KİLO ALMADAN SAĞLIKLI BİR KIŞ GEÇİRMEK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yaz bitti , yeniden günlerin kısalıp gecelerin uzadığı, güneşin kendini daha az hissettirdiği soğuk havanın hakimiyetinde olan mevsime “kışa” girdik.

bilecik haberleri

Bilecik İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Zerrin Delibaş Tez’e, Soğuk havaların yaklaştığı şu günlerde nasıl sağlıklı kalacağımızı ve yavaşlayan metabolizmamızın yol açtığı kilo artışına karşı korunmak için nasıl beslenmemiz gerektiğimizi sizler için sorduk.

Kış aylarında vücudumuz kendini koruma altına almak için enerji harcamak yerine yağ dokusunu korumayı tercih eder ve basit karbonhidratlı besinlere karşı daha çok ilgi duymamıza neden olurken gecelerin uzaması, hareketin azalması, evde geçirilen zamanın artmasıyla birlikte sağlıksız atıştırmalıkların tercih edilmesi vücut sağlığımızı tehdit etmekle kalmayıp, kilo artışını da kaçınılmaz kıldığını söyleyen Diyetisyen Tez, Bu nedenle soğuk havaların yaklaştığı şu günlerde sağlığımızı hastalıklara karşı korumak ve yavaşlayan metabolizmamızın yol açtığı kilo artışına karşı korunmak için dengeli bir beslenme modeli oluşturmamız gerektiğini söyledi.

bilecik haberleri

Kış mevsimini daha sağlıklı geçirmek, bağışıklık sistemimizi biraz daha güçlendirmek ve metabolizmamızın yavaşlamasını engellemek için;

– Gün içinde sabah, öğle, akşam 3 ana ve kuşluk, ikindi, gece olmak kaydıyla 3 ara öğün tüketiminize dikkat etmeliyiz.

– Sıkı bir kahvaltıyla güne başlamalıyız.

– Ana öğünlerde 4 gruptan (et grubu, süt-yoğurt grubu, ekmek-tahıl grubu, sebze grubu) mutlaka yeterli miktarda olmak kaydıyla tüketmeye özen göstermeliyiz.

– A ve C vitaminlerinden yeteri kadar almak gerekir. Bu vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlar.

– Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile A ve C vitaminleri sağlayabiliriz.

– Taze sıkılmış meyve suları da vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır. Yalnız C vitamini depo edilebilme özelliği olmadığı için bir seferde bir çay bardağı kadar içilmelidir.

– soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine bitki çayları veya c vitamin yönünden zengin olan kuşburnu çayı ve yeşil çay tercih edilebilir.

– Kış aylarının vazgeçilmezi bozayı (480 kalori) bir su bardağı olmak kaydıyla haftada iki gün ve 1 fincan salep (80 kalori) ara öğün olarak değerlendirmek kaydıyla istediğiniz günlerde  tüketebilirsiniz.

– Havaların soğuk olması nedeniyle her ne kadar canımız su içmek istemesede gün içerisinde en az 1,5 litre su içimine dikkat edilmelidir.

– Kış mevsiminde güneş yüzünü daha az gösterdiğinden, D vitamini gereksinimini karşılamakta sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu nedenle havanın güneşli olduğu günlerde 20-25 dakika kadar güneş ışığından direkt olarak yararlanmaya (hafif tempolu yürüyüşler olabilir) ve haftada 2-3 kez balık yiyerek kalp sağlığınızı korumaya dikkat etmelisiniz. Böylelikle kemiklerinizin güneşin eksikliğini (D vitamini yetersizliği) daha az hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Sağlıklı ve Kilo kontrollü bir kış geçirmeniz dileğiyle..

KİLO ALMADAN SAĞLIKLI BİR KIŞ GEÇİRMEK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin