BOZA TEZGAHTAKİ YERİNİ ALDI, KURUYEMİŞ PİYASASI NE ALEMDE?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’de havaların soğuması kış içeceği bozaya olan talebi arttırırken, Boza’nın kuruyemişçiler’de yerini aldığını görüyoruz.

DSC_0007

Teyfikbey caddesi’nde Kuruyemişçilik ve aynı zamanda boza satışı yapan Mustafa Kaya, sonbahar mevsimine girilmesiyle birlikte havaların soğuması’nın vatandaşı kış içeceği olan bozaya yönlendirdiğini ve kış içeceği olduğu için havaların soğuduğuması ile boza’nın tezgahtaki yerini aldığını ve boza satışlarında artış olduğunu söyledi.

ÇEREZ FİYATLARI EL YAKIYOR

 

citir-kuruyemis-1

2015 verilerine göre, Son 2 yıldır kuraklıktan dona birçok iklimsel felaketi beraber yaşayan Türkiye’de gıda fiyatları tavan yaptı. Bu koşullardan en çok etkilenen alanlardan biri de kuruyemiş (çerez) sektörü oldu. Özellikle fındık ve antep fıstığı gibi ürünlerde 2014 yılında yaşanan don felaketleri sebebiyle rekolte kayıpları yaşandı. Son 1 yılda fındık fiyatlarında yüzde 107 artış yaşanırken, antep fıstığında bu oran yüzde 21 seviyelerinde gerçekleşti.  Son dönemde ise yer fıstığı ve badem tırmanışa geçti. Bu iki üründe son bir aydaki artış yüzde 5’i aştı.

DSC_0018

Kuruyemiş çeşitlerinin tarım ürünü olması sebebiyle iklimsel koşullardan bir hayli etkilendiğinin altını çizen Mustafa Kaya, “Son dönemlerde fiyat artışının en çok yaşandığı ürün fındık oldu. 2015’te de don felakati yaşanması sebebiyle fındıkta belirsiz bir durum yaşanıyor. Bir türlü fiyatlar geri gelmiyor. Hem sektör hem de tüketiciler olarak fiyatların geri gelmesini bekliyoruz” dedi.

Fındık, Antep fıstığı, badem ve ceviz gibi ürünlerde yeterli üretim olmadığını Söyleyen Mustafa Kaya, Fındıkta Ülke olarak en büyük üretici olmamıza rağmen yine de yetmiyor. Ceviz ve badem’de üretim açığı çok daha fazla ancak bu fiyat artışına rağmen, yeni ürünlerin çıkması ve Kış aylarına girilmesi ile kuruyemiş satışlarının, yaz aylarına göre artış sağladığını söyledi.

DSC_0017

DSC_0018

citir-kuruyemis-1

DSC_0007

BOZA TEZGAHTAKİ YERİNİ ALDI, KURUYEMİŞ PİYASASI NE ALEMDE?
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin