Kawasaki Hastalığı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Genel olarak çocukları etkisi altına alan, geniş damarlarda enfeksiyona neden olan bir hastalık: Kawasaki Hastalığı

Mukokutonöz lenf nodülü sendromu şeklinde de adlandırılan kawasaki hastalığı genel olarak çocuklarda görülen akut multisistem hastalığıdır. Kawasaki vakaları üzerinde yapılan araştırmalarda vakaların %80’inin 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğü ortaya çıkmıştır. Hatta bu oranın çok büyük bir bölümü 2 yaş ve altındaki çocuklara aittir. Kawasaki hastalığı deri ve mukozada ortaya çıkan belirtiler ile karakterizedir.

Kawasaki hastalık ilk olarak 1960’lı yıllarda tanımlanmıştır. Bu hastalığın kawasaki olarak adlandırılmasının sebebi ise bir çocuk doktoru olan Tomisakü Kawasaki tarafından tespit edilmiş olmasıdır. Kawasaki hastalığı genel olarak büyük çaplı damarlarda enflamasyona neden olan bir hastalıktır ve etkilediği yaş grubu yaygın olarak 0-5 yaş aralığıdır.

Hastalık lenf düğümlerini etkilediği için mukokutonöz lenf nodülü sendromu olarak da adlandırılabilmektedir. Lenf düğümleri etkilendiği için burunda, ağız mukozasında ve boğazda çeşitli bulgular ortaya çıkmaktadır. Kawasaki hastalığı erkek çocuklarında kız çocuklarına oranla çok daha fazla görülmektedir. Hastalık günümüzde oldukça nadir görülen bir hastalıktır ancak ortaya çıktıktan sonra yıkıcı etkileri fazla olan bir hastalıktır. Özellikle kardiyovasküler sistemde yer alan kalp damar sağlığına olumsuz etkileri olduğu için çocuklarda birçok kalp rahatsızlığının başlıca nedeni olmaktadır.

 

Günümüzde tüm detayları ile bilinen kawasaki hastalığının neye bağlı olarak oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Ancak çoğu vakalarda tedavi mümkün olmaktadır ve erken tedaviye başlandığında kısa sürede herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmadan iyileşme sağlanabilmektedir. Ancak tedavi edilmediği durumlarda ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Kawasaki Hastalığının Nedenleri Nelerdir ?

Kawasaki hastalığının nasıl ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda genetik etmenlerin ve çevresel etmenlerin büyük bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca bazı uzmanlar tarafından çeşitli mikroorganizmaların bu hastalıkta etkiye sahip olduğu düşünülmektedir fakat insandan insana herhangi bir bulaşma görülmediği için bulaşıcı hastalıklar sınıfında yer almamaktadır. Ancak bu net bir şekilde kanıtlanmamıştır. İşte kawasaki hastalığına neden olan faktörler;

 

1. 5 yaş altı çocuklar (2 yaş ve altı çocuklar daha risk altındadır)
2. Erkek cinsiyeti
3. Irk
4. Ailede bulunan kawasaki hastalığı öyküsü veya bu hastalığa yönelik genlerin varlığı bu hastalığın ortaya çıkışında büyük bir etkiye sahiptir.

Kawasaki Hastalığının Belirtileri Nelerdir ?

Kawasaki hastalığı aniden ortaya çıkan ve yaklaşık 2 hafta içerisinde ciddi kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarına yol açabilen bir hastalıktır. Ayrıca hastalık süresince çeşitli belirti ve bulgular da ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler erken evre ve geç evre belirtileri şeklinde gruplandırılmaktadır.

Erken evre belirtileri yaklaşık 2 hafta sürmektedir. Erken evre belirtilerinde en yaygın görülen belirti ilaç kullanımına rağmen düşüş göstermeyen ateştir. Bu ateş yaklaşık 1 hafta boyunca devam etmektedir. Yaygın görülen diğer bir belirti ise vücudun yüzey alanı geniş olan bölgelerinde görülen döküntülü lezyonlardır. Bu belirtilerin yanı sıra kızarmış gözler, ödem toplaması ve doku çatlakları gibi belirtiler de görülmektedir.

Geç aşama belirtileri yüksek ateş sona erdikten sonra başlar ve birkaç gün boyunca devam eder. Geç aşama belirtilerinde deri soyulmaları, eklem iltihapları, ishal, karın ağrısı, kusma ve duyu kayıpları gibi belirtiler görülmektedir. Kawasaki hastalığı hastalığının tedavisi de bu belirtilere göre planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Kawasaki Hastalığının Tanısı Nasıl Konulur, Tedavisi Nasıldır ?

Kawasaki hastalığı herhangi bir test veya tarama yöntemi ile tespit edilebilen bir hastalık değildir. Bundan dolayı uzman hekimin ortaya çıkan belirtileri ve bulguları iyi bir şekilde izlemesi ve buna uygun anamnezlerin alınması gerekmektedir. İyi bir anamnezin yanı sıra çeşitli kan testleri, ekokardiyografi ve elektrokardiyogram (ekg) ile belirtileri takip edebilmektedir.

Kawasaki hastalığı alanında uzman bir hekim tarafından teşhisi konulduktan sonra en kısa sürede tedaviye başlanması gerekmektedir. Eğer erken tanı konulmaz ve tedaviye başlanmaz ise ciddi kalp sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Kawasaki hastalığının birinci basamak tedavisinde gama globulinler ve aspirinler kullanılmaktadır. Gama globulin tedavisinde kişiye bağışıklık proteinleri verilmektedir. Bu tedavi damar yolundan uygulanır. Aspirin tedavisi ise vücutta meydana gelen sistemik enfeksiyonları önlemek amacıyla uygulanır. Yaklaşık 8 hafta boyunca düşük dozlarda uygulanan aspirin tedavisi daha sonra dozu yükselitelerek iyileşme sağlanır. Bu tedaviler çocuk romatolojisidoktorları tarafından planlanmakta ve uygulanmaktadır.

Kawasaki Hastalığı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin