KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı ve uygun bir kurbanlık hayvanın seçimi hakkında da bilgiler veren Veteriner İşleri Müdürü Nedret Avcı,  basit bir gözlemle herkesin aldığı kurbanın sağlıklı olup olmadığını burnu ve gözüne bakarak anlayabileceğini, Ancak buna ilişkin diğer noktaları da göz önünde bulundurmak gerektiğini söyledi.

bilecik_mezbahane (2)

Avcı, seçim yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şöyle sıraladı:

 

-Küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerekiyor. Bel kısmında ele gelen dolgunluk hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şeklidir. Büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşmış olması gerekiyor.

 

– İlk çıkan yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerekiyor. Halk tabiriyle azı dişlerini çıkarmış olması gerekiyor. Bu dişlerindeki açıklığın ortaya çıkması gerekiyor.

 

-Küçükbaş hayvanların en az 1, büyükbaş hayvanların en az 2 yaşında olması gerek

 

-Hayvanın kulağında, bakanlık tarafından takılan küpesinin olması, kurbanlık alırken hayvan sahiplerinden hayvanın pasaportunu istenmesi, başka ilçe veya illerden gelen hayvanlar için yurtiçi veteriner sağlık raporu bulunması gerekiyor.

 

-Kurbanlık hayvanın burnunun merme (üst) kısmı kuru ve çatlak olmamalı. Nemli ve parlak olmalı. Kuru ve çatlak meme hayvanın enfeksiyon geçirdiğini ve ateşi olduğunu gösterir. Burun, kurbanın sağlıklı olup olmadığını ele verir.

 

-Enfeksiyon geçiren hayvanın tüyleri de birbirine karışır. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmeli.

 

-Gözleri mat renginde olmamalı parlak olmalı. Mat renkli gözler hayvanın gözlerinde bir enfeksiyon olduğuna işarettir.

 

-İyi bir kurban arkadan bakıldığında kare, üçgen şeklinde değil, küp şeklinde görünmelidir. Kare ve üçgen şeklinde görülen hayvanlar genelde zayıf ve sağlıksız hayvanlardır. Hayvanın vücut ağırlığının yüzde 20’si kemiktir. Zayıf hayvan kemikten ibarettir.

 

-Hayvanın kuyruğu ne uzun ne de kısa olmalı. -Topallık gibi fiziki bir sakatlığı olmamalı.

 

-Koyun ve inek dişi hayvan kesilecekse mutlaka gebe olup olmadığına bakılmalı, gebe hayvanlar kurban edilmemeli.

-Dişi kurbanlıkların memeleri çatlak ve kızarık olmamalı. Bu tür durumlar enfeksiyon olduğunu gösterir. -İç parazit ihtimaline karşı bir kez parazit giderici ilaç kullanılmalı.

 

KURBANLIK HAYVAN SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin