10 KÖYÜ VE 12 MAHALLESİYLE KÜPLÜ NÂHİYESİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ertuğrul Sancağına bağlı, İçerisinde her türlü mimari yapı, atölye, fabrika, cami, mescit, kilise; yani insan yaşamı için gerekli birçok çeşitli yapıyı barındıran Küplü Nâhiyesinin toplam nüfusu 10.312’ydi. 20. Yüzyıl başlarında Küplü Nahiyesinin 10 köyü ve 12 Mahallesi vardı..

bilecik haberleri

Küplü köyü, Bilecik’in 6 km doğusunda, Söğüt’ün 18 km kuzeybatısında, Sakarya nehri ile birleşen Karasu çayı vadisinde bulunmaktadır. 1886’ya kadar Bilecik’e bağlı bir köy statüsündeydi.

Küplü 1886 yılında yapılan idari düzenleme ile Söğüt Kaymakamlığının bir nahiyesi durumda idi. Ertuğrul Sancağına bağlı Küplü Nahiyesinin toplam nüfusu 10.312’ydi.

20. Yüzyıl başlarında Küplü Nahiyesinin 10 köyü ve 12 Mahallesi vardı. 12 mahalle’den 10’u Rumların yaşadığı mahalleler olarak bilinmektedir.  Rumlar genellikle nahiyenin merkezi sayılan şimdiki çarşı çevresinde, Türkler ise karayolu üzerinde karasu çayı kıyılarında yaşıyorlardı.

İstanbul-Ankara demiryolu hattının yapılmasında sonra ticaret merkezi haline gelmiştir. Küplü demiryolu bağlantısı sebebiyle doğrudan İstanbul ile ticari açıdan bağlantılı olup ve ekonomik açıdan da hızlı bir şekilde kalkınmasını sağlamıştır.

Küplü’de 1907-1908 yıllarında 330 dükkan,2 debbağhane (dericilik), 1 gazhane, 2 eczane, 4 han, 4 hamam, 2 cami, 2 mescit, 1 kilise, 1 ruhban okulu, 1 medrese, 3 okul, 2 otel, 8 lokanta, 13 kahvehane, 1 gazino, 6 yağhane, 4 boyahane, fırın, 10 ipek fabrikası bulunduğu bilinmektedir.

1923 yılında Lozan Barış Antlaşmasına ek olarak Türkiye ve Yunanistan arasında Nüfus Mübadelesi adı altında zorunlu göç anlaşması imzalanmış. Anlaşma sonucunda Türkiye de bulunan Ortodoks Hristiyan Rum vatandaşları Yunanistan’da bulunan Türk vatandaşlarımızla karşılıklı zorunlu göçe tabi tutulmuşlardır. Küplü’de yaşayan Ortodoks Hristiyan Rum vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu Yunanistan’nın Serez kentine göç etmişlerdir. Zorunlu göçle beraber Küplü nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan Ortodoks Hristiyan Rum vatandaşlarının Yunanistan’a göç etmeleriyle nüfus oldukça azalmıştır.


bilecik haberleri
bilecik haberleri
bilecik haberleri
bilecik haberleribilecik haberleri
bilecik haberleri

 

bilecik haberleri

bilecik haberleri

bilecik haberleri

 


Kaynakça

– Umut Özdemir, Bilecik Belediyesi Arkeolog

– Halim Demiryürek,  Ertuğrul Sancağı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Yayınları, Bilecik 2015

-Resimler: kuplukoyu.com

10 KÖYÜ VE 12 MAHALLESİYLE KÜPLÜ NÂHİYESİ
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. 27 Ocak 2016, 12:06

    Bilecik Valiliğimizin Kültür Bakanlığından AB den alabileceği destek ile yapılacak resterasyona müteakip Küplü beldemiz Safranbolu-Cumalıkızık
    olmaması için önünde hiçbir engel yoktur.

    Slm ve syg.larımla
    İsmail Hakkı Durgut

    Cevapla
  2. 9 Şubat 2018, 21:46

    Emegı geçenlere saygılar

    Cevapla
  3. Bu Çalışmaları yapan ORHAN ARISOY’a teşekkürler. mekanı cennet olsun inşallah.

    Cevapla
Bizi Takip Edin