Monitörde Hertz Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Monitörde Hertz, son dönemlerde çok fazla duyduğumuz teknolojik bir terimdir. Ekranınızın yenileme hızı, Hertz (Hz) cinsinden ölçülür. Bu terim, ekranın saniyede kaç kez yeni bir görüntü çekebildiğini ifade etmek için kullanılmaktadır. Peki monitörde Hertz nedir?

Ekranınızın yenileme hızı 140 Hz ise görüntünün saniyede 140 kez yenilediğini söylemek mümkün. Ayrıca birlikte çalışan bir GPU (ekran kartı)  ve CPU (işlemci) tarafından üretilen kare hızlarıyla bir araya geldiğinde Hertz, size daha gelişmiş bir deneyim için avantaj sunar. Bunun yanı sıra potansiyel olarak da daha yüksek FPS değerleri sunabilir. Bu yazımızda, monitörde Hertz nedir, oyun monitörü kaç Hertz olmalı ve monitörde ms nedir gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri ele alacağız.

Hertz Neyi İfade Eder?

Hertz, sembolü Hz, SI birim sisteminde frekans birimidir. Bir Hertz, genel bir olayın saniyede bir kez tekrarlanmasını ifade eder. Hertz, elektromanyetik dalgaların bulunduğunu kanıtlayan Alman fizikçi Heinrich Rudolf Hertz tarafından bulunmuştur. Hertz’in yaygın olan kullanım alanlarından bazıları ise sesle alakalı uygulamalardır. Bunlar sinüs dalgaları ve de müzik notalarını gösterir. Ayrıca Hertz, foton enerji eşitliği ile enerjiyi temsil etmek amacı ile de kullanılmaktadır.

Hertz Sayısının Yüksek Olması Faydalı mıdır?

Ekran tazeleme hızı olarak da bilinen Hertz’in yüksek olması, ekrandaki içeriğin daha pürüzsüz şekilde görüntülenmesini sağlar. Örneğin, bir web sitede gezinirken ya da bir oyun oynarken ekranın saniyede birkaç defa yenilenmesi anlamına gelir.

Standart olarak gelen 60Hz’de göze çarpan bir titreme veya takılma olabilir. Bu gibi bir durumda ise 60Hz’in altında titreşimler gözle görülür hale gelir. Ekran yenileme hızı 60Hz’in üzerinde olduğunda ise aksine çok daha akıcı bir görüntü elde edilmektedir. Bu durum, Hertz sayısının yüksek olmasının faydalı olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca Hertz ne kadar yüksek olursa görüntü kalitesi de o kadar artar.

Oyuncular İçin Yüksek Hertz Monitörlerin Faydaları

Monitör bir görüntüyü yalnızca sistemin oluşturduğu hızda görüntüleyemez. Bu nedenle CPU (işlemci) ve GPU (ekran kartı) ‘nuzun bu işlemi hızlıca tamamlama kapasitesi olması gerekir. CPU(işlemci) ve GPU (ekran kartı) ‘nuz monitörünüze yeteri kadar yüksek kare hızı sağlayamıyorsa yüksek yenileme hızına sahip bir görüntü oluşmaz. Oyuncular için yüksek Hertz monitörler ise birçok avantaj sağlamaktadır.

Monitörlerde Hertz, oynanan oyunun daha akıcı ve canlı bir performans sunmasına olanak sağlar. Bu özellik yalnızca oyun oynarken önemli değildir. Aynı zamanda film veya video izlerken, işleriniz ile uğraşırken dahi refresh rate denen yenileme oranı görüntü kalitesine doğrudan etki eder.

Oyunlar için yüksek Hertz monitörün faydaları bulunmaktadır. 60 Hz yenileme hızına sahip bir monitörde, 120 Hz orana çıkabilen bir oyun oynamak istendiğinde oynayabilirsiniz. Bu durumda bazı performans problemleri ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmazdır. Bu durumu önlemek için oyun ayarlarını 60 FPS’e sabitlemeniz gerekir. Bu gibi bir durumda ise oyunda belirgin bulanıklaşmalar ile karşılaşabilirsiniz. Hertz’in bilgisayar monitörü ile eşleşmemesi de oyun performansınızın düşmesine sebep olur. Ayrıca, dilediğiniz gibi bir oyun akışına ulaşamayabilirsiniz. Bu nedenle genel olarak yüksek Hertz monitörler büyük öneme sahiptir.

Mega Bilişim Adres: İsmetpaşa Mahallesi Muaveneti İçtimai Sokak No:2 (Vakıfbank Arkası) – BİLECİK

Telefon: 0228 212 02 01 – 0543 301 91 13

Monitörde Hertz Nedir?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. Türkiye de 50 Hz kullanılmaktadır ! Üzeri yok .yanlış bilgi vermeyin

    Cevapla
    • yanlış bir bilgi yok ki, sen TV’ler için ve TV yayınları için yorum yapmışsın lakin oyunlarda özellikle yüksek hz monitörler tercih ediyoruz ki ekran kartlarımız ve işlemcilerimizin verdiği fps değerlerinden olabildiğince faydalanabilelim, konu televizyonlar olsaydı 50 – 60 hz tv yayınları konusunda haklı olurdun.

      Cevapla
    • kardeşim söylediğin şeye bak ya alakan yok yorum yapma bari

      Cevapla
Bizi Takip Edin