Güvenli yapılar için beton takip sisteminde yeni dönem

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beton mikserlerinde karekodlu irsaliye ve araç mikseri etiketi dönemi başladı.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, 30 Kasım 2020 tarihinden itibaren hazır beton üreticileri’nin karekodlu irsaliye ve araç mikseri etiketi ile Elektronik Beton İzleme Sistemine (EBİS) dahil edildiğini ve karekodlu irsaliyeler sayesinde üretilen betona ilişkin bilgilerin Bakanlıkça elektronik ortama aktarılmasının sağlandığını bildirdi.

İnşaat sahasına getirilen betona ait tüm süreçlerin elektronik ortamda denetleneceğini aktaran İl Müdürü Budak, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Yeni sistem ile beton üretiminin, santraldeki sürecinden itibaren kayıt altına alınması, beton üretim  sürecinin takibi ile betonda ortaya çıkabilecek hata, kayıp ve aksaklıkların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Karekodlu beton irsaliyesinde; irsaliye seri numarası, üretici firma vergi numarası, sevk tarihi ve saati, beton miktarı, beton dayanım sınıfı, 7/28 gün dayanım gelişim oranı, kıvam sınıfı, yoğunluk sınıfı, klorür içeriği sınıfı, agreganın en büyük tane büyüklüğü, su/çimento oranı, araç plaka numarası, çimento tipi, kimyasal katkı, mineral katkı ve lif bilgileri bulunmaktadır.

Beton Mikser Etiketi: Radyo frekansı ile kimlik tanımlama (RFID) teknolojisini kullanarak beton mikserinin plaka numarası ile beton üreticisini eşleştiren ve üzerinde Bakanlık logosu bulunan etiketi, şeklinde tanımlanan Karekodlu beton irsaliyesi ve Beton Mikser Etiketi kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Covid-19 süresince ertelenen bu uygulamaya ülke genelinde ve Bilecik İlinde 30.11.2020 tarihinde eş zamanlı olarak başlanmış olup, bu tarihten itibaren laboratuvar personelince, şantiye mahalline gelen beton mikserinin etiketleri ve karekodlu beton irsaliyeleri okutularak, TS EN 12390-3 standardına uygun şekilde alınan numuneler Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) üzerinden eşleştirilecektir. Bu tarihten itibaren şantiye mahalline gelen mikserlerde beton mikser etiketi veya karekodlu beton irsaliyesi bulunmayan hazır beton kuruluşlarının beton dökümüne izin verilmeyecektir.

Yapıların sağlıklı ve güvenilir olması için en önemli bileşen olan betonarme betonu için yeni sistem ile birlikte beton kalitesinin denetimi,  alınan numunelerin takibi, daha düzenli ve sistematik hale gelecektir. EBİS kapsamında şantiye mahallinde alınan her bir numunenin içine RFID etiketler konulmaktadır. Yapı denetim firma yetkilisi tarafından Laboratuvar personeline verilen bu etiketler, dökülen betona ait tanımlamaları içermektedir. Yapı Denetim Laboratuvarlarının personellerinde bulunan etiket okuyucu el terminalleri aracılığıyla okutulan RFID etiketleri, şantiye lokasyonunu kaydetmektedir. Yeni sistemde ise bu kayda ilave olarak betonun yüklendiği araç bilgileri de dahil olmuştur. Her aracın ön camına yapıştırılan, aracı tanımlayan barkodlar (beton mikser etiketi) sayesinde beton numunesinin hangi araçtan alındığı ile ilgili bilginin de sistemde kayıtlı olması sağlanacaktır.

Tüm bu süreçler şantiyede numuneye bağlı yaşanan (karot alımı, inşaatın durması, zaman ve ekonomik kayıplar gibi) problemleri azaltacak ve sık sık şiddetli depremlerin yaşandığı ülkemizde ve tehlikeli deprem bölgesinde bulunan Bilecik ilindeki betonarme yapıların  daha güvenli olmasını sağlayacaktır.

Güvenli yapılar için beton takip sisteminde yeni dönem
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 Yorum

  1. Her şey iyi güzelde bu memlekette neler dönüyor neler Bileciğimizde Güçlendirme Yapılan öğretmen evi inşaatı devam etmekte ancakkkkk bu inşaatın bahçesinde 14/12/2020 tarihinde saat 12:00 gibi cağ kebap partisi düzenleniyor ve en az on kişi burda sosyal mesafe bile yok bu binanın kontrolörü özel idare mühendisleri değilmi bu cağ kebap partisinde bulunan şakıslar kim bi açıklama yapılmalı yarın bu binada eksiklik olduğunda ilgili firma bunu kabul edeceksin etmezsen cağ kebabı yerken düşüneydin demezlermi adama cağ kebabını yiyeyen ler arasında kontrol memuru varsa eskiden bu gibi ziyafetler gizli restoranlarda yapılıyormuş demekki şimdi kovitten dolayı inşaat bahçelerinde yapılıyor.

    Cevapla
    • Dervişin fikri neyse zikride odur Demek ki sizin elinizde böyle fırsat olsa nasıl değerlendireceğiniz belli Görevini yapan insanları zan altında bırakmayınız .

      Cevapla
Bizi Takip Edin