HEMŞEHRİMİZ FATİH DÖNMEZ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Dostlar Grubu tarafından dün düzenlenen iftar programına katılmak üzere Bilecik’e gelen Enerji ve Tabii kaynaklar müsteşarı Hemşehrimiz Fatih Dönmez, İftar programının gündeme dair ardından açıklamalarda bulundu.

Dönmez, Gazetecilerin Enerji ve Alternatif enerji ile ilgili ülkemizde ne gibi çalışmalar yapılıyor” sorusunu cevapladı.

_DSC0358

Yapılacak Kanun değişiklikleri ile daha çok yerli ve yenilenebilir’e ağırlık vereceklerinin altını çizen Dönmez, şu ifadeleri kullandı:

 

Gündemi yakından takip edenler bilecektir geçtiğimiz haftalarda mecliste 12 kanunda değişiklik içeren bir paketi geçirmiş olduk Cumhurbaşkanlığımız da onayladı, resmi gazetede yayınlandı Bakanlığımız olarak bu değişiklerle ilgili yönetmelik taslaklarına çalışıyoruz şu an. Bu değişiklikler daha çok yerli ve daha çok yenilenebilire ağırlık vereceğiz ama geçmişte de aslında bu söylemler yapıldı bu hedefler kondu diğerlerinden farkı şu yerli ekipman teşvik eden bir sistem getiriyoruz.

 

GELİŞMİŞ POTANSİYEL SÖZ KONUSU

Örnek verecek olursak güneş santralleri kurulacak, güneş santralleri kurma şartı olarak güneş panellerinin Türkiye de üretilmesini şart koşacağız, böylece teknoloji transferi sağlamış olacağız, ARGE çalışmaları Türkiye’de yapılmış olacak, Türkiye’de kullanılan bu ekipmanlarının büyük oranını yerleştirmiş olacağız sadece Türkiye pazarı değil bölge pazarlarına da hitap eden bir gelişmiş potansiyel söz konusu.” dedi.

 

15 MİLYON TON REZERVLERİMİZ VAR

MTA’nın yapmış olduğu çalışmalarda keşfedilen yeni sahalarda, yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesislerini hayata geçireceklerini belirten dönmez,  şu ifadeleri kullandı:

 

Bir çok yerli yabancı yatırımcı gelip gidiyor yurt dışında bu işle uğraşanlar onlarda gayet istekliler çok yakın bir gelecekte Konya’dan başlamak üzere yenilenebilir kaynak alanı ilan ettiğimiz yerlerde yerli üretime dayalı yenilenebilir elektrik santrallerinin kurulumunu gerçekleştirmiş olacağız.

 

Diğer bir konu da yerli kaynaklarımız Türkiye’de bildiğiniz gibi aslında linyit kaynaklarımız oldukça yeterli, şu anda 15 milyon ton bir rezervlerimiz var bunun yarısını son sekiz yılda MTA nın yapmış olduğu arama çalışmalarında keşfetmiş olduk şimdi bu yeni sahalarda yerli kömüre dayalı elektrik üretim tesislerini de hayata geçirmiş olacağız. Bunlar başlıca yerlerini de saymakta fayda var. Trakya da iki üç tane havzamız var, Eskişehir Alpu’da, Konya Karapınar’da, Afyon Dinar’da ve Kahramanmaraş Afşin Elbistan Bölgesinde yerli kömür sahaları keşfettik buralarda da yine yerli kömüre dayalı elektrik santrallerini hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

 

12 BİN MEGA WATT KURULU GÜCE İLAVE EDİLMİŞ OLACAK

Bu santraller hayata geçirilirse yaklaşık 12 bin megawatt kurulu güce ilave edilmiş olacağını söyleyen dönmez, şu ifadelerde bulundu:

 

12 bin mega watt kömüre dayalı elektrik ürettiğimiz takdirde yılda yaklaşık 4 milyar dolarlık doğalgazı daha az ithal etmiş olacağız. Bunun da anlamı şu cari açığa olumlu katkısı olacak. Ümit ediyorum ki bu yıl içerisinde bunların bir kaç tanesinin ihalesini yetiştireceğiz takip eden yıllarda da bütün hazırlıklarını yapıyoruz hayata geçirmiş olacağız.

 

İSTİHDAM ARTMIŞ OLACAK

Bu kanun ile şunu da getirmiş oluyoruz yatırımcıya hazır halde vereceğiz bu sahaları alınması gereken izinler, çet raporları, kamulaştırma, kömürle alakalı teknik özellikler hepsi akredite olarak hazırlanmış olacak, yatırımcı sahayı aldıktan sonra çok kısa bir süre içerisinde kazmayı vurup tesisleri yapmış olacaklar. İstihdam artmış olacak, ben sadece şunu söyleyeyim 1000 megawatt’lık yerli kömürde yaklaşık 1500 kişi istihdam sağlamış oluyoruz. 12 bin megawatt devreye aldığımızda 20 bine yakın istihdam sağlamış olacağız doğrudan bunun en az iki katı kadar dolaylı istihdam sağlamış olacağız bu da istihdama olumlu katkı sağlamış olacağını düşünüyoruz.

HEMŞEHRİMİZ FATİH DÖNMEZ’DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin