Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüp bebek tedavisi nedir, tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir, tüp bebek tedavi aşamaları kaç gün sürer, tüp bebek tedavisi nasıl yapılır? Bu ve benzeri sorular tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlerin aklındaki en büyük soru işaretleri olmaya devam ediyor. Bu soruları sizler için Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Selçuk sizler için cevapladı.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi, kadından alınan yumurtaların tüp bebek merkezlerindeki laboratuvar ortamında, erkekten alınan spermlerle döllenmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır. Yumurtaların sperm döllenmesi sonucu embriyolar oluşmaktadır. Embriyolar gün gün takip edilir ve 3.gün veya 5. güne ulaşan embriyolar transfer edilir. 5. gün embriyo transferinde hamilelik şansı daha yüksektir.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi; tüp bebek tedavi öncesi dönem, tüp bebek tedavi süreci ve tedavi sonrası dönem olmak üzere başlıca 3 aşamada ilerlemektedir.

Tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansını en yüksek düzeylere çıkarabilmek için her üç aşamanın da eksiksiz bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir.

1) Tüp Bebek Tedavi Öncesi Hazırlık Dönemi

İlk aşama olan tüp bebek tedavi öncesi dönemde; tüp bebek tedavi başarısını azaltabilecek olan durumların saptanması amacıyla gerekli testler yapılmaktadır. Rahmin ve tüplerin değerlendirildiği rahim filmi ve ultrason değerlendirmesi, olası hormonal bozuklukları saptamak için TSH (tiroid hormonları), prolaktin (süt hormonu) testleri ve erkekte bir problem olup olmadığını değerlendirmek için sperm testi mutlaka tedavi öncesi dönemde yapılmalıdır.

Rahim filminde neleri değerlendiriyoruz?

Rahim filminde; tüpler ve rahim iç kavitesi değerlendirilmektedir. Tüplerde sıvı birikmesi (hidrosalpenks), rahim iç kavitesinde yapışıklık, miyom, polip, perde gibi bir anormallik olup olmadığını değerlendiriyoruz. Belirtmiş olduğumuz problemlerden birinin saptanması durumunda tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu problemleri düzeltmemiz gerekiyor. Bu problemler düzeltilmeden tüp bebek tedavisine başlanması durumunda tüp bebek tedavisiyle hamile kalma şansı ciddi anlamda azalacaktır. Özellikle başarısız tüp bebek denemesi olan kadınlarda tüpler ve rahim iç kavitesi çok daha detaylı değerlendirilmelidir.

Adetin 2. veya 3. gününde neden hormon testleri yapılmalı?

Hamile kalmanıza engel olabilecek, yumurtalarınızın büyümesini ve gelişmesini olumsuz yönde etkileyen bazı hormon bozuklukları varsa bunları tedavi öncesinde tespit edip ilaç tedavisiyle düzeltmemiz gerekiyor. Tiroid hormonu ve süt hormonundaki bozukluklar bunların başında gelmektedir. Bu hormonal bozukluklar düzeltilmeden başlanan tüp bebek tedavisinde hamilelik şansı ciddi şekilde azalmaktadır.

2) Tüp Bebek Tedavi Süreci

Tüp bebek tedavi sürecinin aşamaları; yumurtaların gelişimi için ilaç tedavisinin başlanması ve yumurta takibi, yumurtaların toplanması ve  embriyo transfer aşaması olarak üçe ayrılmaktadır.

Tüp bebek tedavisine ne zaman başlanır? Tüp bebek tedavisine adetin kaçıncı günü başlanır?

Tüp bebek tedavi sürecinin ilk aşaması, yumurtaların büyütülmesi için gerekli olan ilaç tedavisinin başlanmasıdır.

Yumurtaların sağlıklı gelişimi ve büyümesi için tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlara adet döneminin 2. veya 3. gününde başlanmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların gelişimi ve olgunlaşması yaklaşık olarak 9-10 gün sürmektedir ve bu süre içinde her gün ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekiyor.

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar kaç mm olunca toplanır? Tüp bebek tedavisinde ideal yumurta büyüklüğü ne kadar olmalı?

Yumurtalar 18-20 mm boyutlarına ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır ve 35-36 saat sonra anestezi altında toplanır.

Tüp bebek tedavisinde yumurtalar nasıl toplanır? Anestezi Gerekiyor mu?

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama işlemi hafif anestezi altında, ultrason eşliğinde, vajinal yoldan bir iğne yardımıyla 12 mm üzerinde olan yumurtalar tek tek toplanmaktadır.

Yumurtalar toplandıktan sonra laboratuvarda spermle işleme tabi tutulup embriyolar oluşturuluyor.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi ne zaman yapılır?

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi yumurta toplama gününden sonraki 3.gün veya 5.gün yapılmaktadır. 5.gün embriyo transferinde hamilelik şansı daha yüksek olduğu için ilk amacımız 5. gün embriyosunu gerçekleştirmek oluyor.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi nasıl yapılır?

Hastalarımız embriyo transferi sırasında ağrı problemi yaşamadığı için anestezi gerekmemektedir. Embriyo transferi jinekolojik muayene masasında ultrason eşliğinde tüp bebek merkezinde yapılmaktadır. Embriyolar bir kateter kullanılarak rahim iç kavitesinde endometriuma transfer edilir.

Tüp bebek tedavisinde kaç embriyo transfer edilir?

Tüp bebek tedavisi uygulanan çiftlerin öğrenmek istedikleri bir diğer konu da transfer sırasında kaç embriyo transfer edilebileceği konusudur.

  • 35 yaşından büyük kadınlarda 2 (iki) embriyo transfer edilebilmektedir.
  • 35 yaşından küçük ve iki tane başarısız tüp bebek tedavisi olan çiftlerde 2 (iki) embriyo transfer edilebilmektedir.
  • 35 yaşından küçük kadınlarda, başarısız tüp bebek tedavi öyküsü olmayan veya ilk defa tüp bebek tedavisi uygulanan hastalarımıza 1 (bir) embriyo transfer edilebilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyo transferi nasıl yapılır?

Dondurulmuş çözülmüş embriyo transfer sürecinde, adetin 2. veya 3. gününde ultrasonla rahim iç zarı kalınlığı ve yumurtalıklar değerlendirilmektedir. Rahim kalınlığında ve yumurtalıklarda bir problem yoksa; yeterli rahim kalınlığına ulaşabilmek için öncelikle ağızdan kullanılabilecek ilaçlar başlanmaktadır, ilaca başladıktan 13-14 gün sonra ultrason ile rahim kalınlığı kontrolü yapılır. Ultrasonda rahim kalınlığı 7mm ve üzerinde ise progesteron ilaçlarına başlanır ve embriyo transfer günü embriyonun dondurulduğu güne göre (3. gün embriyosu veya 5. gün embriyosu) belirlenir.

Tüp bebek tedavisi ne kadar (kaç gün) sürer?

Tüp bebek tedavisi; yumurtaların gelişmesi, toplanması ve son olarak da embriyo transferi ile sonlanmaktadır. Bu süreç yaklaşık olarak 15-20 gün sürmektedir.

 3) Tüp Bebek Tedavi Sonrası ( Embriyo Transferi Sonrası ) Dönem

Embriyo transferi gerçekleştikten sonra 1-2 gün dinlenmek yeterli olacaktır.  Bu süreçte, ilaçlarınızı çok dikkatli ve gününe kullanmanız gerekiyor; çünkü ilaçların yanlış veya eksik kullanılması hamilelik şansını ciddi şekilde azaltmaktadır.

Bu dönemde stresten uzak durmaya çalışın, sağlıklı beslenin, çay ve kahveden biraz uzak durun ve moralinizi hep yüksek tutun.

Embriyo transferinden 3 gün sonra ılık suyla banyo yapabilirsiniz. Embriyo transferi gerçekleştikten sonra 1 gün dinlenip sonraki gün araba veya uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

4) Tüp Bebek Tedavi Fiyatları Nedir? Neye Göre Değişiyor?

Tüp bebek tedavi fiyatları özellikle uygulanan işlemlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Embriyoların dondurulması ve/veya embriyolara genetik analiz uygulanması gerektiğinde tüp bebek tedavi fiyatları değişmektedir. Genel olarak yumurta takibi, yumurta toplama ve embriyo transferi tüp bebek tedavi sürecinin rutin basamaklarıdır ve bu işlemler tüp bebek fiyatlarını ek bir maliyet getirmemektedir. Ancak tüp bebek tedavi başarısını arttırmak için kişiye özel olarak uygulanması gereken ek işlemler, tüp bebek tedavi fiyatlarında değişikliklere neden olabilmektedir. Uygulanması gerekebilecek ek işlemler için çiftler mutlaka tüp bebek tedavi sürecine başlamadan önce detaylı olarak tüp bebek fiyat bilgisini talep etmelidirler.

 

Son Dakika İzmir

 

 

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin