YENİ TÜRKİYE İÇİN GÜVEN OLUŞTURAN İKTİDAR İSTİYORUZ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hükümetten Beklentilerimiz ve Hükümete Önerilerimiz
Tarihi tecrübemiz göstermektedir ki, güçlü memur, güçlü devlet demektir. Güçlü memur, proje demektir, kaliteli hizmet demektir. Güçlü memur, güçlü demokrasi demektir. Güçlü memur, güçlü ekonomi demektir. Güçlü memur, bölgesel güç demektir. Güçlü memur, küresel güç demektir. Sosyal güvenliği yetersiz, iş güvencesiz taşeron işçiyle büyük devlet olunmaz, olunamaz, büyük devlet olma hayali bile kurulamaz.
Güçlü memurun olmazsa olmazı ise iş güvencesidir. İş güvencesi, Memur-Sen’in ve bütün kamu görevlilerinin kırmızı çizgisidir. Kamu görevlilerinin bu kırmızı çizgisinin erozyona uğratılmasına, aşılmasına, etrafından dolanılmasına asla müsaade etmeyiz, izin vermeyiz. Bu kapsamda, henüz hükûmet dahi kurulmamışken, iktidar partisinin bazı milletvekillerince yapılan iş güvencesinin kaldırılacağına yönelik sorumsuz açıklamaları esefle karşılıyoruz. Kamu görevlilerinin iş güvencesinin tartışıldığı, tartışılacağı ya da sona erdirileceği algısı uyandıracak kavramlarının kullanılması, açıklamaların yapılması çalışma hayatının ve toplumsal barışın dinamitlenmesidir. Oysa milletimiz ve biz, 26. Dönem TBMM’den ve 64. hükûmetten toplumsal uzlaşmayı sağlamasını ve Yeni Türkiye yolculuğunu hızlandırmasını bekliyoruz. Kamu görevlilerinin ve toplumun huzurunu bozacak benzeri açıklamalardan bu çerçevede vazgeçilmelidir.

3. Dönem Toplu Sözleşmesiyle, 4/C’lilerin, 4/B’lilerin ve üniversite mezunu işçilerin kadroya alınması yönünde çalışma başlamışken, 1 Kasım seçiminde asli işlerde istihdam edilen taşeronların kadroya alınması sözü verilmişken ve seçim beyannamesinde kamu görevlilerinin iş güvencesiyle ilgili bir tespite ve teklife yer verilmemişken, kamu görevlilerinin iş güvencesini tartışmaya açmak çelişkidir, abesle iştigaldir, enerji kaybıdır, zaman israfıdır. Bu tartışmaları doğru da bulmuyoruz. Bu kapsamda, 64. hükûmetin programında kamu görevlilerinin iş güvencesinin tartışılmayacağına dair teminata kesin bir ifadeyle yer verilmelidir. Aksi takdirde, çalışma barışının ve toplumsal huzurun bozulmasının zemini oluşturulacaktır, ki bu da Yeni Türkiye hedefinden uzaklaşma anlamına gelecektir.
İktidarın hedefi, iş güvencesini kaldırmak olmamalı, güçlendirmek olmalıdır. Kamu personel sistemi, iş güvencesi temelinde kadrolu istihdam odaklı, kamu görevlilerine güveni esas alan anlayışla kariyer ve liyakat odaklı olarak güçlendirilmelidir. Kamu hizmetleri alanında asli ve süreklilik niteliğinin asıl, geçici faaliyet kurgusunun istisna olduğu anlayışıyla geçici personel ve sözleşmeli personel istihdamına kısmen yer verilmeli, kamu hizmetleri alanında taşeron çalıştırma uygulamalarına bütünüyle son verilmelidir.
Türkiye’nin en büyük emek hareketi ve yetkili konfederasyon olarak, iş güvencesini sadece kırmızı çizgimiz olarak değil, Büyük Türkiye’nin güvencesi olarak da görüyoruz. Bu kapsamda, sessiz kalmayacağız, iş güvencesine dokundurtmayacağız. Bu hassasiyetlerimizi ve iş güvencemizi sonuna kadar koruyacağız.

YENİ KURULACAK HÜKÜMETE ÖNERİLERİMİZ
1-OLMAZSA OLMAZIMIZ İŞ GÜVENCESİ
Kamu görevlileri ve kamu görevlileri sendikacılığı yoğun kamu merkezli çalışma hayatı kesitinde 3. Dönem Toplu sözleşmesiyle üretilen, elde edilen çalışma barışı ve toplumsal barış yeni kazanımlarla mutlaka devam ettirilmelidir.Kamu görevlilerinin iş güvencesinin tartışıldığı, tartışılacağı ya da sona erdirileceği algısı uyandıracak kavram, içerik ve hedeflerin kesinlikle Hükümet Programı’nda yer almaması gerekmektedir

2-ÖZGÜRLÜKLER GENİŞLETİLMELİ
Hükümet programının temel başlıkları arasında yer alması gereken konular arasında Kamunun istihdama öncülük yapması, Yeni Anayasanın yapım ve yazımı, kamu görevlilerine grev ve siyaset hakkı bulunmalıdır. Kılık-Kıyafet konusunda sınırlama üreten yönetsel düzenlemeler ile fiili uygulamalara son verileceği ve bu kapsamda üniformalı kamu görevlilerine yönelik başörtüsü yasağı ile erkeklere yönelik kılık-kıyafet yasaklarının kaldırılması ivedilikle gerçekleştirilecek işler kapsamında olmalıdır.
Toplu sözleşmenin konu bakımından kapsamının genişletilmesi, kadrolu istihdam ve taşeron uygulamasının bir an önce sonlandırılması gerekmektedir.

3-TERÖR VE PARALEL YAPIYLA MÜCADELE
Toplumsal sözleşme niteliğinde bir anayasa yapma hedefinin vazgeçilmez unsurlarından ikisi “kalıcı ve etkin kamu düzeni” ve “bütün kesimlerin katkı sunduğu toplumsal huzur ve barış” olduğu gerçeğinden hareketle vesayet zeminleriyle, devlet içinde kendilerine mahsus egemenlik alanı oluşturma çabasına girişen paralel yapılarla, terörle, terör örgütleriyle, terörü destekleyen yapılarla mücadelenin devamı ile birlikte ötekileştirici devlet suçlamasına malzeme yapılan bütün zeminlerin temizlenmesi doğrultusunda geçmiş dönemlerde hayata geçirilen “Çözüm Süreci” başta olmak üzere Alevi ve Roman vatandaşların beklentilerinin karşılanması, mağduriyetlerinin giderilmesi hedefli, ortak akıl ve ortak sorumluluk temelli süreçlerin olabilecek en kısa sürede istenilen sonucu üretmesinin sağlanacağı Hükümet Programı’nda yer almalıdır.

4-NASIL BİR EĞİTİM SİSTEMİ?
Vesayet dönemi izlerinden arınmak için kapsamlı çalışmaların yapılması gereklidir. Ahlak eğitiminin hem ilk hem de orta öğretimde temel bir referans ve hedef alanı olarak belirleneceği, eğitim sisteminin “insan ve güzel ahlak” arasındaki vazgeçilmez ilişki üzerinden yeniden tesis edileceği vurgusu Hükümet Programı’nda kesin bir şekilde dile getirilmelidir.

5-KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN ÖNEMLİ TALEPLER
Kamu görevlilerinin iş güvencesinin tartışıldığı, tartışılacağı ya da sona erdirileceği algısı uyandıracak kavram, içerik ve hedefler kesinlikle Hükümet Programı’nda yer almamalıdır. Kamuda iş güvenceli istihdam, gelir vergisi mağduriyetinin giderilmesi, 4/C ve 4/B’lilerin kadroya geçirilmesi, fiili hizmet zammı, ek göstergeler, ek ödemelerin emekli maaşına yansıtılması ve disiplin cezalarının affı gibi taleplerimize acil karşılık verilmeli ve hükümet programında yer almalıdır.

AHMET SELÖZ
MEMUR-SEN İL TEMSİLCİSİ

YENİ TÜRKİYE İÇİN GÜVEN OLUŞTURAN İKTİDAR İSTİYORUZ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin