FATİH’İN 567 YILLIK EMANETİ HAKKINDA KARAR VERİLDİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Danıştay, Ayasofya konusunda aldığı kararı açıkladı.

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

KARARIN GEREKÇESİ
Danıştay’ın gerekçesinde, Ayasofya’nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi.

Danıştay’ın gerekçesinde Ayasofya’nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi.

Gerekçede, “Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır. Kadimden beri korunan Vakfa ait taşınmaz ve hakların, istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamaz.” denildi.

86 YILLIK HASRET SONA ERDİ
Bu kararla birlikte; Fatih Sultan Mehmet’in emaneti Ayasofya, 86 yıl sonra müze statüsünden çıkarıldı ve ibadete açılmasının önü açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından Ayasofya konusundaki alınan Cumhurbaşkanlığı kararını açıkladı.

“DİYANET’E DEVREDİLEREK İBADETE AÇILMASINA KARAR VERİLMİŞTİR”

2729 sayılı kararda, şu ifadeler yer aldı:

“İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan Ayasofya Camiinin müzeye çevrilmesi hakkındaki 24/11/1934 tarihli ve 2/1589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, Danıştay Onuncu Dairesi’nin 2/7/2020 tarihli ve E:2016/16015, K:2020/2595 sayılı Kararı ile iptal edildiğinden Ayasofya Camiinin yönetiminin 22/6/1965 tarihli ve 63 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 35’inci maddesi gereğince Diyanet İşleri Başkanlığına devredilerek ibadete açılmasına karar verilmiştir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu paylaşımına “Hayırlı olsun” notunu düştü.

 İLK NAMAZ 15 TEMMUZ’DA
Öte yandan gözler ilk namaz için açıklanacak tarihe çevrildi. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ilk namazın önümüzdeki hafta içinde kılınabileceğini söyledi.

Bu sözler, daha önce de ilk namaz için işaret edilen 15 Temmuz tarihini güçlendirdi

FATİH’İN 567 YILLIK EMANETİ HAKKINDA KARAR VERİLDİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 10 Temmuz 2020, 20:36

    Allah reise uzun ömürler versin 🇹🇷

    Cevapla
  2. Buna şahit olmak ne büyük sevinç. İnşallah hayırlara vesile olsun. Allah Yar ve Yardımcımız Olsun.

    Cevapla
  3. suriyedeki turk topragindan kacirdiklari suleyman sah turbesini toren yapmadilarmi pkk ypg pyd bolgesinden alip yerine gotursunler yada sogute getirsinler yakin zamanda yunana teslim ettikleri 18 adayi geri alsinlar yolcu hasta kopru tunel vs garantili anlasmalari turk parasi gecen ucan hasta odesin gecmeyen ucmayan hasta olmayan odemesin hakaretle ayasofya acilmaz acarsin kimseyi ilgilendirmez siyasete alet edilmez 1996dan beri zaten acik sova gerek yok son 18yilda yapilan satilanlara bakin maksat sov sov olsun

    Cevapla
Bizi Takip Edin