BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ… BİLECİK’TE ÖĞRENCİLER VATANDAŞLARA SORDU!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te Dünya Engelliler Haftası’na ilişkin öğrenciler ‘Kırmızı Mikrofon’ etkinliği ile yaptıkları sokak röportajında farkındalık yarattılar. Engelli vatandaş Melih Şahin, Otobüs, asansör gibi yerlerde sesli sitemlerin yetersiz olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

Bilecik’te Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği ve Sınav Koleji ortaklığında, Bilecik Belediyesi ve Bilecik Valiliği’nin sağladığı destek ile Engelliler Haftası etkinliği düzenlendi.

Cumhuriyet Meydanında engelli vatandaşların yaşadıkları zorlukları göstermek amacıyla sağlıklı vatandaşlar oluşturulan parkurlarda baston ve engelli sandalyesi ile engellilerin yaşadıkları zorlukları deneyimlediler.

Öğrencilerin yaptıkları ‘Kırmızı mikrofon’ sokak röportajında ise vatandaşlara Engelliler Haftası’na ilişkin çeşitli sorular yöneltilerek farkındalık yaratıldı.

SESLİ SİTEMLERİN YETERSİZ OLMASI BİR SORUN

Sesli sistemlerin yetersiz olduğunu dile getiren engelli vatandaş Melih Şahin şöyle konuştu:

“Arkadaşlarımız beyaz baston kullanıyor ama beyaz baston için sarı çizgili yolların her tarafta olması gerekiyor fakat bir takım sıkıntılar oluyor. Otobüs, asansör gibi yerlerde sesli sitemlerin yetersiz olması bir sorun. Mesela uygulamalar, telefonlar için uygulamalar geliştiriliyor fakat görme engelliler ekran okuyucu ile telefon kullanıyorlar ama bunları yok sayıp görsel içerikli uygulamalar oluyor buda bizim işimizi zorlaştırıyor. Bunlar yaşadığımız zorluklardan sadece bazıları diyebilirim.”

DAHA YAŞANILABİLİR BİR ORTAM YARATMAK ADINA

Proje Koordinatörü Öğretmen Gizem Şimşek ise haftanın anlam ve önemini vatandaşla göstermek amacıyla ortaya çeşitli etkinliler koyduklarını dile getirdiği konuşmasında şunları aktardı:

“Dünya Engelliler Haftası ile alakalı okulumuzun düzenlemiş olduğu projemiz vardı. Bilecik Engelliler Derneği ile işbirliği yaptık. Görme ve yürüme engelli vatandaşlarımız için öğrencilerimiz ile birlikte parkur oluşturduk. Aynı zamanda haftanın önemini, anlamını belirtmek amacıyla da öğrencilerimize röportaj yaptırdık.

Parkurlarımıza sivil vatandaşlarımızı alıyoruz engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları zorlukları anlayabilsinler diye. Çokta güzel bir katılım oldu. Daha yaşanılabilir bir ortam yaratmak adına yine engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları zorlukları görmek adına da güzel bir çalışma oldu.”

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ ERİŞİLEBİLİRLİK

Bilecik Engelsiz Yarınlar Derneği ve ayrıca Bilecik Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı olan Aslıhan Volkan ise engelli vatandaşların yaşadıkları en büyük sorunun erişilebilirlik olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“En büyük sıkıntımız tabi ki de erişilebilirlik sorunu. Kaldırımlar, yollar bunun dışında sosyal medya kullanımı erişilebilir değil. Bununla birlikte eğitimde sıkıntılar yaşıyoruz, sporda sıkıntılar yaşıyoruz, mekanlara erişimde sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle dediğim gibi sosyal alana katılım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. En basitinden bir arkadaşımızın çocuğu doğduğunda bedensel engelliysek ve arkadaşımızın oturduğu apartmanda asansör yoksa bizim bir hayırlı olsuna gitmemiz bile mümkün değil.”

“BUGÜN BENİM İÇİN BİR DÖNEM NOKTASI OLDU”

Engelli vatandaşların hayat içerisinde yaşadıkları zorlukları görmek amacıyla oluşturulan parkurlarda farklı bir deneyim yaşayan Yeşilay Başkanı Muzaffer Tekelioğlu şöyle konuştu:

“Bugün benim için bir dönem noktası oldu aslında. Demek ki onlara bizim daha elimizi uzatmamız lazım. Bunu tüm kurum ve kuruluşlarımızın yapması önemli. Engellilerin engellerini azaltmak ve yok etmek için neler yapılması gerekiyorsa güzel çalışmalara el atılması gerekiyor. İnşallah bunları da sağlarlar, bizim sesimizi duyarlar, engellilerimizin seslerini duyarlar, onların elinden tutarlar.”

Diğer yandan etkinlikte konuşan Kent Konseyi Başkanı Seyfi Özgen Kent Konseyi bünyesinde oluşturulan Engelli Meclisi hakkında bilgiler verirken, 18. Dönem Milletvekili Tayfur Ün ise Engelli vatandaşların hayata katılmaları noktasında daha fazla ve farklı adımların atılması gerektiğini aktardı.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ… BİLECİK’TE ÖĞRENCİLER VATANDAŞLARA SORDU!
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin