Okula başlayan çocukların psikolojisi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzun bir aradan sonra çocuklarımız ikinci yuvalarına yani okullarına dönüş için hazırlıklarını yapmaya başladılar.Kimi için bu durum kolayda olsa bazıları içinde içinden çıkılamaz bir hale dönüşebilir. Çocuklar okula başladıklarında sosyal ağlarını genişletmeye ve ebeveynlerinden yada bakım veren kişilerden farklı bir ortamda,  ayaklarının üzerinde durmayı öğrenirler. Bu sebeple onlar için bu süreç çokta kolay geçmeyecektir.

Özellikle ilk kez okul ortamına girecek olan çocuklarda bu durum çok daha fazla zorlayıcı olmaktadır. Ebeveyn ilişkileri, çocuğun ailesine veya bakıcısına karşı olan bağlanması, sahip olduğu bireysel özellikleri ve ebeveynin sahip olduğu tutumlar çocuğun okul sürecine uyum konusundaki durumunun nasıl ilerleyeceği konusunda bizlere fikir vermektedir. Çocuklarımızın bu dönemde kaygılanmaları ve strese girmeleri oldukça olağan bir durumdur. Ebeveynlerinden ilk defa ayrılan ve farklı bir ortamda kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan çocuk için bu dönemde en önemli olan şey öğretmeniyle arasında güvenli bir bağ geliştirmesidir. Eğer güvenli bağ gerçekleşirse çocuk ailesinin yani güvendiği insanların yanından ayrıldığında bir diğer güvendiği insanın yani öğretmeninin yanında huzursuzluk veya güvensizlik hissetmez dolayısıyla kaygı ve stres durumunu kontrol altına almış olur ve okul ortamı ona zorluktan çok keyif aldığı bir alan haline dönüşür.

PEKİ AİLELER NE YAPMALI ?

Ailelerin bu durumda aşırı kaygıdan kaçınmaları gerekir. Çocuk okula karşı hafif düzeyde bir uyum problemi yaşıyorsa, çocuğun seyrinin takip edilmesi, okulda arkadaşlarına ve çevreye karşı davranışları hakkında öğretmenlerden bilgi alması ve zaman içerisinde uyum sürecine ne kadar alıştığı takip edilmelidir. Bu süreç takip edildiği noktada, çocukta halen okula uyumda ciddi problemler göze çarpıyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana danışmakta yarar vardır. Bunun yanında çocuk, okula başladığı ilk günler uyku problemleri, beslenme programında sorunlar, sabah uyandığında alt ıslatma problemleri, dışkı tutamama, tırnak koparma, yeme gibi ve aşırı hırçınlık yada içine kapanmışlık durumu gözleniyorsa bir an önce profesyonel bir yardım almak gerekmektedir.

Aileler okul süreci başlamadan önce çocuklarına okul hakkında bilgiler vermelidir. Örneğin okulu ve bahçesini önceden gidip gezebilir, haftanın kaç günü okula gitmesi gerektiğini, belirli zaman aralıklarında okulda olması gerektiğini, arkadaşlarının olacağını aslında sıkıcı bir yer değilde çok eğlenceli olacağından bahsetmeli, okul zamanı kendi güzel anılarınızdan ve arkadaşlıklarınızdan çocuklarınıza bahsedebilirsiniz. Bu onların kaygı durumlarını düşürmelerine ve okulun kötü bir yer olmadığını kendilerine inandırmalarına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda onlar okuldan döndüklerinde meraklı ve heyecan dolu sözlerle onların gün içerisinde yaptıklarını sormak onların kendilerini daha iyi hissetmelerine neden olacaktır.

Çocuğun bu dönemde akranlarıyla karşılaştırılmaması oldukça önemlidir. Birisi ağlarken birisinin keyifli bir şekilde oynamasında bir problem yoktur. Çünkü her çocuk farklı kişilik ve duygulara sahiptir. Dolayısıyla bu karşılaştırmanın yapılması onu derinden üzecek ve kendisini kötü hissetmesine sebep olacaktır.

Okul başladığında çocuğunuza, okula gideceği ilk günün elbiseleri kendisinin seçmesi şeklinde yönlendirme yapabilirsiniz. Bu ona, okulun ilk gününde stres faktörlerini azaltması yönünde yardımcı olacaktır. Yanında kopamadığı bir oyuncağını götürmesinde ilk 1-2 gün için problem yoktur ancak bu durum ilerler ve çocuk diğer arkadaşlarının yanlarında oyuncağı bulunmadığı hale yanında götürdüğü bu oyuncağı bırakmak istemezse yönlendirmeler yapmada yarar vardır.

Son olarak çocuğunuza okula başlayacağını çok önceden söylemektense birkaç gün öncesinde söylemeniz onun bu stres ve kaygıyı çok daha az süre ve çok daha az şiddette yaşamasına yardımı dokunacaktır. Unutmayalım ki onlar öğrenci olmaktan önce birer çocuklar.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

Adres : İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66

Okula başlayan çocukların psikolojisi
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin