BU HAFTA TARİH KÜLTÜR SOHBETLERİNDE, OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞ SÜRECİ ELE ALINDI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin her Çarşamba düzenlediği Tarih ve Kültür Sohbetleri’nin bu haftaki konukları Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve tarihçi Prof. Dr. Altan Çetin ile aynı fakültenin öğretim üyesi Doç. Dr. Galip Çağ oldu. İki akademisyen Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecini ünlü düşünür ve tarihçi İbn Haldun’un bakış açısıyla değerlendirdi.

IMG_1551

DOÇ. DR. ÇAĞ: OSMANLI TARİHİNDE 180 YILLIK DEVRE DAİR ESER YOK

Doç. Dr. Galip Çağ, konuşmasında Türkiye’de Osmanlı Tarihçiliğinin bayrağını taşıyan çok değerli hocaların olduğunu ancak Osmanlı kuruluş devri vakalarının kaynak yetersizliği ve o devrin terminolojisinin bugüne aktarılamaması nedeniyle yeteri kadar araştırılamadığı gerçeğine dikkat çekti. Doç. Dr. Çağ, “Osmanlı tarihinde 180 yıllık bir devre dair eser olmadığı gibi bir kavram problemi de ortaya çıkıyor.” dedi.

IMG_1552

PROF. DR. ÇETİN: İBN HALDUN’UN TEORİLERİ I. MURAT DÖNEMİNDE DOĞRULANMIŞTIR

Prof. Dr. Altan Çetin ise konuşmasında ünlü düşünür İbn Haldun’un felsefesinin Osmanlı Devleti’nin kuruluş süreciyle birebir örtüştüğünü söyledi. Çetin,  “İbn Haldun devletin ilk önce akraba yani kan bağıyla kurulduğunu ancak daha sonra hanedanın yakınındaki akrabalarını uzaklaştırmaya başladığını söylüyor. Yani kan asabiyesinden (bağından)  başka bir asabiyeye geçmeye başladığını, devşirmeler edinmeye başladığını söylüyor. 1. Murat döneminde de birdenbire devşirme, kapıkulu, tımar sisteminin ortaya çıkması tesadüf olamaz.” diye konuştu.

PROF. DR. ÇETİN: TÜRKLER ÖNCE İSLAMİYETİ KABUL EDEREK ARDINDAN DA CUMHURİYETİ KURARAK MODERNLEŞTİLER

Prof. Dr. Çetin Türkiye Cumhuriyeti modernleşme tarihine yönelik tespitlerde de bulundu. Türk halkının modern dönemde bir tercihte bulunarak saltanatı kaldırdığını ve Cumhuriyeti kurduğunu belirten Çetin, bu zamana ulaşan 1000 yıllık bir medeniyetin var olduğunu söyledi. Çetin, “Türkistan’dan buraya doğru akan bir insan, tarih, medeniyet var ve bu inanılmaz bir uyum gücü taşıyan Türklerin başarısıdır” diye konuştu. Çetin “Türkler Ortadoğu’da iki kez modernleştiler. Birincisi İslamiyeti kabul ederek ikincisi de Cumhuriyeti kurarak…” tespitinde bulundu.

IMG_1547

PROF. DR. ÇETİN: İŞİD ‘KÜRESELLEŞMİŞ BİR SUÇ ÖRGÜTÜ”

Günümüzde yaşanan terör olayları ve İŞİD sorununa da değinen Çetin, İŞİD’in çağa ayak uydurmuş bir suç örgütü olduğunu söyledi. Çetin, “İŞİD küreselleşmiş bir terör fenomenidir. İnterneti kullanan, emirler veren ve eylemler yaptıran bir terör örgütü. Yani, postmodern çağda küreselleşen çağda küreselleşen suç… “ diye konuştu.

IMG_1560

Konferansın sonunda katılımcılara hediyelerini Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir sundu.

BU HAFTA TARİH KÜLTÜR SOHBETLERİNDE, OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞ SÜRECİ ELE ALINDI
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin