Bilecik İli Endüstriyel Simbiyoz Sinerji Çalıştayı düzenlendi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik /  Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı işbirliği ile yürütülen Endüstriyel Simbiyoz Programı Bilecik İli Bilgilendirme Toplantısı ve Sinerji Çalıştayı düzenlendi.

IMG_8883

Bilgilendirme toplantısı ve sinerji çalıştayına; kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, üniversiteden akademisyenler, organize sanayi bölgeleri yöneticileri, ziraat odaları, tarımsal birlik ve kooperatifler ile çok sayıda firmanın temsilcisi katıldı.

BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci (2)

Programın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, “Hazırlık aşamasıyla birlikte 2 yıldır süren Endüstriyel Simbiyoz Programı’nın Bilecik ayağını gerçekleştiriyoruz. Kalkınma ajansı olarak dünya gündeminde olup, henüz sanayicimizin gündeminde olmayan konuları araştırıp, bölgemizle uyumlu alanlarda çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz. Endüstriyel Simbiyoz programı da bunlardan bir tanesidir” dedi.

Dünyada, özellikle de rekabet koşullarının çetin ve çevresel duyarlılığı arttığı bir ortamda Endüstriyel Simbiyoz çalışmalarının önem arz ettiğini belirten Tamer Değirmenci, “Ajans olarak bununla ilgili öncelikli olarak bir durum çalışması yaptık. Bununla ilgili olarak birçok kurum ve kuruluşlar veri topladık ve fizibilite raporu hazırladık. Bunu proje seviyesine indirip şehir ve sanayi bazında hem dikey hem yatay olarak ne tür işbirlikleri olanakları var bunu detaylı incelemeye çalışıyoruz. Bu toplantı da bu çalışmaların bir ayağıdır. Bursa’daki ilk çalışmada beklediğimizden fazla iyi sonuçlar aldık. Bu konuda önümüzdeki dönem bu çalışmaların sonucuna göre birçok farklı proje fikrimiz var.”diye konuştu.

IMG_8917

Alan: Fizibilite çalışmaları tamamlandı

Tamer Değirmenci’nin ardından program hakkında bir sunum BEBKA Planlama Birim Başkanı Jülide Alan ise, Endüstriyel Simbiyoz Programı’nın iki aşamadan oluşan bir program olduğunu söyledi.

Fizibilite çalışmalarının tamamlandığını ve artık uygulamaya geçilmek üzere olduğundan bahseden Alan, “Birinci aşama fizibilite ve altyapı aşamasıydı. İkincisi de uygulama ve sürdürülebilirlik aşamadıydı. İlk aşamayı tamamlamak üzereyiz. İlk aşamada sektörsel analiz, yerel paydaşların analizi gibi çalışmalar yaptık. İkinci aşamada da sinerji ve çıktılar üzerinden firmaların takibi gibi çalışmalarımız olacak. Bugün Bilecik’te gerçekleştirdiğimiz ve yarın da Eskişehir’de gerçekleştireceğimiz çalıştaylardan çıkacak sonuçlardan hareketle uygulamalara başlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Alan, Bilecik’te bu programın uygulanabilecek birçok sektörün olduğunu dile getirdi. Alan, bu sektörlerin başında da mermer ve seramik sektörlerinin geldiğini ifade etti.

IMG_8928

Ulutaş: 330 bin ton atığın değerlendirildiğini gördük

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Koordinatörü Ferda Ulutaş da, endüstriyel simbiyoz kavramı ve örnekleri hakkında bir sunum yaptı.

TTGV Çevre Projeleri koordinatörü Ferda Ulutaş’ın yaptığı sunumda İskenderun Körfezi Endüstriyel Simbiyoz Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ve kazanımlar hakkında bilgiler verdi.

 

Ulutaş, “İskenderun Körfezi’nde hayata geçirilen Endüstriyel Simbiyoz Projesiyle, özgün çözümlerle ve işbirliği yaklaşımıyla, her sorunun bir fırsata çevrilebileceğine dair somut örnekler ortaya koydu. 8 örnek projeyle, yılda ortalama 330 bin ton atığın değerlendirilebileceği görüldü. Bu miktar bir buçuk milyon nüfusa sahip bir kentin bir yılda ürettiği evsel katı atık miktarına eşit. 8 örnek projeyle yılda 37 bin ton karbon azatlımı sağlanırken 6.500 metreküp su tasarrufu gerçekleşti. Projede ayrıca, yılda 280 bin ton ürün üretilerek 6 milyon ABD doları net kazanç sağlanabileceği ortaya kondu. 27 farklı kuruluş çalışmalara dahil olurken, 5 üniversite projeye doğrudan katkı verdi. Proje sayesinde yıllık 37 bin ton karbon azatlımı sağlanırken 6.500 metreküp su tasarrufu gerçekleşti” dedi.

 

Yapılan açılış konuşmaları ve tanıtım filminin izlenmesinin ardından program, TTGV’den yetkililerin koordinatörlüğünde ve tanıtım toplantısına katılan kurum ile kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı sinerji çalıştayı ile sona erdi.

Bilecik İli Endüstriyel Simbiyoz Sinerji Çalıştayı düzenlendi.
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin