BİLECİK’E VERİLMİŞ HEDİYE: YENİPAZAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bileciğin her köşesi, her yeri keşfedilmeyi bekleyen bir maden gibi. Tarihiyle, doğasıyla, jeopolitik konumu ile oldukça önemli bir şehrimiz.

 

Hititlerin, Friglerin, Bizansın, Osmanlının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin her daim kilit noktalarından olmuştur. İlçeleri ile de ayrı bir zenginliğe sahiptir. Özellikle bahsetmek istediğim bir yer var Yenipazar ilçesi. Yenipazar ilçesi sadece Bilecik için değil, Türkiyemiz içinde oldukça özel bir yerdir. Koynunda sakladığı kanyonu, şelalesi, göleti, çok özel konumu, mağaraları ile yanıbaşımızda keşfedilmeyi bekliyor.

Yenipazar,  Bilecik’in en uzak ilçesidir. Eski adı ile Kırka … Eskiden burada kırk hanenin yaşadığından dolayı bu ismi almış. Hatta son yıllarda yapılan çalışma ile tarihi Kırka Yolu yeniden canlandırılmış. Bu yol Harmakaya Köyü ile Yenipazar’ın merkezine kadar uzanan 16 kilometrelik bir yol. Bu bölge aynı zamanda bir geçiş bölgesidir. Bölgede hem Karadeniz iklimi hem de karasal iklim hakimdir. İlçenin eşsiz doğa harikaları var. Harmankaya Kanyonu, Su uçtu Şelalesi ve Süzmen Göleti. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile bölge köy görünümden turizm ile canlanmaya başlamış ve modernleşmiştir. İlk bahsetmek istediğim yer Harmankaya Kanyonu.. Daha bu yaz Harmankaya Kanyonunu ziyaret ettim. İnanılmaz farklı bir his ile tanıştım diyebilirim.Kanyon, Karahasanlar köyünün ilerisinde kalıyor. Harmankaya Kanyonu aynı zamanda Marmara bölgesinin en büyük kanyonudur.Kanyonun boyu 300-600 metre arasında değişiyor.Köy halkının geçimi tarım ve hayvancılık. Köyden Kanyonun yüksek duvarları görünüyor. Kanyonun zirvesine çıktığınızda ; Bolu(Taraklı) , Eskişehir’i, Kütahya’yı, Uludağ’ı, İnhisar ilçesinin ortasında kalıyorsunuz. . Biraz ileride patika bir yoldan çıkıyorsunuz ardından seyir terasına ulaşıyorsunuz. Terastan kanyonu boydan boya izleyebilirsiniz. Harmankaya Kanyonu aynı zamanda .  Kanyona girmek istediğiniz taktirde öncelikle yetkililerden izin alınması gerekiyor. Ekstrem sporlarla uğraşanlar için adeta bir cennet yeri. Kanyona girerken yanınızda mutlaka profesyonel techizatlarınız olmalı.. Kanyon’a Yenipazar’dan girip İnhisar’dan çıkıyorsunuz. Kanyon ayrıca içinde bir çok canlıya ev sahipliyi yapıyor.  Burada piknik alanları, kuş gözleme yerleri, seyir terasları, yürüyüş yolları, dağcılık ile uğraşanlar hepsi için uygun alanlar vardır. Kanyonun içinde iki büyük mağara var. Sizin kanyonu gezmek için ayırdığınız zaman bence gün batımı olmalı..  Eminim oradan ayrılmak istemeyeceksiniz.

Diğer bir doğa harikası ise masmavi suları ve gürül gürül sesiyle Su uçtu Şelalesi.. Adı gibi yüksek bir kayadan adeta uçarak yeryüzüyle buluşuyor… Şelaleye Yukarıçaylı köyünde bulunuyor. Şelalenin üst kısmında piknik yapabilirsiniz. El değmemiş bir doğası bulunuyor. Şelalenin aktığı havuz kısmına inerseniz buz gibi suyunda yüzebilirsiniz. Bu su aynı zamanda içilebilmektedir. Suyun özellikle yaz aylarında turkuaz rengini almasıyla beraber doğa uyanmaya başlıyor. Kış mevsiminde sular çekiliyor ve ulaşımda zorlaşıyor. Bu yüzden yaz mevsimi tercihiniz olsun derim. Mutlaka gidip görmelisiniz..

Ve son olarak ‘Süzmen Deresi’…  Burası aslında bir baraj göletini beslemektedir. Oldukça büyüktür. Sakinliği, doğası ile adeta bir vaha. Bu göletde balıkçıl kuşlar yaşamaktadır. Ormanlık bir alan içerisinde yer almaktadır. Bir taraf orman bir taraf gölet olunca sizi hemen kollarına alır.. Ailecek güzel zamanlar geçirebilir, kamp yapabilirsiniz.

Bilecik, bizi her gün doğasıyla, tarihiyle büyülemeye devam ediyor.. Bizlerde bu tarihi ve doğal güzelliklere sahip çıkmalıyız.


HAZEL YAMAÇ’IN DİĞER KÖŞE YAZILARI:

BİLECİK’E VERİLMİŞ HEDİYE: YENİPAZAR
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. Yazınız da çok güzel yerlere değinmişsiniz tebrik ederim 🤗

    Cevapla
  2. 30 Ocak 2020, 19:28

    Kalemine sağlık çok güzel anlatmışsın

    Cevapla
  3. 30 Ocak 2020, 20:26

    Gercekten o kadar güzel ki genc nesil hic burada kalmak istemiyor. Sadece doğa cezmetmiyor bir memlekti.

    Cevapla
  4. 31 Ocak 2020, 09:14

    Bolu(Taraklı) Gazeteci Hanım Taraklı Adapazarı(sakarya) nın ilçesidir. Bolunun değil.

    Cevapla
  5. 31 Ocak 2020, 16:14

    Ramazan gursel evet benim memleketim en önemlisi havası oksijen bu yeterli zaten

    Cevapla
  6. 3 Mayıs 2020, 11:07

    Kaleminize saglık,ben yenipazarlı değilim ama yenipazar’ı çok sevdim,yazılarınızı paylaşabilir miyim?

    Cevapla
  7. 3 Mayıs 2020, 11:11

    Kaleminize saglık,yazılarınızı paylaşabilir miyim

    Cevapla
  8. Bazı kısımlarda bilgi hatası olsada güzel bir yazı tebrikler Bilecik şehrimize ve çevresine verdiğiniz ilgiden dolayı.

    Cevapla
Bizi Takip Edin