Mevsimsel Depresyon Nedir ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘ Mevsimsel Depresyon ‘ diğer bir adıyla ‘ Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu ‘ genel olarak yılın hep aynı döneminde kendini gösterir. Halk arasında ‘Kış Depresyonu’ olarakta bilinen bu duygudurum bozukluğu ; havaların kapanmasıyla, güneşin ve sıcak havaların yerini koyu bulutlara ve soğuğa bırakmasıyla kişilerde meydana gelen olumsuz duyguların çoğalması olarakta düşünülebilir. İnsan psikolojisi tabiki çevreden oldukça etkilenen bir yapıya sahip, detaylı bakıldığında mevsiminde bu çevrenin içerisindeki bir değişken olduğu ve psikolojimizi etkilemek için etkili olabildiğini görmekteyiz.

NE GİBİ BELİRTİLERİ VAR ?

Bütün bu etkenler kişide ‘ Keyifsizlik , Uyku Yetmemezliği, Enerji ve Harekette Azalma ve bunlara bağlı iştahta artma meydana gelebilmektedir.

Birçoğumuz, yaz aylarında kendimizi çok daha enerjik ve buna bağlı daha hareketli, sahip olduğumuz yüksek toleransın ve karşılaştığımız problemlere getirdiğimiz mantıklı  yaklaşımların farkına varmışızdır. Ancak sonbahar ve kış geldiğinde aynı şekilde bu becerilere sahip olamıyoruz ve bu durum hayatımızın devamında gelecek zamanlarımızı etkileyecek kararlar için büyük önem taşıyor.

MEVSİMSEL DEPRESYON YAŞIYOR MUYUM ?

Mevsimsel Depresyon’un sahip olduğu ilk ve en önemli kriter ; iki sene üst üste aynı zaman diliminde ortaya çıkmasıdır.

PEKİ SEBEPLERİ NELERDİR ?

Bilecik Psikolog ‘a göre bunun tam ve geçerli bir sebebi olmamakla birlikte, gün ışığının azalması ilk faktör ve bu hastalığı tetikleyen sebeplerden biri olarak görülmektedir. Vücudumuzun sahip olduğu ‘ Melatonin ve Seratonin ‘ isimli hormonların düzeyinin azalması da bunlara sebep olarak gösterilmektedir. Gün ışığını yeterli bir şekilde kullanamamak Melatonin ‘ de bir artış ve Seratonin hormonunda da bunun aksine bir azalmaya etki etmektedir. Bu Melatonin artışı kişide uykuya ve fiziksel hareketlerin yavaşlığına sebep olur. Bunun yanısıra Seratonin ise mutluluk hormonudur. Vücutta Seratonin artışı sebebiyle mutlukta artar. Gün ışığı en çokta bu Seratonin hormonunu etkilemektedir. Dolayısıyla gün ışığı azalınca bu Seratonin hormonunda da azalma meydana gelmektedir.Yani Seratonin düzeyinde ki bu düşüklük depresyonla ilişkilendirilmektedir.

EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR ?

Genel olarak bakıldığında her depresyon çeşidinde olduğu gibi bunda da her yaş ve cinsiyet görülme olasılığı çok yüksektir. Ancak yine diğer depresyonlarda olduğu gibi kadınlarda erkeklere oranla çok daha fazla görülebilir. Bununla birlikte kişide hayatının daha önceki dönemlerine dayanan depresyon öyküsü var ise ‘Mevsimsel Depresyon’ u yaşama ihtimali çok daha fazladır. Özellikle mevsim geçişlerinde bu durumun yaşanması, mevsimlerin orta dönemlerine göre çok daha fazladır.

Ancak bu geçişlerde olan duygu durum değişiklikleri birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmiyorsa ve bu durum iki haftanın üzerinde yaşanmaya devam ediyorsa, aile, iş ve sosyal hayatı bu durumdan etkilenmeye başlamışsa bir uzman ile görüşmesi gerekmektedir.

 

 

 

 

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı

Çağatay Ersan

BİLECİK KLİNİK  : İstiklal Mahallesi, Tevfik Bey Caddesi, Kuyumcu Sokak,

Ekici İş merkezi, No: 8 Kat:6 Bilecik/ Merkez,

Tel No : +90 544 396 11 66

BOZÜYÜK KLİNİK : Kasımpaşa Mahallesi, Eminağa Caddesi,

Şeker İş Merkezi,Kat:5 Bilecik/ Bozüyük

Tel No : +90 544 396 11 66

 

 

 

 

 

 

Mevsimsel Depresyon Nedir ?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin