Vali İle Özel 2: “Bilecik’te Koronavirüs”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Bilecik’te koronavirüs ile mücadele kapsamında vaka sayılarının mayıs ayı itibariyle aşağıya düştüğünü hatta sıfırlandığını ancak son günlerde günlük 30’lu rakamlara ulaştığını söyledi.

Haber228’in “Vali ile Özel” programına konuşan Vali Şentürk, vatandaşlar tarafından merak edilen koronavirüs pozitif hasta sayısıyla ilgili rakamlarla ilgili konulara saplanmamak gerektiğini, bu konuda sağlık bakanlığının Bilim Kurulu’nun da tavsiyeleri çerçevesinde rakamsal açıklamaları ortaya koyduğunu söyledi.

Bilecik’in Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi en iyi iller arasında olduğunu belirten ancak bu durumun vatandaşları rehavete düşürmemesi gerektiğini vurgulayan Vali Şentürk, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“MAYIS AYINDA HEDEFLEDİĞİMİZ NOKTALARA GELDİK”

Bizim vaka sayılarımız ilk başladığı günlerde çok sınırlı giderken zaman içerisinde yükselme kaydetti ama ciddi önlemler aldık. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı insanları dışarıya çıkışlarını sınırladık, sürekli denetimler yaptık sahada, iş yerleri de dahil olmak üzere vatandaşlar tepki de verdi ama buna mecburduk. İlimizin giriş çıkışlarını kapattık. Bu önlemlerle mayıs ayında biz hedeflediğimiz noktalara geldik. Bizim vakalarımız günlük 2 ve 3 gibi seyrediyordu ama sonrasında tabi biraz ihtiyaçlar da arttı, genel olarak hareketlilik arttı.

“DÜĞÜNLER HAREKETLİLİĞİ ARTTIRDI”

İlk süreçte bu işi daha rahat götürüyorduk filyasyon çalışmalarımız çok kapsamlı gidiyordu. Dışarıya çıkmasını sınırladığımız insanların ihtiyaçlarını karşılayacak da tedbirler aldık, gece ve gündüz demeden evlerine götürdük ihtiyaçlarını. Fakat bu hareketliliğin artmasıyla özellikle düğünlerde, il dışına gidilen düğünlerden ve aile ziyaretlerinden kaynaklanan bir yoğunlaşma olmaya başladı. İlk günler 3-5 rakamlarıyla giderken şimdi 30’lu rakamları bulduk. Bu bizim için ciddi sıkıntı.

FİLYASYON ÇOK ÖNEMLİ

Filyasyon çalışması çok önemli. Pozitif bir vakanın semptomları ağırsa hastanede tedavisi devam ediyor, eğer semptomları hafifse evinde tecrit edilerek 14 gün takibi yapılıyor. Günlük olarak emniyet güçlerimiz ve sağlık ekiplerimiz telefonla arıyorlar, doğrudan ziyaret ediyorlar. Şuan salgın denetim ekipleri oluşturduk o ekiplerimiz de bizzat gidip ziyaret ediyorlar ve tecrit edildiği alandan ayrılıp ayrılmadığını kontrol ediyorlar, uyarıyorlar.

BİLE BİLE DÜĞÜNE GİDİYORLAR!

Bazen öyle durumlar oluyor ki; vatandaşımız pozitif olduğu halde düğüne gidiyor veya kalkıp yol kenarında karpuz satmaya gidiyor. Bunlara artık cezai işlem uygulamak durumundayız. Tabii ki hasta hastalığını tedavi edeceğiz ama başkalarının da sağlığını tehlikeye düşürüyorsa onun gözünün yaşına bakamayız. Bu tür örneklerle karşılaşıyoruz. Bu boyut çok önemli, buna önlem alınması gerekiyor. Bunun için de şimdi arkadaşlarımızla çalışıyoruz. Tabii biz vatandaşımızı çok incitmemek üzere uyararak bu işi götürelim istiyoruz ama defaatle uyarımıza rağmen ihmalkar davranan, kasıtlı olarak umursamaz davranan  vatandaşlarımız da bunun sonucuyla karşılaşmak durumundadır.

BİR SAAT BOŞ VERELİMLE OLMAZ!

Önce uyarıyoruz, dinlemezse para cezası akabinde adli ceza, işletmeyse işletmenin kapanmasına kadar gidecek. Biz ekonomi de dönsün istiyoruz esnafımızı dolaştık esnafımızın tedbirleri aldığını görüyoruz ama bazen esneklik ve gevşeklik olabiliyor. Şimdi biz 10 gün boyunca tedbirli olalım ama gidelim bir saat boş verelim olmaz.  atandaşlarımızdan farkındalık oluşturma ve bilinçli davranma noktasında katkı bekliyoruz. Hep beraber yapacağız bu işi. Bütün kamu görevlileri seferber olsa bile bir kişi geliyor kamu görevlilerine de bulaştırabiliyor.

DAHA İLERİ BİR NOKTAYA GİDERSE..

Bu iş nereye varacak daha önceden belirli yaş sınırlamaları vardı, kronik hastalığı olanlar vardı şimdi daha ileri bir noktaya varırsa belki tamamen kapanacak. Böyle bir şeyi düşünmüyor ve arzu etmiyoruz, gündelik hayatımız devam etsin istiyoruz. Bunun için yeni normal diye bir şey çıktı ortaya. 3 tane unsur var maske, mesafe ve temizlik. Şu anda bütün dünyayı kasıp kavuran bir virüsle karşı karşıyayız, kolay değil.

BİLECİK’TE 36 BİN ÖĞRENCİ ETKİLENDİ..

Bilecik’te 36 bin öğrencimiz okula devam etmemesinin getirdiği handikaplar var. Ne yapıyor bu çocuklar şuanda sokakta görüyormuyuz görmüyoruz, telefon, televizyon ve bilgisayar başındalar. Çocuğun hareket etmesi, enerjisini tüketmesi lazım bunları düşünüyoruz. Uzaktan eğitimle ne yapabiliriz nasıl teşvik edebiliriz gibi konular üzerinde çalışıyoruz.


İLGİLİ HABERLER:

Vali İle Özel 2: “Bilecik’te Koronavirüs”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin