TERCİH DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzman Klinik Psikolog Çağatay Ersan, üniversitede tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler hususları anlattı.

”Hayatta ki  önemli basamaklardan biri olan,  kritik kararları barındıran üniversite tercih  dönemi meslek seçimi olarak karşımıza çıkmaktadır.” ifadesini kullanan Ersan, şu detayları paylaştı:

”Bu dönemde yapılması gereken öğrencinin  ilgisi, yeteneği  potansiyelinin yanında istekleri doğrultusunda ve kendi özellikleri  ile  özdeşleşen alanlara yönelmesidir. Bu noktada öğrencilerin tercihlerine karar verirken öğrenciyi tanımaya yönelik testler gerçekleştirilerek mesleki ilgi ve yönelim tesbit edilir. Yine bu süreçte öğrencinin dilediği meslek gruplarıyla ilgili araştırmalar yapması, iş olanaklarına dair bilgiler edinmesi ve bu bölümlerdeki uzmanlarla iletişim kurması önemlidir. Ayrıca bu sürece ailenin de dahil edilmesi gerekir. Böylece  öğrencinin ailesinin fikirleri alınarak öğrencinin sosyo-ekonomik yönden imkanları bilinmekle birlikte bireyin daha yakından tanınması sağlanır. Bu sayede öğrencinin kendisine ve yaşamına uygun olan ve başarılı olabileceği meslek grupları belirlenir.

Öğrencinin tercih edeceği bölümlerin şehir ya da yurt dışında olması ihtimalinde ise tercih edilmesi planlanan şehirdeki öğrenci evi ve yurtlar araştırmalıdır. Bunların yanında imkanlar dahilinde öğrencinin meslek ve kişilik gelişimini olumlu yönde şekillendiren şehrin sunduğu olanaklar da araştırılmalıdır.

Öğrencinin istekleri ve potansiyeli doğrultusundaki meslek gruplarının belirlenmesinin ardından ise almış olduğu yerleştirme puanı, bölümlerin puan ve sıralama aralıkları, tercih edilecek üniversite ve bölümle ilgili istenen ön koşullar, devlet üniversitelerinin yanında vakıf ve özel üniversitelerini tercih edecek öğrencilerinin ise burs ve indirim imkanlarına dair fikir edinmesi tercihlerinde faydalı olacaktır. Bunların yanında üniversitenin kampüs yaşantısı, sosyal faaliyetleri ve kulüpleri hakkında bilgi edinilmelidir.

Bu çok kritik süreçte öğrencinin tercihlerini deneyimli bir uzmanın eşliğinde gerçekleştirmesi önemlidir. Böylelikle   tercih yapacak öğrenciler doğru tercihlerde bulunabilir; tercih sürecini en verimli şekilde yönetebilirler.”

TERCİH DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Ekmeğe 2 ayda bir zam gelecek mi düşünürken insan neyi tercih edeceğini şaşırıyor yani…

    Cevapla
Bizi Takip Edin