BİLECİK BELEDİYESİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BİLECİK, ”SAĞLIKLI ŞEHİR PLANLAMASI KATEGORİSİNDE” KARASU GENÇLİK, SPOR VE YAŞAM ADASI PROJESİ İLE 1.’LİĞİ ALDI

Bilecik Belediyesi, Sağlıklı Kentler Birliği tarafından gerçekleştirilen ”2015 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülleri” yarışmasında, ”Karasu Gençlik, Spor ve Yaşam Adası” projesi ile 1.’liği aldı.

Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisinde birinciliği alan Bilecik, ”Karasu Gençlik, Spor ve Yaşam Adası” projesi gibi örnek bir projeyi de tanıtmış oldu.

Geçtiğimiz ay, Sağlıklı Kentler Birliği üyeliğine dahil edilen Bilecik Belediyesi, Karasu Mevki’sinde gerçekleştirdiği Karasu Gençlik, Spor ve Yaşam Adası projesi ile daha önceleri ağır sanayi kuruluşlarından olan mermer sanayisinin faaliyet gösterdiği bir alan iken Bilecik Belediyesi tarafından İmar değişikliğine gidilerek, şehir için yeni bir cazibe merkezi haline getirildi.

13 üye belediyenin 43 projeyle başvurduğu Sağlıklı Kentler Birliği 2015 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödülleri yarışması sahiplerini buldu.

Sosyal Sorumluluk kategorisinden 19, Sağlıklı Şehir Planlaması kategorisinden 6, Sağlıklı Yaşam kategorisinden 6 ve Sağlıklı Çevre kategorisinden 12 proje jüri tarafından değerlendirildi.

Başkanlığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi E. Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Ruşen KELEŞ tarafından yapılan jürinin diğer üyeleri Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Toprak Bölümü E.Öğretim  Üyesi, SKB Danışma Kurulu Üyesi  Prof. Dr. Ünal ALTINBAŞ, Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı, SKB Danışma Kurulu  Üyesi Prof. Dr. Nilüfer AKINCITÜRK, Anadolu Üniversitesi Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı, SKB Danışma Kurulu Üyesi   Prof. Dr. Cengiz TÜRE, Uludağ Üniversitesi Mühendislik- Mimarlık Fakültesi Çevre   Mühendisliği  Bölümü Öğretim Üyesi, SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Feza KARAER, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı   Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi, SKB Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Alpaslan TÜRKKAN, Sağlıklı Kentler Birliği Müdürü Murat AR, 43 projeyi incelendiler.

Yarışmayı kazanan Belediyeler sırasıyla;

– Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisi kapsamında Bilecik Belediyesi’nin “Karasu Gençlik, Spor Ve Yaşam Adası” projesi,

– Sosyal Sorumluluk Kategorisinde Kadirli Belediyesinin “Kent Müzesi” adlı projesi,

-Sağlıklı Yaşam kategorisinde Pendik Belediyesinin “Pendik Sağlıklı Yaşam Merkezi” adlı projesi,Sağlıklı Çevre Kategorisinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Mavi Deniz Temiz Kıyılar” adlı projesi ödüllere layık görüldü.

Ayrıca, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin “Pugedon (Güneş enerjisi ile çalışan sokak hayvanlarının yemek yiyebileceği, su içebileceği cihaz)” adlı projesi, Çankaya Belediyesi’nin Doğal-Biyolojik Gölet / Çanserapark adlı projesi, Tepebaşı Belediyesi’nin “Şirintepe Çocuk Ağız Ve Diş Sağlığı Polikliniği” adlı projesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin “Biz de Varız” adlı projesi jüri özel ödülüne layık görüldüler.

SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ

Dünyadaki 6 Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisinde yürütülen ve  Avrupa’da 31 ülkede 100′ün üzerinde kentte devam eden ve gelişen küresel “Sağlıklı Kentler” Hareketinin Türkiye’de gelişebilmesi, benimsenmesi, uygulanabilmesi için formal bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuş ve bu gereklilikten hareketle bu konuya önem veren kentler bir araya gelerek “Sağlıklı Kentler Birliği”ni kurmuşlardır.

1996 Habitat II, 2002 Johannesburg Yerel Yönetimler Zirvesi ve WHO (DSÖ)’nün 2000 Milenyum yılı Deklarasyonun ana temaları, hep “Sürdürülebilir Kentler“ yaratmak, etkili yerel yönetimler sağlamak, Ulusal-bölgesel-yerel ortaklıklar kurmak ve sağlık temelli stratejiler üretmek olmuştur. 2003 yılında Belfast da yayınlanan kentlerin politik temsilcilerinin imzaladığı ve Dünya Sağlık Örgütünün onayladığı deklarasyonda da;

Uluslararası birlikteliği ve ilişkileri güçlendirmek için kentler ve bölgeler arasında kaynakların, bilginin ve tecrübelerin paylaşılması gerektiği,

Diğer bölgelerde sağlıklı şehirler hareketini destekleyerek sorumluluğunun bilincinde olmak, her bölgenin küresel olarak erişilebilir olmasında öncülük edebilmek gerektiği belirtilmiş.

Türkiye’de Sağlıklı Kentler Birliğinin kurulması ile üye kentlerin aktif olarak deneyimlerini paylaşmaları, sorunları aktarmaları, ortak projeler geliştirmeleri, uluslararası düzeyde temsil edilebilmeleri ve ortak ihtiyaçların çözümünde güç birliği sağlanacaktır.

Yaşanabilir ve sağlıklı kentler için sağlık ve sağlığı ilgilendiren tüm kentsel ve çevresel konularda eşitsizlikleri azaltmak ve kent yoksulluğu ile mücadele etmek amacıyla, birliğe üye belediyeler arasında işbirliği ve deneyim alışverişi devam edecektir.

Üye belediyelere belediyecilik, sağlık, planlama, çevre, konut, ulaşım, eğitim, güvenlik ve benzeri sağlıklı kent konularıyla ilgili tecrübeler, bilgi, belgeler ve proje deneyimleri aktarılacaktır. “Sağlıklı Kentler Birliği” Türkiye’de bu hareketin güçlenmesi ve işbirliği açısından kentlerimiz için çok önemli gelişimler sağlayacak, daha sağlıklı kentler yaratılacaktır.

BİLECİK BELEDİYESİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin