BİLECİK’İN YEMEK İSİMLERİ DE BİRBİRİNDEN RENKLİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk mutfağında sadece yemekler değil, isimleri de renkli\ Urfa’nın şıllık tatlısı, Adana’nın süllümü, Artvin’in püşürükü, Bursa’nın gavatası gibi binden fazla yemeğimize yöreye ve etnik dillere göre isimler verilmiş ve ortaya oldukça renkli bir yemek sözlüğü çıkmış. Türkiye’nin lezzet haritasında, pek çok ilin sahip çıktığı çok sayıda yiyecek de bulunuyor.

 

Türk halkı yaratıcı zekası ve engin mutfak kültürü ile birbirinden farklı ve çeşitli lezzetler yaratırken bu lezzetlere verdikleri isimlerle de hayli yaratıcı olduğunu ispatlıyor.

 

Aşurelik buğday, nohut ve lola kemiğinin su ve tuz ilave edildikten sonra çömlekte ve ve odun ateşiyle ısıtılmış fırında pişirilmesiyle yapılan keşkek ya da “helise” de çok sayıda Afyon, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Elazığ, Mardin, Muğla, Ordu, Samsun ve Tunceli, keşkek’in özel yemek sayıldığı iller arasında bulunuyor.

 

İLİMİZİN DAMAK LEZZETİ

BİLECİK: Büzme, ovmaç çorbası, keklik kebabı, piruhi, samsı pancar pekmezi, köpük helvası, kıtırcı helvası.

 

KOMŞU İLLERİN DAMAK LEZZETİ

BURSA: Bursa: Ekşili baş çorbası, etli gavata, kestaneli etli lahana dolması, mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, patlıcan silkmesi, inegöl köftesi, yörük kebabı, yufkalı hindi, ciğer sarması, cennet köşkü, dilber dudağı, kemalpaşa, peynir tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, hamur bamyası, asude, dızmana

Eskişehir: Çiğ Börek, abısta, harşıl, yufkalı büryan ve met helvası

İstanbul: Kanlıca yoğurdu, Sultanahmet köftesi, uyguluk, badem ezmesi ve beyinli beykoz kebabı

BİLECİK’İN YEMEK İSİMLERİ DE BİRBİRİNDEN RENKLİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin