Pandemi ve Ramazan’da beslenme önerileri

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

1 yılı aşkın süredir hayatımızda olan koronavirüs hastalığı sağlığımızı tehdit eden ve yaşam kalitemizi düşüren bir hastalıktır.

 

Ramazan’ın gelmesi ve son olarak yaşadığımız 17 günlük tam kapanmayla birlikte rutinlerimiz iyice değişti değil mi?

 

Evde kalmanın sonucu olarak fiziksel aktivite seviyemiz azaldı, dışarı çıkmayı azaltmak amacıyla yiyecek stokladık, belki de yaşanılan zorluklar, korku, stres gibi psikolojik faktörlerden kaynaklı olarak enerji alımımız arttı ve farklı beslenme alışkanlıkları kazandık. Yanlış beslenme alışkanlıkları obezite, diyabet gibi kronik hastalıkların görülme riskini arttırmaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar obezitenin COVID’ e karşı risk faktörü olabileceğini göstermiştir.

 

[ilgiliMakale icerik_id=”136897″]

 

Bu dönemde hepimiz en önemli şeyin sağlık olduğunu bir kez daha hatırladık. Sağlığımızı korumak için gerekli olan da güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak. Güçlü bir bağışıklık sistemi için tek bir gıdaya veya takviyeye yönelmekten ziyade yapmamız gereken şey yeterli ve dengeli beslenmekten geçmektedir. Ramazan ayıyla birlikte öğün saatlerimizin ve menülerimizin değiştiği şu günler için size bazı önerilerim var.

 

-Ramazan ayında veya diğer aylarda yemeklerimizi farkındalıkla yiyelim. Ne yediğimizi görelim, tadının, kokusunun farkına varalım, yavaş ve iyi çiğneyerek yiyelim. Böylece açlık-tokluk sinyallerimizi dinleyebilecek ve ihtiyacımızdan fazlasını tüketmenin önüne geçeceğiz.

 

-Ramazan’da kabızlığı önlemek için yeterli miktarda su ve lif alımını sağlayalım. Sebzeler, kuruyemişler, yeterli miktarda  kaliteli karbonhidrat kaynaklarını tüketmeye çalışalım. Salatalarımıza chia, öğütülmüş keten tohumu ekleyerek lif alımımızı arttırabiliriz.

 

– Mevsimine uygun ve çeşitli beslenelim. Sebze, meyve tüketimini ön planda tutalım.

 

-Haftada en az 2 defa balık tüketelim. Taze balık bulamıyorsak dondurmuş balık veya ton balığı tüketebiliriz.

 

-İftardan 1 saat sonra ev içerisinde  basit egzersizler yapalım.

 

-Kan şekerini hızlı yükselten şeker , şekerli yiyecek ve içecekler, beyaz undan yapılmış gıdalar, kızarmalar, fast food, işlenmiş et ürünleri, paketli gıdaların tüketimini sınırlayalım.

 

Sağlıklı Yemek Tabağına göre tabağın yarısı sebze ve meyvelerden,  çeyreği yüksek proteinli gıdalardan (kuru baklagiller, et, yumurta, balık, tavuk, yağlı tohumlar, vb.), diğer çeyreği ise tam tahıl ürünlerinden oluşmalıdır. Sağlıklı tabağımızın yanında süt grubundan yoğurt, ayran veya kefir bulunduralım.

 

Ramazan’da Sık Tüketilen Besinler

Ramazan Pidesi: Bireyin ihtiyacına göre bir uzman tarafından belirlenmiş porsiyonda pide karbonhidrat kaynağı olarak tüketilebilir. 1 avuç içi pide 1 dilim ekmek porsiyonuna denk gelmektedir.

 

Hurma: Kan şekerinin dengelenmesini sağlayan faydalı bir gıda olarak tercih edilebilir. 2 adet hurma 1 porsiyon meyve yerine tüketilebilir.

 

Yumurta: Anne sütünden sonra en kaliteli protein kaynağıdır. Bir hastalık ya da alerji durumu yoksa sahurda bir adet yumurta tüketilmesi, tokluk süresinin uzatacaktır.

 

Komposto:  Komposto gibi kuru meyvelerle ve az şekerle hazırlanan içecekler bağırsak hareketlerine yardımcı olacak ve günlük sıvı tüketimini arttıracaktır. Kompostoyu az şekerli ya da meyvenin kendi şekeri ile hazırlayalım.

 

Ayrıca bu süreçte fazla kilolarınız varsa, şeker, tansiyon, kalp hastalıkları gibi rahatsızlıklarınız varsa, doğru beslenme alışkanlıkları edinmek istiyorsanız diyetisyenle görüşmenizi öneririm.

 

Hayırlı Ramazanlar Dilerim. Sağlıcakla kalın.

 

Dyt. Dilara Uzel
Uzay Diyet ve Danışmanlık Merkezi
0228 212 47 48
instagram.com/uzaydiyet

 

Pandemi ve Ramazan’da beslenme önerileri
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 26 Mart 2022, 00:55

    Harika bir yazı eline sağlık

    Cevapla
Bizi Takip Edin