Sürekli Gelişmeyi Hedefleyen ISO Belgeleri Nasıl Alınır?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fiyat teklif bilgisini nasıl alırız? ISO nedir ve ne işe yarar? gibi soruların cevapları için öncelikle ISO belgesi nedir bunu kavrayalım.

ISO belgesi Kalite Yönetim sistemlerinin denetlenmiş ve belgelendirilip basılmış sertifikasıdır. Müşteriler için yapılan firmalara kar sağlayan ve sürekli iyileştirilmeye devam eden yöntemlerin Kalite standatları içerisinde dökümanlaştırılmasıdır.

ISO belgesi almak isteyen bir firmanın öncelikle alacağı belgeye karar vermesi sonra karar verdiği bu belgeler hakkında bilgi toplaması ve belgelendirme firmalarından fiyat teklifi almaları gerekir. Alınan fiyatlar değerlendirilir ve bir kuruluşa karar verilir. Bu giriş adımları sonrasın firmamız sizi ISO belgesi alım süreçlerinde yönlendirecektir.

ISO Belgesi Nedir Ne İşe Yarar?

Herşeyden önce bir kalite yönetim sistemine sahip olursunuz ve müşterilerinize sunarak prestij elde etmenize yardımcı olur.

Adlbelge 15 yıldır faaliyet göstermektedir ve firmalara ISO belgeleri hakkında bilgilendirmek ve danışmalık vermeyi amaçlamaktadır.

ISO belgesi alım sürecinin 4 aşaması vardır bunlardan birincisi danışmalık firmaları, ikincisi belgelendirme firmaları, üçüncüsü akreditasyon kuruluşları ve son olarak dördüncü aşama kurum standartlarını geliştiren ISO’dur.

Ülkemizde önde gelen kamu sertifikasyon kurumu TURKAK‘tır. Açılımı türk akreditasyon kurumudur. TURKAK’ın amacı uygunluk belgesi veren firmaların güvenilirliğini ve uluslararası anlamda kabul edilebilirliğini sağlamaktır.

Kalite belgesinin en çok talep edildiği catering firmalarında yaklaşık on yıl öncesinde fazla müşteriye erişim sağlamak ve ihale hakkı kazanma amacıyla ISO belgesi almak için yarışma durumuna geldiler. Bu durumda haliyle ikinci olarak ISO 14001’i firmaların almak için çabaladığı bir dönemi getirdi.

ISO Belgeleri Nelerdir?

ISO 9001 standartının amacı tüm kuruluşların müşteri memnuniyetide göz önünde tutularak kendi standartlarını sürekli geliştirerek uygulamasıdır. Firmaların yönetilmesi ile ilgili verileri firmalar ile paylaşır. Müşterileri memnun etmek, sorunlara çözüm yolları üretmek gibi konularda işletmelere yol gösterir.

ISO 22001 gıda sektörlerinin uyguladığı gıda güvenliği sistemidir. 2018 revizyonu yayınlanmıştır. Tüketiciye güvenli gıdayı ulaştırmak için tarladan çatala hakimiyet sağlamak amacı ile alınan belgelerdir.

ISO 14001 standartı 2015 revizyonu ile yayınlanmış olup çevre ile ilgili faktörleri denetler. Firma faaliyetlerinde çevresel etkiler takibe alınır. Her kuruluşun çevre ile bir bağlantısı vardır. Bu sebeple dışarıda oluşan çevresel etkenler(evsel atıklar, araçlardan damlayan motor yağları, toz, titreşim vb.) işletmenizin faaliyet sürdürdüğü doğal alanları etkilemektedir. İşletmeniz en az atıkla üretim yapıyor olsa da ürünlerin yaşam döngüsü ISO 14001 için önemli ve dikkate değer bir kavramdır.

Yaşam Döngüsü Nedir?

 

Üretilen ürünlerin kullanım ömrünün sonlanması ile ürünler çevreye karışmaktadır. ISO 14001’in amacı çevreye karışan bu ürünlerin, üretildiği ilk günden süresinin bittiği son güne kadar izlenmesi ve atık durumuna geldiğinde neler yapılması gerektiğini tanımlanmasını talep eder. Bu durum pek mümkün olmasa da atıklar için yapılması gereknler kullanım klavuzunda belirtilmelidir.

ISO 27001 bilgi güvenliğinin sağlandığını ve denetimlerin başarılı şekilde tamamlandığının göstergesi olan belgedir. 2017 revizyonu yayımdadır. Bu standart işletmelerin, müşterilerin bilgilerini güvenle saklandığını ve alınması gereken tedbirlerin uygulandığı kalite yönetim sistemidir.

OHSAS 18001 iş ve işçi güvenliği sertifikasıdır. İşyeri güvenliği sağlanmalı ve işçilerin sağlığıda güvence altına alınmalıdır. Bu sertifika ISO 9001 ile birlikte uygulanabilir. 2018 revizyonu yayımlanmıştır. Bu standart ISO olarak anılmaktadır fakat doğrusu OHSAS’tır. Yerini ISO 45001’e yavaş yavaş bırakmaktadır.

ISO 45001, OHSAS yerine geliştirilmiştir. Yönetim sistemlerinin hepsiyle tam entegre olabilmektedir. 2018 versiyonuyla yayınlanmıştır.

ISO 10002 müşteri memnuniyeti yönetim sistemidir. Müşteri şikayetlerini takip etmek, kontrol altına almak ve çözüme ulaştırmayı amaçlar. 2018 revizyonu yayınlanmıştır.

ISO 13485: ISO 9001 standartlarına ek olarak medikal ürün, ekipman ve cihazlar için faaliyet gösteren yönetim sistemidir.

ISO 16949 otomotiv için geliştirilmiş kalite yönetim sistemidir.

ISO 20000 bilgi teknolojileri kalite yönetim sistemidir.

ISO 22301 kuruluşların her an ortaya çıkabilecek sorunlara karşı önceden gerekli önlemleri alması, planlaması ve işlerin aksamadan kaldığı yerden devam etmesini amaçlar kısa “iş sürekliliği yönetim sistemi” belgesidir.

ISO, kalite adıyla bütünlük sağlayan müşteri memnuniyeti ve sürekli iyileştirilmesi için yapılan çalışmalardır. ISO belgeleri ürünler için değil hizmetler için verilen belgelerdir. Bu belgeler yasal değildir yasal geçerlilikleri akreditasyon ile değerlendirilmektedir. Akredite ISO belgeleri tüm dünyada geçerli belgelerdir.

Sürekli Gelişmeyi Hedefleyen ISO Belgeleri Nasıl Alınır?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin