Sağlıklı ve Beyaz Gülüşlerin Sırrı Diş Beyazlatma İşleminde Saklı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güzel gülüşlerin vazgeçilmezi beyaz ve parlak dişlere sahip olmaktır. Ancak bu her zaman çok da mümkün değildir. Kimi zaman yenilen ve içilen gıdaların etkisiyle kimi zaman da dişlerin doğal renginin sarı tonlarında olmasıyla istenmeyen bir görünüm ortaya çıkabilir. Fizyolojik nedenlerin yanı sıra antibiyotik kullanımından dolayı da dişlerde istenmeyen renklenmeler meydana gelebilmektedir. Dişlerin estetik görünümünün ve sağlıklı olmasının sağlanabilmesi için dişler düzenli olarak fırçalanmalı, ağız ve diş sağlığına gereken özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra dişlerde oluşan renklenmelerin giderilmesi için diş beyazlatma yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Diş beyazlatma İstanbul ve diğer illerimizde sıklıkla uygulanan bir prosedürdür. Ofis ve ev tipi diş beyazlatma yani bleaching işleminin uygulanması ile elde edilen beyazlık uygulamadan sonraki süreçte diş hekiminin tavsiyelerine uyulması durumunda uzun soluklu olabilmektedir.

Diş Beyazlatma Nedir? Nasıl Uygulanır?

Dişlerin yüzeyinde bulunan mine ve dentin yapısında farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelen renkli organik ve inorganik maddelerin giderilmesi için uygulanan yöntem diş beyazlatma yani bleaching prosedürü olarak tanımlanır. Diş beyazlatma iç ya da dış kaynaklı sebeplerden dolayı dişlerde meydana gelen renklenmelerin giderilmesinde son derece etkili bir yöntemdir.

Diş beyazlatma işlemi kullanılan tekniğe ve uygulama alanına göre ofis tipi diş beyazlatma ve ev tipi diş beyazlatma olarak ikiye ayrılır. Ev tipi diş beyazlatma yöntemi adından da anlaşılacağı üzere ev ortamında kişinin kendisi tarafından uygulanır. Bu yöntemin uygulanması için diş hekimi tarafından hazırlanan kişiye özel beyazlatma plakları kullanılır. Hazırlanan özel beyazlatma plağının için diş hekiminin belirttiği miktarlarda özel diş beyazlatma jeli uygulanır. Beyazlatma plağı bu şekilde gün içerisinde en az 4-6 saat olacak şekilde 10-15 gün süreyle ya da gece uykusu boyunca olmak üzere 8-10 gün süreyle kullanılır. Kullanılan diş beyazlatma jelinin içerisinde %10-15 oranında hidrojen peroksit ya da karbamid peroksit vardır. Ev tipi diş beyazlatma uygulamasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta beyazlatma plağının içine diş hekiminin belirttiğinden daha fazla beyazlatma jeli uygulanmamasıdır. Aksi takdirde beyazlatma jelinin beyazlatma plağının içinden taşması ve diş etlerinin tahrişine neden olması gibi istenmeyen durumlar gerçekleşebilir. Böyle bir durumda diş etleri hemen yıkanarak diş hekimi ile iletişim sağlanmalıdır.

Ofis tipi diş beyazlatma yöntemi diş hekimi tarafından klinik ortamda gerçekleştirilir. Lazerle diş beyazlatma yöntemi olarak da bilinen bu prosedürün uygulama süresi ev tipi diş beyazlatma yöntemine oranla daha kısadır. Diş hekimlerinin dişlerin üzerine sürdüğü özel beyazlatma jeli UV ışını ya da lazer kullanılarak aktive edilir. Ortalama bir saat içerisinde ofis tipi diş beyazlatma işlemi tamamlanır.

Kombine diş beyazlatma prosedüründe ev ve ofis tipi diş beyazlatma yöntemleri bir arada uygulanır. İlk olarak klinikte ofis tipi diş beyazlatma süreci tamamlanır. Daha sonra 2-3 gün kadar süreyle ev tipi diş beyazlatma uygulanarak işlem desteklenmiş olur.

Tek diş beyazlatma ya da içten beyazlatma yöntemi kanal tedavisi sonrasında renk değiştiren dişlerde kullanılan bir prosedürdür. Bu yöntemde dişteki dolgular sökülerek açılan boşluğa diş beyazlatma jeli uygulanır. Daha sonra diş geçici dolgu kullanılarak kapatılır. İstenilen renk elde edilene kadar 3 gün boyunca aralıklarla seanslar yenilenir.

Hangi Tip Diş Beyazlatma Yöntemini Tercih Etmelisiniz?

Hastanın diş rengi beyaza yakın olduğu ve yalnızca birkaç tonluk bir açılma elde edilmesinin planlandığı durumlarda yalnızca ev tipi diş beyazlatma ya da ofis tipi diş beyazlatma uygulaması yeterli gelebilir. Ancak dişlerde  çay, kahve ya da farklı nedenlerden kaynaklanan çok fazla renklenme söz konusuysa kombine diş beyazlatma yöntemi uygulanarak etkili sonuçlar alınabilir. Bu aşamada önemli olan uygulanacak yöntemin diş hekimi muayenesinin ardından hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmesidir.

Diş beyazlatma zararlı bir yöntem olmamakla birlikte bazı hastalarda az da olsa bir diş hassasiyetine neden olabilir. Bu tür bir hassasiyet genellikle çok sıcak ya da çok soğuk yiyeceklere ve havaya karşı gelişir. Bu durum doğal ve olası bir yan etki olarak değerlendirilmelidir. Diş beyazlatma yönteminin uygulanmasına bağlı olarak gelişen diş hassasiyeti genellikle 24-48 içinde kendiliğinden düzelir. Beklenmeyen aksi bir durumla karşılaşılması durumunda mutlaka diş hekimine başvurulmalı ve diş hekimi kontrolünde gerçekleşen diş beyazlatma prosedürlerinin dişlere herhangi bir zararının olmayacağı unutulmamalıdır.

Dişlerin beyazlamasının ne kadar sürede gerçekleşeceği kişiden kişiye değişiklik gösterebilen bir durumdur. Ortalama beyazlama süresi 2-3 hafta olmakla birlikte antibiyotik kullanımına bağlı olarak dişlerde meydana gelen renk değişikliklerinin giderilmesi ve istenilen beyazlığın elde edilmesi daha uzun bir süreçtir.

Diş beyazlatma işleminden sonra elde edilen beyazlığın uzun süreli olarak korunabilmesi için hasta çay, kahve, kola, şarap gibi dişleri renklendirebilecek olan renkli sıvılardan uzak durmaya özen göstermelidir. Diş beyazlatma 6 aylık periyotlarda 1 ya da 2 seans ile desteklenmesi durumunda sonuçlarının daha kalıcı olduğu bilinmektedir.

Diş beyazlatma prosedürleri 18 yaşını geçmiş herkese uygulanabilmektedir. Hamilelerde diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması tercih edilmediği gibi diş beyazlatma prosedürüne uygunluk konusunda diş hekimleri hasta özelinde karar vermelidir.

 

 

Sağlıklı ve Beyaz Gülüşlerin Sırrı Diş Beyazlatma İşleminde Saklı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin