 15-20 gündür sistem çalışır duruma geldi. Yenipazar ilçemiz için iyi ve gerekli proje yapıldığını düşünüyorum.

 

Bu proje ile düşük bakterili hijyenik süt elde ederek değer fiyatta satıp üreticinin gelirlerini arttırması ve tüketiciye de kaliteli ürün sunmak amaçlanmaktadır. Projenin ilçemiz, ilimiz ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını dilerim” dedi.

 

Gıda Mühendisi Selda Boyacı’nın süt tanklarında dikkat edilmesi gereken, onay başvuru işlemleri, alınacak tedbirler ve kayıtlarla ilgili bilgilendirme sunumunun ardından toplantı sona erdi.

IMG_0407 IMG_0412  IMG_0399

YENİPAZAR’DA SÜTLER ARTIK DAHA DEĞERLİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin