Teknoloji Bağımlılığı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili haber228.com okuyucuları hepinize mutlu haftalar diliyorum. Bu hafta olan yazımızda son zamanlarda oldukça sık karşılaştığım bir problemden kısaca bahsetmek istiyorum.

İçinde bulunduğumuz dünyada birçok şeyi internetten halledebilmek mümkün hale geldi. İnternet amacına uygun şekilde kullanıldığında gayet faydalı olabilirken amacına uygun kullanılmaz ise çocuk, ergenlerde hatta yetişkinlerde birçok sorun ortaya çıkartabilir.Bunlar ise zaman içerisinde felaketle sonuçlanabilir.

Son zamanlarda içinde bulunduğumuz süreç yani pandemiden dolayı evlerimizde, ofis işlerinde, giyim, market gibi insanların günlük hayatta sosyal ortamda yaptıkları hemen hemen her şeyi artık  internet üzerinden yapmaya başladık. İnternetin yararlı taraflarına baktığımızda bize aradığımız şeyleri kolaylıkla karşılaştırabilmeyi ve en uygununu yorulmadan bulmayı, ayrıca hızlı şekilde bunlara sahip olma imkanı  sunuyor.

İnternetin görünen bu faydalı nedenlerinden ötürü bireyler git gide çok daha fazla zamanını internette geçirmeye başlıyor. Çocuklarımızda pandemiden kaynaklı olarak park, bahçe veya okul gibi sosyalleşmeye açık olan yerlere gidemediklerinden dolayı sıkılırlar. Dolayısıyla veliler bu sıkkınlığı çocuklarının üzerinden atmak hemde kendileride bu durumdan olumsuz etkilenmemek için bir kaçış yolu olarak onların eline teknolojik aletlerle çözüm buluyorlar.

Çocukların masa başında geçen süreleri arttıkça vücut bedensel tepkilerinin yanı sıra psikolojik açıdan da olumsuz yönde etkilenebiliyorlar. İnternet bağımlısı kişilerde düşünce bozuklukları, duyarsızlık, genel sağlık düzeyinin düşüşü, obsesif, depresif, kaygılı, düşmanca tutum, paranoid düşüncelerin artış gözlemlenebilmektedir..

Ayrıca bu kişilerin yüz yüze konuşma da zorluklar çektikleri ve git gide yalnızlaşmaya başladıkları görülmektedir. Bazı çocuklar internet bağımlılığından kendi temel ihtiyaçlarını bile karşılamayı unutur duruma gelebiliyorlar.

Ailelerin çocuklarında internet bağımlılığının oluşmasını engellemeye yönelik bazı davranışlarını değiştirmeleri veya yeni düzenlemeler getirmesi gerekebilir. Siz değerli okurlarıma birkaç yardımı olacak ebeveyn tutumlarından bahsetmek isterim.

İlk olarak, Çocuklarımız internetten yerli ve yabancı kaynaklara tek tuşla hemen ulaşabiliyorlar. Ebeveynler tarafından internet belli sınırlar ve kurallar altında tutulması gerekir. Çocuğunuzla birlikte bu kuralları almak çocuğu kuralları uymasını ve kendini bireyselleşmesi konusunda pozitif etki sağlayabilir. Ebeveynler çocuklarının gelişimini desteklemek için  internet kullanımını yaşına ve gelişimine uygun olarak erişimine izin vermelidir. Ailenin denetimi elden bırakmaması gerekir. Ayrıca internet sisteminde olan ebeveyn modu,  istenmeyen sitelere erişiminin kesilmesi gibi özellikleri aktifleştirmek çocuğun internette yaşına ve gelişimine uygun olmayan kötü birçok bilgiye ulaşmasını engelleyebilir.

Ayrıca çocuğunuzla internetin yarar ve zararlarından bahsedip güvenilir bir yer olmadığı konusunda çocuğunuza anlayabileceği dilde, sakin ve empatik bir dil kullanılarak çocuğa anlatılması önemlidir. Çocuğunuz internetten sanal arkadaşı olup olmadığını sorulmalı eğer varsa da aşırı tepkili bir tutum sergilememeli.Çünkü çocuğunuz bundan sonra size sinirleneceğiniz şeyler konusunda size bilgi vermemeye başlayabilir. Eğer sanal arkadaşı varsa da onlarla tanışmanız önemlidir.

Çocuklar ilk gözlemlediği örnek aldığı doğru olarak kabul ettiği kişiler sizlersiniz. Sizin de eğer internet bağımlığı veya başka bağımlılığınız varsa onu bırakmanız faydalı olacaktır. Ebeveynler gündelik koşturmalarından çocuklarınızla birlikte vakit geçirmek ayrıca birlikte zevk alacağınız aktiviteler seçip birlikte paylaşımda bulunabilirsiniz. Çünkü internet bağımlısı çocukların ailesiyle bağlarında zayıflık vardır.

Bu alacağımız önlemler, sanal dünyada çocuğun sanal arkadaşlarıyla paylaşımda bulunmak veya bağımlılıktan kaynaklı aileden kopuş yaşamasını engelleyebilir.

Teknoloji Bağımlılığı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin