Tıbbi Sarf Malzemeleri Nasıl Sınıflandırılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medikal ürünler içinde önemli bir yer tutan tıbbi sarf malzemelerin doğru sınıflandırılması, hizmet sürecinde çok önemli. Farklı ihtiyaçlara hitap eden tıbbi malzemelerde sınıflandırma, belli bir metodoloji takip edilerek yapılmalı. deremedikal.com’dan Fatih Sercan Dere, tıbbi sarf malzemelerin sınıflandırma sürecine dair önemli bilgiler verdi.

Tıbbi sarf malzemelerin sınıflandırılmasında hangi metodoloji takip ediliyor?

Dere Medikal’de Yetkili Dere, tıbbi sarf malzemeler ve sınıflandırma konusu ile ilgili, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

Hastanelerde, kliniklerde yüzlerce farklı tıbbi sarf malzemesi yer alıyor. Bu ürünlerin depolanması ve kullanımında sınıflandırma ise çok önemli. İhtiyaç duyulan malzemelerin bilgi işlem sistemlerinde doğru bir şekilde yer alması, kullanım durumunda hızlı bir şekilde temin edilmesi adına tıbbi sarf malzemelerin doğru sınıflandırılması gerekiyor. Enjektör, dezenfektan ya da sargı bezi gibi farklı ihtiyaçlar için kullanılan tıbbi malzemeler mevcut. Bu malzemelerin sınıflandırılmasında, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış sınıflandırma metodolojisi baz alınmalı.

 

Tıbbi malzeme sınıflandırma listesi, bakanlığa göre 5 alt başlıktan oluşuyor. Bunlar arasında klinik branşı, kullanım yeri, kullanım amacı, malzeme cinsi ve sınıflandırma tanımı yer alıyor. Branş, tıbbi sarf malzemelerin hangi birimlerde kullanıldığını gösteriyor. Kullanım yeri ise sağlık merkezi içinde hangi alanda bu malzemelerin kullanıldığını ifade ediyor. Kullanım amacı, malzeme cinsi ve sınıflandırma tanımı da, tıbbi sarf malzemelerle ilgili diğer detayları barındırıyor.

Tıbbi sarf malzemeleri içinde neler yer alıyor?

Sağlık merkezlerinde, muayene ve tedavi süreçlerinde birçok farklı sarf malzemesi tercih ediliyor. Genel olarak tıbbi sarf malzemeleri ele alındığında, spesifik ihtiyaçlara yönelik ürünler olsa da, temel olarak bulunması gereken belli başlı ekipmanlar öne çıkıyor. Flaster çeşitlerine ek olarak dezenfektan, enjektör, sargı bezi, pamuk, cerrahi eldiven gibi ürünler tüm sağlık merkezinde olması gereken temel öğeler arasında bulunuyor. Aile sağlık merkezleri, klinik ve hastaneler, iş yerlerinin sağlık birimlerinde bulunması gereken temel tıbbi sarf malzemeleri mutlaka temin edilmesi gereken seçenekler. Acil durumlarda, temel muayenelerde gerekli olan temel tıbbi sarf ekipmanları internet üzerinden temin edilebiliyor.

Malzemeler neden doğru sınıflandırılmalı?

Tıbbi sarf malzemeleri, temel bir tıbbi müdahalede ya da farklı ihtiyaçlarda, zaman kaybetmeden temin edilmesi ve kullanılması gereken ürünler. Hem fiziksel olarak tıbbi sarf malzemesi saklama dolaplarında, hem de bilgi işlem sistemlerinde, mevcut sarf malzemelerle ilgili veriler doğru sınıflandırılmalı. Bu durum, malzemelerin kullanılacağı anlarda hızlı bir şekilde ürünlere erişmek için önemli. Hem sağlık merkezleri ve kliniklerde, hem de sağlık birimi olan orta ve büyük ölçekli işyerlerinde enjektör, sargı bezi ve eldivenler her an ulaşılabilir bir noktada olmalı. Bu nedenle metodolojiye uygun bir şekilde, kalite standartlarına uygun tıbbi sarf malzemeleri sınıflandırılmalı.

 

Tıbbi Sarf Malzemeleri Nasıl Sınıflandırılır?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin