“Kadın Toplum İçinde Yer Alıyorsa O Toplum Medenidir, Üretkendir ve İleridir”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla YÖK üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans düzenledi.

Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş ve Rektör Yardımcısı Nurgül Özbay’ın ev sahipliğinde Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen konferansa, Vali Süleyman Elban ve Baro Başkanı Halime Aynur ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilme hikayesini anlatarak başladığı konuşmasında, dünyanın dört bir tarafında aileleri ile birlikte savaş mağduru olan, aile içi şiddete maruz kalan, çeşitli nedenlerle haksızlığa uğrayan kadınların mücadelelerini gönülden desteklediğini ve hayatın zorluklarına karşı sahip oldukları mücadeleci ruhlarını takdirle karşıladığını ifade etti. “Kadın toplum içinde yer alıyorsa o toplum medenidir, üretkendir ve ileridir.” diyen Rektör Taş, anne, kardeş, eş ve evlat olarak hayatımızın her aşamasında var olan kadınların, politik, sosyal, ekonomik ve kültürel bakımdan erkek bireyler ile eşit fırsat ve imkânlardan yararlanmaları gerektiğini ifade etti.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, kendi hayatından örnekler verdiği konuşmasında yüksek öğretimde kadınların karşılaştığı sorunlardan bahsetti. Lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde kadın erkek oranının hemen hemen eşit olduğunu ancak doktora ve sonrasında kadın oranının düştüğünü belirten Tufan, ülkemizdeki doçent ve profesörlerin yalnızca 3’te 1’inin kadınlardan oluştuğunu hatırlattı. Tufan, yüksek lisans sonrası akademide daha fazla yer alabilmeleri için kadınlara fırsat sunulması gerektiğinin altını çizdi.

 

Kadınların hem başarılı birer akademisyen hem de anne olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, kariyer konusundaki tercihlere saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Kadın akademisyenin bir yandan bilimsel çalışmalarına devam ederken bir yandan da annelik yapmalarının zorluğuna değinen Tufan, bu noktada tercihin kadınlara bırakılması gerektiğini söyledi. Tufan, “Çocuklarını kendisi yetiştirmek isteyen kadın akademisyenler kariyerlerini bitirmek yerine akademiye bir süre ara verebilmeliler. Bu imkan onlara sunulmalı. Evde olmak kötü bir şey değil. Ancak kadınlar kendi tercihlerini yapabiliyor olmalılar. Kararlarına saygı gösterilmeli ve bu kararları nedeniyle kadınlar üzerinde baskı kurulmamalı.” ifadelerini kullandı.

 

Büyük bir ilgiyle takip edilen konferansın sonunda Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan’a Vali Süleyman Elban ve Rektör Prof. Dr. İbrahim Taş tarafından hediyeleri takdim edildi. Programın sonunda konferansı izleyen öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.

“Kadın Toplum İçinde Yer Alıyorsa O Toplum Medenidir, Üretkendir ve İleridir”
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin