BİLECİK TÜRKİYE’NİN EN GÜVENLİ 12. İLİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK’in yayınladığı 2015 yılı “İllerde Yaşam Endeksi” raporunda Bilecik güvenlik alanında 12. sırada yer alarak Türkiye’nin en güvenli şehirlerinden biri olduğunu ispatladı.

Her zaman huzurlu bir il olmakla gururlanan Bilecik’te bu huzurun sağlanmasında başta Vali Ahmet Hamdi Nayir olmak üzere, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Alper Sır ve İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş büyük pay sahibi. Şehrin güvenliğinin sağlanması ve olaylara müdahalede her zaman azami özen gösteren Sır ve Bektaş, toplumla kurdukları yakın bağ, personeli ile uyumlu çalışmaları ve kurumlar arasında oluşturdukları sağlıklı iletişimle örnek birer devlet adamı.

TÜİK raporu hazırlanırken güvenlik boyutu dört gösterge ile ele alınmış.

1- Cinayet oranı (bir milyon kişide): İl genelinde 1 milyon nüfusta kasten öldürme (cinayet) olayının görülme sıklığını ifade ediyor. Bir yıl içinde il genelinde gerçekleşen kasten öldürme (cinayet) sayısının il toplam nüfusuna bölünmesi ve 1 milyon ile çarpılmasıyla elde edilmekte. Cinayet, adi bir suç olması ve toplum üzerinde yaratacağı etkinin büyüklüğünden dolayı önemli bir güvenlik kavramı. Güvenli bir çevrede yaşamak isteyen bir bireyin yaşayacağı öldürülme korkusu bireyin yaşam kalitesine olumsuz etkiler sunmakta. Göstergenin endekse katkı yönü negatif.

2- Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası sayısı (bin kişide): İl genelinde bin kişide ölümlü veya yaralanmalı trafik kazası görülme sıklığını ifade ediyor. Bir yıl içinde ilde görülen ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının, il toplam nüfusuna bölünüp, 1000 ile çarpılmasıyla elde edilmekte. İnsanlara bedenen, ruhen ve madden zarar verebilen trafik kazaları birey ve çevre güvenliği açısından önemli. Yaşanılan çevrede trafik sorununa bağlı sık kaza olması yaşam kalitesini olumsuz etkilemekte. Göstergenin endekse katkı yönü negatif.

3- Gece yalnız yürürken kendini güvende hissedenlerin oranı: Yaşadığı çevrede, gece yalnız yürürken kendini güvenli hissettiğini beyan edenlerin oranını ifade etmekte. Gösterge, kişilerin çevre ile ilgili güvenlik algısını yansıtmakta. Güvensiz olma, kişinin davranışlarını sınırlandırarak korku ve endişeye neden olduğundan yaşam kalitesini düşüren ve iyi yaşamını olumsuz etkileyen bir durum. Bu nedenle kendini güvende hissetmek iyi yaşamı olumlu etkileyen bir gösterge.

4- Kamunun asayiş hizmetlerinden memnuniyet oranı: İl genelinde kamunun asayiş (güvenlik) hizmetlerinden memnun olduğunu beyan edenlerin oranını ifade etmekte. Asayiş ve asayişi sağlamaya yönelik hizmetlerin bireylerin yaşam kalitesine önemli etkileri var. İlde yaşayan kişilere kamu tarafından sağlanan asayiş hizmetlerinden memnuniyet düzeyi kişilerin güven algısını etkilemekte

BİLECİK TÜRKİYE’NİN EN GÜVENLİ 12. İLİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 28 Ocak 2016, 19:59

    Bir başkadır benim memleketim.Bilecik’in havası sert insanı mert ve geleneklerine bağlı ilçeleriyle beraber herkesin bir birini tanıdığı iyi günde,kötü günde bir birine daima destek olan özünü kaybetmemiş güzide temiz ve namuslu insanların memleketidir.Durum böyle olunca yöneticilerimizde rahat çalışıyor,geceleri kadınlarımız tek başına korkusuzca komşusuna gidebiliyor.Daha ne olsun ülkemizn en güvenli ili seçilmesi gayet normaldir.

    Cevapla
Bizi Takip Edin