Makine CE Belgesi Nasıl Alınır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makine CE belgesi, ürünlerinizin insan sağlığına dost olduğunu kanıtlayan ISO belgesi olmakla birlikte işletmenizin kalitesi için önemlidir.

ISO, uluslararası standartlar Örgütü’nün belirlediği kalite standartlarını ifade eden belgedir. İşletmelerin özelliklerine, ürün ve hizmetlerine göre birçok ISO belgesi vardır. Bu belgelerden birisi de makine CE belgesi olmaktadır.

Ürünlerin ve hizmetlerin insan sağlığına uygunlu açısından ele alınan bu ISO belgesi, işletmenize değer katmak ve işletmenizin uluslararası standartlara uygun olduğunu kanıtlamak için son derece önemlidir. CE belgesi, bu noktada özellikle uluslararası standartlarda işletmenizin sağlığa uygun olduğunu kanıtlayarak aynı zamanda işletmenizin kalitesini de ortaya koyar.

Sağlığa Uygunluk Belgesi| Makine CE Belgesi Nedir?

CE belgesi açılımı, Avrupa’ya uyum anlamına gelir. Avrupa standartlarında “AB Uygunluk Belgesi” olarak bilinen CE, Avrupa standartlarının ekonomik alanında müşterilere sunulan ürünlerin çevre standartlarına, insan sağlığı ve güvenliğine uygun olduğunu gösterir. Bu belgeye kalite sertifikası demek doğru olmamakla birlikte bu belgeyi alarak ürünlerine “CE” simgesi ekleyen işletmelerin sunduğu ürünler çevreye ve insan sağlığına zararlı olmayan ürünlerdir.

Makine CE belgesi, makine endüstrisi alanından Avrupa Birliği’nin talep ettiği ISO belgelerinden birisidir. Makine endüstrisi sektöründe yer alan, makine üretimi yapan ve makinelerini Avrupa pazarında ihraç eden her firmanın bu belgeye sahip olma şartı vardır.

Bu belge, üretilen makinelerin insan ve çevre sağlığına uygun olarak üretildiğini gösteren bir belge olduğundan bu belgeye sahip olmayan makinelerin Avrupa Birliği pazaryerlerinde satılması kesinlikle yasaktır.

CE Belgesi Nasıl Alınır?

Ticaret sektöründe farklı alanlarda birçok firma ve işletme vardır. Bu firmaların her birisi tüketicilere farklı alanlarda ürünler sunduğundan özellikle Avrupa pazarında üretim yapmak isteyen firmaların sahip olması gereken bazı Avrupa standartları vardır. Bu standartlardan birisi de makine CE belgesi olmaktadır.

CE simgesi olan bu belge, ürünleri satan firmaların değil ürünleri üreten üretici firmaların almak zorunda olduğu belgedir. Bu belge, makine üretimi yapan ve bu makineleri Avrupa pazaryerlerinde satmak isteyen üretici firmalar tarafından akredite olmuş ve yetkili kurumlara başvuru yapılması gereklidir. Bu belge sayesinde Avrupa pazaryerlerinde serbest dolaşım ve ticaret fırsatı yakalayabilirsiniz.

CE Belgesini Kim Verir?

Makine CE belgesi, Avrupa Birliği tarafından yetkilendirilmiş ve akredite yapılmış kurumlar tarafından verilir. Bu firmalar arasından firmanız için en doğru olduğunu düşündüğünüz firmayı tercih ederek CE belgesi başvurusu yapabilirsiniz. EK olarak https://www.adlbelge.com/ web sitesini ziyaret ederek gerekli başvuru şartlarını öğrenebilirsiniz.

İş birliği yapacağınız olan kuruma başvuru yaptığınızda gerekli evrakları hazırlayarak kuruma sunmanız gereklidir. Tüm gerekli evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlayarak sunduğunuzda kurum, sizin adınıza tüm süreci yöneterek en kısa sürede CE belgesi almanızı sağlayacaktır.

CE Belgesi Almak Ne Kadar Sürer?

Önemli ISO belgelerinden birisi olan CE belgesi, özellikle Avrupa Birliği pazaryerlerinde serbest dolaşım ve ticaret hakkı kazanmak isteyenler için olmazsa olmaz bir kriterdir. Dolayısıyla da bu belgeyi almak isteyen makine üretimi yapan firmaların merak ettiği konularda birisi de belgenin ne kadar sürede alındığı konusudur.

Makine CE belgesi alma süreci her firmaya göre değişkenlik gösterebilir. Bu süreçte evraklarınızı ne kadar hızlı ve eksiksiz bir şekilde hazırlarsanız süreç de o kadar hızlı işleyecektir. Ancak ortalama olarak bu belgeyi 6 ila 8 hafta içerisinde alınabilen bir ISO belgesidir.

Makine CE Belgesi İçin Gerekli Evraklar

Makine CE belgesi alabilmek için öncelikle gerekli evrakları eksiksiz ve doğru şekilde hazırlamanız ve ilgili kurumlara teslim etmeniz gereklidir. Bu belgeyi alabilmek için öncelikle;

  • Ürünleriniz hakkında gerekli deneyleri yaptırarak kayıtlarını yaptırmalısınız.
  • Sistem dokümanlarını ve bu dokümanların kayıtlarını oluşturmalısınız.
  • Hazırladığınız tüm dokümanları teknik dosya içinde birleştirmelisiniz.

Tüm bu hazırlıkları yaptıktan sonra ise;

  • Adına başvuru yapacağınız firmanızın yasal konumunu gösteren resmî belge,
  • Başvuru yapılacak olan firmanın temsilcisi ve yetkilisi olan kişi ya da kişilerin imza sirküleri,
  • Eğer başvuru yapılacak olan firmadan farklı bir kuruluş iseniz bu durumda üretici ve belgeyi alacak olan firma ile aranızda imzalamış olduğunuz sözleşme evraklarını başvuru öncesinde hazırlamanız gereklidir.

CE Belgesi Ne İşe Yarar?

Makine CE belgesi, makine endüstrisi alanında üretim yapan ve bu üretimlerini ihracat ile Avrupa Birliği pazaryerlerine sunmak isteyen üretici kuruluş ve firmaların mutlaka sahip olması gereken belgedir.

Avrupa Birliği standartları belgesi olan CE belgesi, aynı zamansa sağlığa uygunluk belgesi anlamına da gelir. Dolayısıyla da makine CE belgesi, üretilen makinelerin insan sağlığına ve çevreye zararsız olduğunu ispatlayan; bu noktada tüm denetimlerden başarıyla geçtiğini gösteren belgedir.

CE Belgesi Ne Kadar?

Makine CE belgesi fiyatları, en çok merak edilen konulardan birisidir. Ancak bu noktada her üretici firma için tek ve genel-geçer bir fiyat vermek mümkün değildir.

Makine CE belgesi almak isteyen üretici firma ya da kuruluşların özellikleri farklı olduğu gibi belgeyi veren kurumların da fiyat politikaları da değişiklik göstermektedir. Bu nedenle de fiyatlar konusunda doğrudan başvuru yaptığınız kurumdan bilgi alabilirsiniz.

Makine CE Belgesi Nasıl Alınır?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin