BİLECİK MERMERİ TASARIMLA BULUŞUYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın 2-13 Eylül 2015 tarihleri arasında organize ettiği “Bilecik Mermeri Tasarımla Buluşuyor: Şehir, Mermer ve Nesneler” etkinliği kapsamında Pelitözü Gölpark’ta akşam yemeği düzenlendi.

DSC_0073

Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, günümüzün gelişen, hergün kıymeti artan değerlerinden, hususlarından birisi tasarım ve inovasyon olduğunu vurgulayarak,” İlimizde de bu çalışmanın Ajans çalışmaları içerisinde Bursada tekstil için, Eskişehirde animasyon için yapılan bu çalışmanın,bizde mermer boyutuyla devamı bizi mutlu ediyor.Sanat dediğimiz zarif bir şey. Bizim doğal taş mermerimiz o zerafete ne kadar uygun o ikisini nasıl uyumlaştıracağız onu görmemiz lazım. Taş dediğimizde bir sertlik, kabalık acımasızlık akla geliyor. Taş kalpli dediğimizde pek yumuşak bir şey hatırlamıyoruz ama tarihimizde de kendi tarihimizde ve insanlık tarihinde gördüğümüz gibi taş üzerinde yapılan işlemelerin çok zarif işlemeler olduğu kolonlarda tonozlarda, kubbelerde, özellikler kilit taşlarında çok zarif işlemelerin motiflerin olduğunu biz gördük yaşadık. Hayatımızda bir yer edindiler. İ0nanıyorum ki bu toplantılarla o sert taş üzerine zarif sanat örnekleri tasarım örnekleri yerleşecek ve bundan hem mermerimiz hemde Bilecik’imiz kazanacak.”dedi.

DSC_0060

Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı ise ”Biz Bilecik’i başlangıçtan itibaren şöyle tarif ediyoruz. Taşımızdan başlıyoruz ve ” Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek, kuruluş ve kurtuluşun beşiği Bilecik ” olarak tarif ediyoruz. Mermer olan taşımızdan dünyanın dört bir yanına bir çok ihracatlar yapılarak bir çok eserler oluyor. Fakat bunu daha farklı anlamlarda değerlendirmenin böyle özel bir çalışması yapılmadı. Ben 2004 yılında Belediye Başkanlığına başladığımda gönlümden bir şey geçiyordu. Taşı mermer olan bir şehrin belirgin noktalarında o taştan özel yapıtların, anıtların yapılmasına ilişkin ama bu zamana kadar nasip olmadı. Ne zaman ki Kalkınma Ajansımız gibi böyle ciddi bir lokomotif ekip oluştu. Artık bu hayallerimizi gerçekleştirme noktasında da daha cürretkar ve cesur davranıyoruz. Burada öğretim görevlilerimizin ve üniversitemizin de katkılarıyla, öğretim görevlilerimizinde katkılarıyla inşallah Bilecik adına bir hayalimizi daha gerçekleştireceğiz. Bilecik’in taşından sadece inşaat sektöründe kullanılan mermer değil, şehir mobilyası olarak da ne tür faydalanabileceğiz bunlarında alternatiflerini ortaya koyarak inşallah taşı mermer olan şehire bir güzel mermer parkı her birlikte yaparak burada teşhirini de belki de gerçekleştireceğiz.” ifadeleri kullandı.

DSC_2284

BEBKA Genel Sekreteri Taner Değirmenci,” Yarın Bilecik’in tarihi yerlerini,ilçelerdeki fotoğraflarını görme imkanınız olacak,sonrada cuma günüde fabrika ziyaretleri, ocak ziyaretleriin ardından cuma günü öğleden sonrada inşallah tasarım çalışmalarımız başlayacak. Ben destekleri için başta sayın valimiz olmak üzere yönetim kurulu üyelerimize ve il dinamiklerine çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimiz için inaşallah güzel bir tecrübe olur. Aynı zamanda güzel ve somut çıktıları olan bir etkinlik olur.”dedi.

DSC_0030

Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Müdürü Murat Yurdakul, sabah yapılan oturumlarda ilham toplantılarının ilkinin gerçekleştirildiği, üniversiteden öğretim görevlileri, sektör temsilcileri ve tasarımın güzide isimleriyle bir araya gelindiğini anımsatarak, şunları söyledi:

”Orada ana tema olarak konuştuğumuz ilk şey Bilecik coğrafyasının ne kadar şanslı bir coğrafya olduğu, hem tarihi dokusuyla hemde doğal varlıkları ve zenginlikleriyle Bilecik çok önemli bir yer. Belki ufak bir tanıtım sıkıntımız vardı ama bu tür etkinliklerle onları aşmaya başladık. Bugün burada BEBKA’nın desteğiyle Türkiyenin önemli tasarımcılarını, önemli isimlerini buraya getirdik. bundan sonra bir mermer farkındalığı yaratmak adına bu etkinliğin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Aslında bu coğrafya memeri binlerce yıldır ele almış bir coğrafya antik roma yapılarından, Osmanlı döneminin önemli yapılarına kadar bir çok yerde mermer kullanılmış. Bu etkinlikle aslında işin tasarım kısmını da ele alarak Bilecik’te bir mermer farkındalığı yaratmak, ülkede de Bilecik’in mermeriyle nasıl öne çıkarılabileceğini ülkeye de anlatmak istiyoruz. Bu etkinliklerin ilk ayağında da ilham toplantıları, şehir gezileri olacak. Ondan sonra iki grup halinde tasarımcılar çalışmaya başlayacaklar. Birinci grupta endüstriyel ürünler anlamında burada neler üretilebilir mermerle onlar tartışılacak ve heykel bölümü var. Heykel bölümünde de yine bizim Bilecik mermeri kullanılarak heykel anlamında neler yapılabilir bu taş nasıl işlenebilir onu ele alacağız.”

DSC_2298 DSC_2310 DSC_0022 DSC_0030 DSC_0060 DSC_0073 DSC_0087 DSC_2288DSC_0060

 

 

BİLECİK MERMERİ TASARIMLA BULUŞUYOR
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Mermeri anlatırken sanki ilk kez taşa bakan bir insan edasıyla zaman tüketilmiş. Proje Bilecik içinde örnek yerler tasarlayarak uygulanırsa güzel olur. Örneğin şadırvan çevresi dekoratif mermer ile en güzel nasıl süslenir yarışması yapın, kazanana ödül verin, bizde il olarak bir yapıta bakalım. Hem proje fikri oluşur hem de uygulamanın nasıl olacağı görülür.

    Cevapla
Bizi Takip Edin