Bilecik’in Nefes Alan Köyü :  Kurşunlu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya salgın hastalıkla mücadele ediyorken  imkanı olanlar doğaya kaçtı. Kimi köylerine, kimi bağ evlerine,  kimisi yazlıklara kaçtı. Bizler bu dönemde kalabalık şehirlerden doğaya, köylerimize kaçtık. Çünkü biliyoruz ki köylerde kaldı ne kaldıysa. Bir virüs ile hayatlarımız durdu. Ama ümidimizi kesmek yok. Kötü günler geçecek elbet ve bizler bu sefer doğanın kıymetini daha iyi bileceğiz…

Şimdi size karantina günleri bitince uğramanız için bir adres vereceğim … Kurşunlu ile tanışmış mıydınız ? Kurşunlu Köyü Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde yer alıyor. Köyün girişinden yaklaşık 1-2 kilometresinde kalıyor. Bir dağın eteklerine kurulmuş. Bölgede yaygın olarak Bulgar ve Makedonya göçmenleri yaşıyor. Bu yüzden bölgede göçmen etkisi sürüyor. Bunları evlerinden, kıyafetlerinden görebilirsiniz. Yerel halkı yöresel şalvarları ,  başlarına çiçekli, pullu, oyalı yazmaları takıyor. Ayrıca köy de çok temiz tutuluyor. Geçtiğimiz dönemlerde en temiz köy seçilmiş. Gerçekten de doğaya saygı duyulmuş çok az beton evler var genelde ahşap ve kerpiç kullanılmış evlerde. Ayrıca üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri ve öğretim üyeleri tarafından köyün belirli kısımların aahşap kapılara, duvarlara, köy çeşmesine, bölgeye has çiçeklerin motifleri resmedilmiş. Köye ayrı bir hava katmış. Sokaklar renkleşmiş.

Yakın zamanda köy sakinlerinden Bedriye Hanım ile tanıştım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki Kurşunlu köyünü Eko tarım ve turizmle tanıştırmış ve emeğinin karşılığını almış. Bahçesinde ördekler, kazlar, köpekleri, tavuklar ve tavus kuşu vardı. Evet yanlış duymadınız tavus kuşu … Öylesine salınıyordu bahçede en güzeli kendisi gibi ..  Evin avlusunda kamelya, salıncak,  meyve ağaçları insanın ömrünü uzatır cinsten. Bedriye hanım’ın ilk sözü ben üreticiyim demek oldu.  Kendisi  bir çiftçi.  Bahçede çalışıyor.  Böyle bir dönemdeyken üreten  bir kadın görmek ne kadar güzel. Aynı zamanda en sıra dışı okur seçilmiş. Kendisini bildi bileli bulduğu her şeyi okuduğunu söylüyor. Misafirlerini ağırladığı salonda bir kütüphanesi var. Kitapları tek bir kategori değil de her alanda kitapları var. Klasiklerden günümüze kadar yeni çıkan bir çok kitap… Tarih, savaş,  psikoloji, romanlar, şiir kitapları… Bu kitapların en önemli özelliği Bedriye hanım’ın hiç birini satın almaması. Tek bir kitap hariç.  Genelde kitaplar Türkiye’nin dört bir yanından okur severler tarafından gönderilmiş. Yani kitapların birer hikayesi var başkaları tarafından okunulmuş sevdikleri kısımların altları çizilmiş. Böylece başkalarında iz bırakmış cümleler aktarılmış oluyor. Köyde en sevdiğim köşe diyebilirim. Ayrıca Bedriye Hanım kitaplarının bir kısmını üniversiteye, cezaevine de göndermiş. Böyle özel bir hareket de ona yakışırdı zaten.

Evinde sevdiğim diğer bir detay ise yöresel minderler, örtüler  ile bir dizayn yapmış, eskiden kopmamış kültürümüze ait el işlemelerinden olan perdeler pencereleri süslemiş. Renkler, desenler, kanaviçeler bütün eve hakim. Odanın ortasında bir de güzine soba duruyor. Kışın kar yağarken çıtır çıtır yanan odunların sesi eşliğinde içilen bir bardak çayı düşünün, tam da özlediğimiz huzur aslında. Mutfak da ise bakliyatlar bez torbalarda saklanıyor. Plastik yok atık yok tamamen doğal koşullarda saklanıyor.

Kendisi bir üretici demiştim. Tarımla, hayvancılıkla uğraşıyor. Zaten genel olarak köyün geçim kaynakları da bunlar. Köy halkı da Bedriye Hanım’a destek veriyor. Dışarıdan gelen misafirleri evlerinde ağırlıyorlar. Bölgeye has evlerde genellikle kerpiçten yapılmış avlusu olan yerlerde ağırlıyorlar. Köy’e gelen misafirler belli dönemlerde farklı etkinlikler yapabiliyorlar. Trekking, bağ bozum etkinlikleri, tohum-fide dikme etkinlikleri, yöresel kına gecesi, ateş başı sohbetler eğlenceler ve nicesi. Gerçekten sessiz,  huzur verici bir yaşam alanı.  İnsanın içindeki köy sevgisini yeşerten türde bir yer. İnsanın kafasını boşaltan, nefes aldıran, toprağa geri dönüş sağlayan bir yuva sanki.. Bu köy bence bütün köylerimize örnek olacak türden . Yolunuz düşerse Kurşunluya bir uğrayın derim…


HAZEL YAMAÇ’IN DİĞER KÖŞE YAZILARI:

Bilecik’in Nefes Alan Köyü :  Kurşunlu
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 Yorum

  1. 2 Mayıs 2020, 14:30

    İstanbuldan bir gezi ile gitmiştim Kurşunlu Köyüne harika bir doğası var .

    Cevapla
  2. köy haberi var köyden yada ürünlerden bi tane fotograf yok.

    Cevapla
  3. Bulgar ve mekedon ne demek yazarsın bide yanlış yazar soydaş diyeceksin

    Cevapla
  4. 4 Mayıs 2020, 10:31

    Kurşunlu köyü dünyanın en harika köylerinden biridir. Tüm insanlara ölmeden önce görmesini ve gezmesini tavsiye ederim. Saygılar efendim.

    Cevapla
  5. 3-5 tane fotoğraf olsa kötü mü olurdu?

    Cevapla
Bizi Takip Edin