Bilecik’te; “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler” Konulu Söyleşi yapıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik’te, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bilecik Belediyesi ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi işbirliğinde; “Şehir İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler” konulu konferans verildi.

 


 

Tarih ve Kültür Şehri Bilecik´te gerçekleştirilen konferanta; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Sayın A. Haluk Dursun konuşmacı olarak katıldı. Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi´nde gerçekleştirilen konferansta; örnek kişilerden olan Ord. Prof. Dr. Ahmed Süheyl Ünver (1898-1986), Ord. Prof. Dr. Ali Fuat Başgil. (1893 – 1967), Dr. Yüksek Mühendis ve Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi, (1899-1984), Türk Şair, Yazar ve Aktivist Fethi Emuhluoğlu ile Ünlü Düşünür, İslami İlimler Araştırma Vakfı ile Türk Kültürü Vakfı´nın kurucularından Mahir İz´in hayatına ilişkin bilgiler aktarıldı. 
 
Haluk Dursun, geçmiş ile gelecek arasındaki kültürel bağın gelişmesi ve rol model olarak seçilen 5 şehirli insanı anlatarak, “bu 5 kişiyi, 5 şehirli olarak unutulmaya yüz tutma tehlikelerini hissedip Kültür bakanlığı olarak bunu yapmak gerektiğini düşünerek bu çalışmayı projeleştirdik, sayın başbakanımızın konuşması ile proje başlamış oldu ve hala devam ediyor. Geniş bir gönül coğrafyasının içinde olmak, orayı tanımak, bilgileri toparlamak kolay değil. Bu işin bir gönül işi olması lazım. Bu coğrafyanın bir gönül coğrafyası olduğunu bilmek lazım. Başkaları gibi,  ryantalistler gibi değil, gerçekten bu coğrafyanın bütününü kapsayan ve kucaklayan bir gözle, ifadeyle buna yanaşmak ve yaklaşmak lazım. O bakımdan Ahmed Süheyl Ünver, Ali Fuat Başgil, Ekrem Hakkı Ayverdi, Fethi Gemuhluoğlu ve Mahir İz’i bakanlık olarak 5 şehirli olarak seçtik. Bu isimlerin unutulmaya yüz tutma tehlikesini de hissedip, bu çalışmayı projelendirdik ve sayın Başbakanımızın konuşmasıyla başlatılmış oldu ve devam ediyor. Bunun bir tarafı Türkiye sathında şehirleşme duygusunun tekrar hatırlatılması ama diğer tarafı geleneksel kültürümüzü geleceğe taşımak hayali. “Gelenek, güncel ve gelecek”, ‘3G’ diyoruz. Coğrafyanın iyi bilindiği bir tarih dersi ve mekan algısı, bunun da yerine giderek, gözlemleyerek öğrenilmesidir.” dedi. 
 
Bilecik Protokolünün de katıldığı ve projeye ilişkin kısa tanıtım filmi´nin izletilmesi ile başlayan söyleşi, A. Haluk Dursun´un anlatımı ve hediye taktiminin ardından son buldu. 



Bilecik’te; “Şehir-İnsan Medeniyet Köprüsü: Örnek Kişilikler” Konulu Söyleşi yapıldı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin