Antioksidanlar Nedir? 

featured
Healthy foods high in antioxidants, top view.
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antioksidan kaynakları doğal veya yapay olarak bulunabilir. Bazı bitki bazlı gıdaların antioksidanlar açısından zengin olduğu düşünülmektedir. Bunun dışında vücut ayrıca endojen antioksidanlar olarak bilinen bazı antioksidanlar üretir. Vücudun dışından gelen antioksidanlara ise eksojen denir.

Bilim insanları tarafından serbest radikallerin vücutta yarattığı hasarlara karşı antioksidanların rol oynadığı 1990’larda anlaşılmaya başlanmıştır. Serbest radikaller ayrıca kanser, görme kaybı ve bir dizi başka kronik hastalıkla da bağlantılıdır. dolayısıyla antioksidanlar insan sağlığı için kilit bir role sahiptir.

Serbest Radikaller Nedir?

Hücrede meydana gelen kimyasal değişiklikler sırasında ortaya çıkan bir tür sabit olmayan moleküldür. Vücutta bulunan bu serbest radikaller hücrelerde birikebilir ve DNA, lipitler ve proteinler gibi diğer moleküllere zarar verebilir. Antioksidanlar da çevresel ve başka faktörlere bağlı ortaya çıkan serbest radikallerin hücrelere verdiği zararı önleyebilen veya yavaşlatabilen maddelerdir.

Bazı yapılan araştırmalara göre antioksidan bakımından zengin meyve ve sebzeleri az tüketen kişilerin, bu gıdaları bol miktarda tüketen kişilere göre bazı kronik rahatsızlıklara sahip olma riskinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Havuç, ıspanak, bezelye, patlıcan; yaban mersini, elma, portakal gibi antioksidan bakımından zengin sebze ve meyveleri düzenli tüketmeye dikkat etmeniz sağlıklı bir yaşam sürdürmeniz için önemli olabilir.

Peki siz kişiye özel tasarlanacak online spor, diyet programlarını takip edebildiğiniz LifeClub ile tanıştınız mı? LifeClub Dünyası’na adım atarak  ilgi alanlarınız doğrultusunda tüm içeriklere ulaşabilir ya da LifeClub Platform‘da sağlıklı yaşama dair aradığınız hizmet ve ürünleri bulabilirsiniz. Hemen keşfedin!

 

Antioksidanlar Nedir? 
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin