PANDEMİDE ÖĞRENCİ OLMAK

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tüm dünyayı kasıp kavuran Koronavirüs salgını, maalesef eğitim hayatında belki de aşılması çok zor olacak problemler meydana getirdi. Dolayısıyla da veliler ve öğrencilerde bu problemlerin üstesinden gelebilmek için ellerinden gelen en iyi şekilde bu dönemi atlatmaya çalıştılar. Eğitimde yaşanan bu aksaklıklar öğrencilerin psikolojileri üzerinde de olumsuz birçok etkilere sebebiyet verdi. Verilen eğitimden yeterli seviyede verimin alınamamasıyla birlikte öğrenciler, gelecek kaygısı yaşamaya başladılar.

NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ

Okul ortamı sadece akademik olarak değil aynı zamanda çocuğun fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak yetişmesinde de kilit rol oynayan unsurlardan bir tanesidir. Çocuklarımız uzun bir zamandır bu ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamadı. Özellikle ergenlik çağında olanlar, devamlı ebeveyn ile birlikte olmaktan şikayet ettiler ve bağımsızlaşmaları gereken dönemde bunu yaşayamadıkları için sık sık ev içerisinde yaşadıkları tartışmalar ve problemlerle karşı karşıya kaldılar. Bu yaşanan belirsizliklerde çocuklarda kaygının oluşmasında son derece etkili oldu. Unutulmamalı ki kaygıyı en fazla tetikleyen faktör belirsizliktir. Tabiki bu süreç her çocuk için benzer geçmedi. Kimi daha ağır belirtilerle atlatırken kimi halinden çokça memnun olduğunu belirtti.

OKULLAR AÇILIYOR, ŞİMDİ NE OLACAK ?

Önceki eğitim hayatında çok daha farklı bir süreçle karşı karşıya kalacağımız aşikâr .Pandemi döneminde yeterli bilinç düzeyine sahip olan aileler, çocuklarına maske takma alışkanlıklarını zaten kazandırdılar. Bu değişen süreçte çocuklarımız çok daha fazla kontrol altında oldukları bir deneyim yaşayacaklar. Gün başlarken okula girişlerde ateşleri kontrol edilecek, eskisi kadar arkadaşlarıyla yakın duramayacaklar ve hatta oynayacakları oyunlar bile değişecek belki. Devamlı dezenfektan, kolonya vb. maddelerle el temizliklerini korumaya çalışacaklar ve en zoru sürekli maskeyle birlikte ders dinlemek zorunda kalacaklar. Bu yaşanacaklar göz önünde bulundurulduğunda, çocuklarımızın psikolojik olarak kötü etkilenmemeleri maalesef çok zor görünüyor. Yukarıda bahsettiğimiz kaygıların üzerine arkadaş ilişkisi kaygısı, başarı kaygısı aynı zamanda sağlık kaygısı eklenince bazı çocuklarımızın endişeye sürüklendiğini görmek kaçınılmaz oluyor.

PEKİ NE YAPMALIYIZ ?

Bu süreçte önce ebeveynin, pandemi ile ilgili doğru bilgileri edinmesi oldukça önem taşır. Çünkü ebeveynlerin çocuğa pandemi konusunda anlayabileceği düzeyde detaylı ve doğru bilgilendirme yapmaları gerekmektedir, bu doğru bilgilendirme içinde ebeveynin sağlıklı bilgilere sahip olması gerekir. Okula tekrar başlayacak olan çocuğa, maske kullanımı, el yıkama ve dezenfekte etme yolları ve sosyal mesafe ile ilgili çalışmalar yapmak oldukça faydalı olacaktır. Çocuklarımızın bu dönemde ortalama düzeyde kaygı yaşamaları normaldir ve geçicidir. Bu kaygıyı eğer gözlemlemiş isek ona okulun güvenli bir yer olduğunu, önceden gittiği okul ile şimdi gideceği okulun aynı olduğunu sadece buna bir hastalık unsurunun dahil olduğunu anlatarak okulun tekrar güvenli bir alana dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Eğer bu kaygı artık önlenemeyecek düzeyde tekrar ediyor ise zaman kaybetmeden uzman bir psikoloğa danışılması gerekmektedir.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

Adres : İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66

PANDEMİDE ÖĞRENCİ OLMAK
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin