ATATÜRK’ÜN BİLECİK’E GELİŞİNİN 98. YIL DÖNÜMÜ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin 98. yıl dönümü kutlandı.
Atatürk’ün Bilecik’e gelişinin 98. yıl dönümü dolayısıyla Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Dr. Dilara Uslu, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde verdiği ”Milli Mücadeledeki Bir Dönüm Noktası: Bilecik’e” konulu konferansta, Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul ile Anadolu arasındaki her türlü ulaşım ve haberleşmenin sağlandığı önemli güzergahı Bilecik olmasından dolayı İstanbul Hükümeti ile Bilecik’te buluşmayı tercih ettiğini söyledi.
5 Aralık 1920 tarihinde, Mustafa Kemal Atatürk’ün, İstanbul Hükümetinin temsilcileriyle Bilecik İstasyon Binasında bir araya gelmesinin ikinci nedenin ise Bilecik ve çevresinde güvenlik noktasında herhangi bir sorun olmadığından dolayı buluşma noktası olarak Bilecik’i seçtiğini anlatan Uslu, şöyle devam etti:
”Bilecik görüşmesi sonrasında bir daha görüşme gerçekleşmemiştir. Bilecik görüşmesinin Türk milli mücadelesi içerisindeki yeri ise Ankara hükümetinin kararlı tutumu ve milletin tek temsilcisi olduğu dünyaya basın yoluyla duyurulmuştur. Görüşmeden bir sonuç çıkmamış olmasına karşın Mustafa Kemal Atatürk’ün basını doğru kullanmasıyla halk arasında itilaf devletlerin istediği bir karşılıklılığın çıkması önlenmiştir. İstanbul ve Ankara hükümetleri arasında Bilecik’te gerçekleşen bu görüşmeyle milli mücadele konusun da geri adım atılmayacağı bir kez daha hem ulusa hem de dünyaya dile getirilmiştir. Samsun’da başlayan milli mücadele başarıyla sonuçlanmıştır. Fakat milli mücadelenin en kanlı dönemleri Yunanlıların geriye çekilme dönemleridir. Yunan ordusu Eskişehir’den İzmir’e kadar ki bölgede geçtikleri şehir, kasaba ve köyleri yıkmışlardır. Bilecik’te o yıkıp yıkılan şehirlerden biridir. Milli mücadelenin önemli mevkilerinden olan Bilecik’te diğer yerlerde olduğu gibi yaraların sarılması kolay olmamıştır.”
Tören, öğrencilerin şiirler okuması ve 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı Bando Takımı’nın Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirmesiyle sona erdi.
Programa, Bilecik Vali Vekili Mehmet Taşdöğen, 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Bulut, Belediye Başkanı Nihat Can, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Taş,Vali Yardımcıları, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Uysal Ağaoğlu, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle öğrenciler katıldı.
ATATÜRK’ÜN BİLECİK’E GELİŞİNİN 98. YIL DÖNÜMÜ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin