Travma sonrası stres bozukluğu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Değerli dostlar ;

Öncelikle ülkemizin, daha yaralarını bile saramadığı, doğal afetlerden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Bu afetlerin bıraktığı psikolojik problemleri travma olarak adlandırabiliriz.Birçok problem travma yaşanır yaşanmaz görülmese bile sonra ki zamanlarda birçok farklı tipte karşımıza çıkar ve üzücü ki bireylerin hayatında iyileşmesi zor yaralar bırakır.

Bu travmalara maruz kalan kişilerin büyük çoğunluğu, yaşamış olduğu psikolojik problemlerin birçoğundan yaklaşık bir sene içerisinde kurtuldukları ancak bir kısmının da aradan uzun zaman geçmesine rağmen hala bu problemlerle birlikte yaşamlarını sürdürmeye çalıştıkları görüyoruz.

‘Travma Sonrası Stres Bozukluğu ‘ olarak adlandırdığımız bu süreçte kişi; istemediği halde tekrar tekrar bu durumu aklına getirir, yaşadığı bu olayla ilgili konuşmaktan kaçınır, ani tepkiler verir, duygularında büyük karışıklıklar  hisseder ve konsantrasyonunda önemli bozulmalar ortaya çıkar. Özellikle afet esnasında yakınlarını kaybeden kişilerde bununla çok daha fazla karşılaşılır.

Peki ne yapılmalı ?

Bu kişilerin,  kendileriyle benzer durumla karşılaşmış olan kişilerle bir arada olmaları, onlarla iletişim kurmaları, yaşadıkları bu afet ile ilgili konuşmaları ve bunun sonucunda yaşadıkları duyguları ortaya çıkarmaları hem onların acılarını hafifletecek hem de kişiler, birilerinin onlarla birlikte bu olayı yaşadığının farkına varacak ve kendilerini daha az yalnız hissedeceklerdir. Kendileri gibi bu felaketlerle karşılaşmış kişilerin yaralarını sarmak için onlara yardım etmek, bu kişinin iyileşme sürecine olumlu katkıda bulunur.

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişilerde semptomlar görülmeye başlandığında vakit kaybetmeden çalışmaya başlamak çok önemlidir. Terapi ekolleri kullanılarak yapılan çalışmalarda, iyileşme çok hızlı kendini gösterebilir. Kısa süre içerisinde başlatılan seanslar, kişinin terapi başlamadan yaşayacağı problemlerinden üstesinden gelmesine yardımcı olur ve kişi terapi süreci başlayana kadar karşılaşabileceği sorunlarla karşılaşmamış olur ve tedavi çok daha hızlı bir şekilde ilerlemeye devam eder. Bu durumla karşı karşıya kalan bireylerin çok zaman geçmeden bir uzmana başvurmalarında yarar vardır.

Uzman Klinik Psikolog Çağatay Ersan ; ülkemizde yaşanan orman yangınları ve sel felaketlerinden etkilenen ve psikolojik destek almak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz psikolojik destek vermektedir.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

Adres : İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66


İLGİLİ HABERLER:

 

Travma sonrası stres bozukluğu
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin