Mutlu ilişkinin 9 sırrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Neredesin?, Kiminlesin?, Nereye gidiyorsun?, Neden geç geliyorsun?, Ne yapıyordun? ve buna benzer onlarcası hemen hemen hepimizin alışık olduğu soru kalıpları. Her şey keşke ilişkinin en başındaki gibi olsa da hiç bu soru kalıplarıyla karşılaşmasak değil mi ? Ama yaşadığımız yakınlıklar, samimiyet ve alışıla gelmişlik beraberinde bu tip soruları da getiriyor. Peki nedir bu “SAĞLIKLI İLİŞKİ” ?

Sağlıklı ilişki aslında çiftten çifte değişiklik gösteren bir olgudur ama genel olarak her ilişkiye en azından biraz bile olsa hitap eden sağlıklı ilişki ; Saygı, Sevgi, Sabır, Anlayış, Kendini karşıdakinin yerine koyma yani empati ve Dürüstlükten geçer. Aslında çok basit görünüyor değil mi ? Hepimiz bunları yaptığımızdan belki de eminiz ama karşımızdaki kişi bunlardan memnun olmuyor ?

Hiç düşündünüz mü bunları yaparken ne kadar oranda, ne zaman ve nerede bunlara başvuruyorsunuz. Gerçekten hayatınızın her alanında bunları yapabiliyorsanız sizi tebrik etmek isterim, o zaman eminim ki gerçekten sağlıklı bir ilişkiye sahipsiniz demektir. Peki ya bunları yaptığınızı düşünüp hala ilişkinizden şikayet mi ediyorsunuz ? O zaman bence iğnenin ucunu birazda kendimize batırmanın vakti gelmiş demektir.

SAĞLIKLI İLİŞKİ İÇİN GEREKLİ OLANLAR ;

Saygı ;

Belki de en önemli olanı budur. Karşıdakine saygı duymadığınız veya karşıdakinin size saygı duymadığı bir ilişkinin nasılda sağlıklı olmasını beklersiniz ki ? Saygının olmadığı yerde en başından sevgide bulunmaz. Bu sebeple ilk sırrımız karşıdakine göstereceğimiz saygı olmalıdır.

Sevgi ;

Aslında sevginin bir standartı bulunmamakta, kişiden kişiye sevgi anlayışı her zaman için değişiklik gösterebilir. Bu konuda her şeyden önce sevginin sizin için ne anlama geldiğini düşünmelisiniz. Daha sonra bu beklentilerinizi partnerinizle paylaşmanız belki de onun için farklı olan sevgi anlayışını ortak bir noktada birleştirmek için yeterli olacaktır.

Anlayış ;

Hiç anlayışsız veya tahammülsüz olduğunuz zamanlar oldu mu ? İlişki içerisinde artık sabrım kalmadı dediğiniz anlar ? Eminim hepimizin başına gelen şeyler bunlar. Belki yaşadığımız problemler işin içinden çıkamayacak duruma getirebilir bizi ve karşılıklı olarak tamamen anlayışsız bir tutum sergileyebiliriz bunun sonucunda. Asıl olan aslında bu sorunları tam anlamıyla çözmek değil, sorunlara birlikte ve anlayış içerisinde yaklaşabilmektir. En azından bu şekilde sorunun tamamı ile çözemesek bile etkilerini önemli derecede azaltabiliriz.

Empati ;

Hiç partnerinizin yerine kendinizi koyduğunuz oldu mu ? Hayata onun gözünden baktığınız ? Onun yaptığı yorumları anlamaya çalıştınız mı? Eğer yapmadıysanız ilk seferde denemenizde bile bunun oldukça fazla yararını göreceksiniz. Aslında sağlıklı ilişkinin en temel taşlarından biriside partnerlerin sahip olduğu empati yeteneğidir.

Dürüstlük, Doğruluk ;

Küçük yalanlar belkide hepimizin hayatında yer edinmiş durumda. Bazı sonuçlardan korktuğumuz için söylediğimiz bu yalanlar belkide ilerleyerek aynı bir çığ gibi üzerimize çökmesi çok muhtemel. Önceden söyleyeceğimiz, hatalı gördüğümüz davranış çok daha sonrası için başımıza katlanması zor acılara sebebiyet verebilir. Bir ilişkide en önemli şey ‘yalan söylememek ve açık olmaktır’ Çünkü Kimse yalan söyleyen birisiyle hayatını devam ettirmek istemez, güveni kırılır, güveni kırıldığında da dolaylı yoldan sevgisi azalır. Bu da aslında karşılaştığımız en temel problemlerden olan boşanmalara, ayrılıklara kadar giden bir yolun habercisi olabilir.

Kıyas yapmayı bırakın ;

Partnerinizin sizi dışardaki bireylerle karşılaştırdığı oluyor mu ? Eğer oluyorsa pek tabi şikayetçi olduğu şeyler vardır. Yada belki de bu karşılaştırmayı siz yapıyorsunuzdur. Eğer bu artık sizde alışkanlığa dönüştüyse derhal bu alışkanlığı bırakmak için kendinize ödevler hazırlayın, ilişki dışındaki hayatla karşıdaki partnerimizi karşılaştırmak onda farklı düşüncelere sebebiyet verebilir. Ben yetersiz miyim algısı, ben yetemiyorum, ben ayak uyduramıyorum gibi düşüncelere girmesine ve dolayısıyla sağlıklı ilişkinin bozulmasında en büyük faktörlerden birisi olacaktır.

Masallara aldanmayın ;

Okuduğumuz masallardaki aşklar tamamen kurmaca hikayelerden oluşmakta. Artık ne sizin için dağları delen, ne de sırtında tonlarca yük taşıyan partnerleriniz olmayacak. Partnerinizden üstesinden gelebileceği şeyler beklemekte yarar var.

Kimse zihin okuyamaz ;

Keşke karşımızdaki kişi bizim aklımızdan geçenleri görse ve ona göre davransa ama bu imkansız. Bazı şeylerden şikayet ediyor ve dolayısıyla memnuniyetsizliğimizi karşı tarafla paylaşamıyorsak onun aklımızı okuyupta, bunlara göre davranmasını beklememiz hiç gerçekçi olmayacaktır. Düşüncelerinizi paylaşın.

Kaliteli zaman geçirin ;

Kalite algısı herkes için farklı olabilir. Aslında bir ilişkideki kalite birlikte yapılan etkinlik ve zaman geçirmelerden ne kadar keyif alındığıyla ilgilidir. Burada bahsetmek istediğim ; keyif alacağınız ve birlikte rahatlıkla gerçekleştirebileceğiniz etkinlikler belirleyin ve birbirinize zaman ayırın.

Aslında ilişki birlikte çıkılan bir  yol ve bu yolda oldukça fazla iniş çıkışlar olabilir. Her şey mükemmel olmayabilir ama önemli olan zorlukları birlikte atlatabilme becerisine sahip olmaktır.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

Adres : İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66

 

Mutlu ilişkinin 9 sırrı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin