GELENEKTEN GELECEĞE OSMANLI SANCAĞI’NIN İLGİNÇ HİKAYESİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Belediyesinde Görevli Arkeolog Ertuğrul Gündüz, II. Abdülhamit Han zamanından beri nesilden nesile el değiştiren, tarihi ve önemi bulunan “Bey Sancağı’nı” kaleme aldı. Gündüz, yazısında şunları kaydetti:

 

Bu sancak; II. Abdülhamit Han tarafından, Bahçecik köyü halkından olan Karakeçili Yörük beyi Hacı Kara Ali oğlu Hacı Mehmet Bey’e gönderiliyor. Ondan Hacı Nuri Bey’e geçiyor. Hacı Nuri Bey 32 yaşında iken İstiklal Savaşı’nda şehit düşüyor. Sancak bu kez oğlu Mehmet Bey’e teslim ediliyor. Daha sonra da oğlu Hacı Nuri Bey’e intikal ediyor.

whatsapp-image-2016-09-19-at-18-29-28

SERENİ VE ALEMİ SÖĞÜT MÜZESİ’NDE BULUNUYOR

Şimdi sancak torunlarından Cem Gündüz’ün koruması altında. Anlaşılacağı üzere sancak Abdülhamit zamanından beri nesilden nesile el değiştiriyor. Sancağın sereni ve alemi Söğüt Müzesi‘nde bulunuyor.

 

Kurtuluş Savaşı sırasında, 1921-1922 yılında Yunan askerleri Bursa tarafından Bahçecik Köyü’ne yaklaşınca, atalarımız Eskişehir’e doğru hareket etmiş. Bu göç esnasında Koca Nine’m bu değerli hatırayı koynunda saklamış. Savaştan sonra köye geri getirmiş. Yunan askerleri sancağın teslim edilmesini istemiş ve bu uğurda Haci Nuri Bey İstiklal Harbinde 32 yaşında şehit olmuştur.

 

Aslı Ankara’da ‘Milli Kütüphane’de bulunan, Hicri 1321 (1905)’de Maarif Nezareti’nin izniyle İstanbul’da Tahir Bey Matbaası’nda hazırlanıp basılan, yazarı belirsiz 22 sayfalı “Karakeçili Aşireti” adlı bir kitapçıkta geçen bilgiler yazılanları doğrular niteliktedir.

whatsapp-image-2016-09-19-at-18-28-28

“KÖY 1900’LÜ YILLARIN BAŞLARINDA 18 HANE 86 NÜFUSA SAHİPTİR”

II. Abdülhamit Han zamanında Hüdavendigar vilayetinde yaşayan Karakeçililerden bir süvari birliği oluşturuluyor. Bahçecikli Karakeçili reisi Hacı Mehmet Bey’den de 30 süvari temin etmesi istenmiş ve bu istek yerine getirilmiştir. Bu süvari alayı o dönemde ve daha sonra da Kurtuluş Savaşı’nda birçok cephede savaşlara katılmıştır.
Köy, 1900’lü yılların başlarında 18 hane 86 nüfusa sahiptir. Ertuğrul Gazi Sancağına bağlıdır. Köy halkı Karakeçili oymağının Karabakılı Cemaatindendir.

whatsapp-image-2016-09-19-at-18-29-28

“BEY SANCAĞI” DENİLİRDİ

Bilecik Belediyesinde Görevli Arkeolog Ertuğrul Gündüz “Osmanlı padişahları; bu ülkenin iyi yönetilmesi için, halk tarafından sevilen sayılan kişilere birtakım yetkiler tanırdı. Bunlar bulundukları yörede huzuru sağlamak, halkın geçimini gözetmek, üst yönetime yardımcı olmak ve sosyal dayanışmayı sağlamak gibi görevler yaparlardı.Bu gibi kimselerin tanınması için bunlara bir belge ile birlikte sancak gönderilirdi. Buna ‘Bey Sancağı’ denilirdi. Gündüz ailesi işte böyle bir sancağa sahiptir. Yetki alanı Yenişehir, İnegöl ve Domaniç dolaylarını kapsıyordu. Bu yetkiye sahip çevrede 7 bey  bulunuyordu.”

whatsapp-image-2016-09-19-at-18-28-27-1

“PİLAV GÜNÜ’NE” BU SANCAKLA KATILIRLARMIŞ

1882 yılında bugüne Sancak Beyi ile birlikte Ertuğrul Gazi türbesinin etrafında düzenlenen ‘pilav günü’ne bu sancakla birlikte katılırlarmış. Masraflar ‘bey’ tarafından karşılanırmış. Bu törenler zamanla Yörük bayramına dönüşmüştür.Bu yılda yine atamız Ertuğrul Gazi’nin kabrini ziyaret edip dualarımızı yaptık.  Rabbim mekanlarını cennet eylesin.

whatsapp-image-2016-09-19-at-18-28-26

GELENEKTEN GELECEĞE OSMANLI SANCAĞI’NIN İLGİNÇ HİKAYESİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin