Milletvekili Halil Eldemir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü ziyaret etti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Halil ELDEMİR İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

IMG_6461

2014 yılının son günlerinde yaşanan yoğun kar yağışından çöken seralar konusunda görüşmek üzere Milletvekili Halil ELDEMİR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ ve Çaltılı çiftçiler ile toplantı düzenledi. Devlet hükümet ve çiftçi tarımın üçlü sac ayağı olarak sera tarımındaki sorunları masaya yatırdılar.

İl Müdürü YILDIZ toplantı öncesinde İl Müdürlüğümüz ve İlin tarımı hakkında kısa brifing sunarak şunları söyledi;

“İl Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüklerinin binaları ile ilgili problemler olduğundan binalarla ilgili fazla bir onarım veya düzenleme imkanı olmuyor. İl Müdürlüğü binasının yapımının bir an önce programa alınması, bazı ilçelerimizde tamir ve bakımlar yapılmalıdır.

Personel sayısı açısından tüm ilçe ve il merkezimiz personel yetersizliğimiz had safhada bulunmakta. Olması gereken norm kadronun çok altında (% 35 ) personel sayısıyla görev yapıyoruz.

İlimizin tarım potansiyeli çok iyi durumda. Tüm ülkede olduğu gibi ilimizdeki çiftçilerin yaş ortalaması yüksek. Seracılıkla uğraşan köylerimizde çiftçilerimizin yaş ortalaması genç ve onları orada tutmaya çalışıyoruz.

2006-2014 yılları arasında Kırsal Kalkınma Programı kapsamında 16 proje geçerken, 2014-2015 yılında 29 proje geçmiş ve uygulanmaktadır. BEBKA’dan Kurum olarak bizzat kendimiz, ortakçı veya iştirakçi olduğumuz 13 projemiz geçti. Orköy desteği ile sera alanları kuruldu. Bu büyük bir başarı. Mümkün mertebe çiftçilerimizi alternatif ürünlere yönlendirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda pazar bulması için yapılan projelerle paketleme tesisleri kuruyoruz. Özel İdare ve çiftçi katkısı ile çiftçilerimize buğday tohumu ve ceviz fidanı dağıttık.

İl Özel İdare kaynaklarından tarıma ayrılan pay az. Belediyelerden de kaynak ayrılabilir. Tarım ve hayvancılığa yapılan yatırım üreticisinden tüketicsine hepimize dönüyor.” dedi.

Milletvekili ELDEMİR; Çiftçilerimizin neler yapacağına dair belirsizlik yaşadığını, Orta Sakarya’da neler yapılabilir, sorunları neler, mevcut desteklerle neler yapılabilire cevap bulmak için toplandıklarını belirtti. Bilecik yüzölçümü olarak en fazla sulama yatırımlarının yapıldığı il olduğunu da vurguladı. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz çiftçimize yardımcı olmak için gerek teknik destek gerekse proje üretmek için burada olduklarını söyledi.

Çaltılı Çiftçiler; Yıkılan seraları 2 ay gibi kısa süre içerisinde yağışlı soğuk havaya aldırmadadan tekrar yapabilmek için çabaladıklarını bunun için kredi çektiklerini ve bunları ödeyemediklerini, Şuan için yeni yatırım yapacak durumlarının olmadıklarını alınan borçların ödenebilmesi bunun için ya destek ya da faizsiz olarak kredi borçlarının ertelenmesini talep ettiler ve hiçbir zaman biz çalışmadan devlet bize baksın diye bir zihniyet içinde olmadıklarını belirttiler. Afattan yapılan yardımın zararlarına oranla çok az olduğunu, pazarlama konusunda büyük sorun yaşadıklarını söylediler.

İl Müdürü YILDIZ; Söğüt ilçesinde TARSİM Bölge Müdürü, Ziraat Bankası Müdürlerinin de bulunduğu toplantılar yaptıklarını, seraların nasıl yapılırsa, projeler nasıl olursa TARSİM kapsamında olacağını ve kredi alabileceklerini anlattıklarını, sera proje örnek sunumları yaptıklarını ifade etti. Seraları yıkılan çiftçilere gelen yardımlarda amacın seraları yapmaktan ziyade, can suyu vermek olduğunu belirtti. Pazarlama konusunda üretici birliklerinin daha etkin olması gerektiğini, Kurum olarak bizim çok fazla yapacak bir şeyimiz yok dedi.

Milletvekili ELDEMİR, çiftçilerimize çözüm olabilirmiyizin peşinde olduklarını, devlet ve hükümetin birimleri olarak her zaman çiftçinin yanında olduklarını ifade ederek seçim çalışmaları boyunca en çok dile getirilen konuların başında seraların afetten yıkılması ve Yenişehir yolu olmuştur. Bu konularda da her türlü girişimde bulunduğunu ve Bakanlarla görüştüğünü ifade etti. Kurumun çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek İl Müdürüne ve tüm personele teşekkür ederek toplantı sona erdi.

IMG_6461

IMG_6469

IMG_6474

Milletvekili Halil Eldemir, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nü ziyaret etti
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin