Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sevgili haber228.com takipçileri hepinize selamlarımı iletiyorum. Bu hafta sizlere aslında bu sıralar oldukça sık karşılaştığım hatta çocukluk dönemlerinde bile sık sık duymaya başladığım bir rahatsızlıktan bahsedeceğim. Obsesif Kompulsif Bozukluk yani OKB Nedir ?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir ?

Yineleyici düşünceler ve/veya davranışlar olarak ele alabiliriz bu hastalığı. Yani halk dilinde takıntı hastalığı. Kimi zaman hayat içerisinde devamlı bizimle birlikteyken kimi zaman dönem dönem hayatımıza girebilir bu rahatsızlık. Eğer kişinin yaşamını olumsuz derecede etkilemeye başlamışsa hemen üzerine oturup çözüm üretmeniz gereken bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkar.

Obsesyon Nedir ?

Obsesyon kişinin isteği olmadan, zorla aklına gelen ve çok ısrarcı görünen, kişiye sorulduğunda mantıksız diye görülen ve büyük sıkıntılara, kaygılara neden olabilen düşünceler olarak düşünebilirsiniz.

Sık Görülen Obsesyonlar Nedir ?

Saldırganlık Obsesyonları, Bulaşma Obsesyonları ( Bir yerlere dokunduğunda, tuvalete girdiğinde üzerine idrar sıçramış olmasını düşünme, para vb herhangi bir nesneye dokunduğunda idrar, dışkı, sperm bulaşma gibi durumlar olduğunu düşünme),Kuşku Obsesyonları, Cinsel obsesyonlar, Simetri Obsesyonları, Dinsel Obsesyonlar ( Dine küfür etme, Allah’ın varlığını inkar etme gibi) olarak görülebilir.

Kompulsiyon Nedir ?

Kişinin yukarıda bahsettiğimiz obsesyonlarına cevap olarak verdiği yada kendince belirlediği bir kural olarak yapmak zorunda gördüğü davranışlar olarak düşünebiliriz.

Sık Görülen Kompulsiyonlar Nedir ?

Temizlik Kompulsiyonları, Kontrol etme Kompulsiyonları( Tekrar tekrar eve girip çıkma vb.)Düzenleme kompulsiyonları,Tekrarlama Kompulsiyonları ( bazı davranışları belirli bir tarzda ve oranda arka arkaya tekrar etme) Sayma Kompulsiyonları (Otomobil plakaları, Telefon numaraları vb şeylere karşı oluşan takıntı hali) Dokunma Kompulsiyonları ( Kişinin belirli bir nesneye, bir şeye dokunma ihtiyacı hissetmesi) bu kompulsiyonlara örnek olarak gösterilebilir.

Kişi bu Kompulsiyonları yaşadığı kaygı ve korkuları yenmek için gerçekleştirir ancak yine bu  yaptıkları kişi tarafından oldukça mantıksız ve saçma olarak görülmektedir.

Kişi bu yaşadığı problemlerden dolayı günlük hayatında devamlı yakınma halindedir.Çoğu sosyal işlerini büyük ölçüde erteler ve bu ertelemeler onun hayatı için büyük problemlere sebebiyet verebilir.

Neden OKB Olur ?

Bu hastalığın nedenlerini psikososyal ve biyolojik olarak iki farklı kategoride inceleyebiliriz. Toplum yapısı ve toplumsal kuralların bu OKB hastalığında oldukça önemli olduğu görülmektedir.Çok daha titiz, kurallara uygun ve özellikle bu durumları çocukluktan beri yaşayanlarda görülme ihtimali oldukça fazladır. Yeri geldiğinde yaşam içerisinde karşılaştığımız olaylar ve travmalarda bu hastalığın ortaya çıkmasında oldukça etkili olmaktadır.

Hayattan tekrar zevk almak için OKB’ nin tedavisi zorunludur. OKB nin tedavisi için öncelikle seratonin geri alım ilaçları kullanılabilir.Beraberinde ‘Maruz bırakma, Alıştırma, Tepki Önleme ‘ çalışmaları yapılmaktadır. Tedavinin olumlu etkilere ancak tedavi başladıktan birkaç ay sonra ortaya çıkmaktadır. Bu tedavi süresince yapılan psikoterapinin asıl amacı, hastada bulunan işlevsiz düşünceleri belirleyip, ona daha dengeli ve bu problemlerin altında yatan sebepleri gösterip, bunları yenmesinde yardımcı olmaktır.Hasta üzerinde giderek obsesyonlardan bu obsesyonların etkilenmesinden dolayıda kompulsiyonlarında önlendiğine şahit olmaktadır.

Eğer bu problemleri yaşıyorsanız hemen bir uzmandan yardım ve destek almanız gerekmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin