Türk Siyasal Hayatına Yeni Biri Soluk Arayışı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Siyasi konjonktür içerisinde özellikle merkez sağ partilerin sayısının artmasıyla birlikte olası bir erken seçim döneminde gerek yerel gerekse genel düzeyde partilerin çalışmalarının hızlı geçeceği bir dönem olacaktır.

İktisadi açıdan yaşanılan bunalımlar ve politik açıdan yaşanan sancılı süreçler Türk siyasal hayatında yeni bir dönemin başlangıcı olarak görülmektedir.

Merkez Sağ içerisinde ivme kazanan İYİ Parti, yarın seçim olacakmış gibi çalışmalarını sürdürürken Demokrasi Ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi ve yeni kurulan Memleket Partisi’de merkez sağ içerisinde kararsız seçmenin oyunu kullanabileceği alternatif partiler olarak ön plana çıkmaktadır.

Merkez sağ yeni bir kan arayışı içerisindeyken yeni bir ittifak bloğunun kurulması gerekmektedir. Çünkü 2002 yılında yapılan genel seçimlerde %10 barajlı D’ Hond sistemi nedeniyle birçok partinin baraj altında kalması sonucunda yönetimde sağlanmasına rağmen temsilde adalet sağlanamamıştır. Yönetimde istikrarın ve temsilde adaletin sağlanması için meclis içerisinde tüm siyasi partiler temsil hakkı elde etmelidir. Bu yüzdendir ki 1965 seçimlerinde uygulanan “Milli Bakiye Sistemi” yeniden gündeme getirilmeli seçim barajının %5’e düşürülmesi konusundaki tartışmalara son verilmelidir.

Gelinen süreçte ideolojilerin devrinin sona erdiğini her partinin temsilinin sağlanması ve tüm görüşlerin meclis içerisinde dile getirilmesi ortak çözümler üretilmesi açısından önem taşımaktadır. İdeolojilerin değil “Boş Tencere” teorisinin önem kazandığı bir dönemden geçerken milletimizde siyasi parti ayırt etmeden iktisadi açıdan buhrandan nasıl çıkabiliriz diye düşünmektedir.

Ülkemizin artık ideolojik söylemlere değil kuruluş aşamasında yaşanan dönüşüme ve yerli politikalara yönelmesi gerekmektedir. Esnafa kalıcı çözümler üretilmeli, çiftçilerimiz düştüğü kredi batağından biran önce kurtarılmalı ve mazot fiyatları konusunda yeniden düzenleme yapılmalıdır.

Bu doğrultuda Türk Siyasal Hayatında yeni bir ittifak modeline üçüncü bir yol arayışına ihtiyaç vardır. Çünkü tüm dünyada yükselen demokrasi söylemleri ülkemizde de geniş yankı uyandırmıştır.

Kurulacak olan Yeni “Demokrasi İttifakı’nda” hangi partiler bulunur bunu önümüzdeki günlerde yaşanan sürecek gösterecektir. Lakin Merkez Sağ Partilerin 2002 yılında yaşanan buhranı yaşamamaları açısından “Demokrasi İttifakı” çatısı altında birleşmeleri gerekmektedir.

Mehmet Can Kılınç

 

Türk Siyasal Hayatına Yeni Biri Soluk Arayışı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Amatörce ama güzel yorumlamışsın kardeş

    Cevapla
  2. Yandaş yazısı gibi kime ait ?

    Cevapla
  3. Yazısının bir kısmına kesinlikle katılıyorum hep bu şekilde maalesef ki…

    Cevapla
  4. Kaleminize sağlık…

    Cevapla
  5. Doğrular Birdir biz her zaman doğruların yanındayız Teşekkür ederiz

    Cevapla
  6. Mazot konusunda düzeltilme yapılmalı tabiki yakıt aldı başını gidiyor…

    Cevapla
  7. 18 Haziran 2021, 22:17

    Memlekette partiden bol ne var sanki

    Cevapla
  8. Mehmetcan Bey,kaleminize sağlık..

    Cevapla
  9. Harika yazı ve bilgilendirme için teşekkürler

    Cevapla
  10. Amatörce olmuş

    Cevapla
Bizi Takip Edin