Tutarlı Bir Ebeveyn Olmak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocukların gelişim sürecinde en büyük örnek aldıkları kişilik ebeveynleridir. Bu yüzden ebeveynlerin tutarlı davranışlar sergilemesi,  çocukların gelişiminde büyük bir etkiye sahiptir. Tabi bu tutarlılık  ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkilerinin yanı sıra  kendi aralarındaki ilişkilerinde de olmalıdır. Yani ebeveynler arası ve ebeveyn çocuk arasında geçen davranışların tutarlı olması doğru davranışların kazanımını tetiklemektedir.

Doğrular ve yanlışlar ince sınırları ile birlikte aktarıldığında ve bu sınırlamalar aşıldığında sonuçlarına katlanılması gerekeceği net bir şekilde yansıtılmalı, tutarlı ebeveyn olma yolunda doğru adımlar atılmalıdır.

Tutarlı Ebeveyn Olmanın Çocuklar Üzerine Etkisi

Çocuklar yapı gereği öğrenmeye aç ve gözlemci bir yapıya sahiptir. Siz ebeveynler tarafından yapılan hareketleri önce izlerler sonrasında da bu hareketleri uygularlar. Anlatılan sözsel ifadelerden çok yaşanılarak görülenler kalıcı olduğu için bu süreçte çocuklar siz ebeveynlerin davranışlarını öğrenirler. Yani sizler tutarlı ebeveyn olma yolunda hareket ederseniz çocuklarınızda bu duruma adapte olacaktır. Bu yüzden fiziksel veya psikolojik olarak yaşanan her durumda doğru ve tutarlı davranılması en büyük öncelik olmalıdır.

Tutarlı Ebeveyn Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Öncelikle bu tutarlı ebeveyn olma sürecinin her koşul altında kontrol edilebiliyor olduğunun çocuğa aktarılması gerekmektedir. Eğer sizler farklı koşullar altında çocuğa farklı tarzda davranış sergiler ve tutarsız bir yapıya bürünürseniz çocukları da bu durumdan olumsuz olarak etkilersiniz. Çocuğunuza net ve kesin geri bildirimler ile her koşulda tahmin edilebilir bir davranış sergilemeniz daha doğru bir gelişim sürecini beraberinde getirecektir.

Tutarlı Bir Ebeveyn Olmak
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin