10 bin 400 sertifikalı ceviz fidanı dağıtıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilecik Valiliğince hazırlanıp, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ”Ceviz üretiminin yaygınlaştırılması” projesi kapsamında ilk fidan teslim programı Söğüt’te 10 bin 410 sertifikalı ceviz fidanı dağıtılarak gerçekleştirildi.

Vali Bilal Şentürk, Ertuğrul Gazi Türbesi önünde düzenlenen dağıtım töreninde, ceviz fidanı dağıtımına Ertuğrul Gazi’nin yattığı, cihan imparatorluğunun kurulduğu yerden başlamak istediklerini ifade ederek, ”Atalarımız bu toprakları bizlere vatan yapmış, biz de buralara sahip çıkalım. Ekelim, biçelim, üretim yapalım, en iyi şekilde değerlendirelim ” dedi.

İl genelinde aşılı ve sertifikalı 170 bin ceviz fidanı dağıtılacağını belirten Vali Şentürk, şöyle konuştu:

”İlimiz için bir organize sanayi bölgesi boyutunda gelir getirici olduğuna inandığımız yaklaşık bin 700 ailemize hitap eden yüzde 50’si İl Özel idaresi, yüzde 50’si vatandaş katkısıyla kapsamlı bir projemiz oldu. Köylerimizde nüfus maalesef yaşlanıyor. Biz köyünden çevre illere göçmüş genç vatandaşların bir ayağını köylerine bağlayalım istedik. Köyündeki ceviz bahçesi bahanesiyle hafta sonları köyüne gelsin. Bu yönüyle köye geri dönüşü sağlayalım istedik. Bakımı nispeten diğer tarımsal faaliyetlere göre kolay olan, ömrü uzun, verimi ve karlılık düzeyi yüksek, ceviz türü olarak da bölgemize en uygun ceviz türüyle vatandaşlarımız yüksek bir gelir elde etsin istedik. Meyve veren bir fidan 3 yıl bakımı yapılırsa hayırsız bir evlattan daha hayırlıdır. Peygamberimiz ‘son nefesini verecek olsanız bile, elinizde bir fidanınız olsa onu toprakla buluşturun’ diyor. İnsanlar yemezse kuşlar yer. Dikelim bakımlarını yapalım. 170 bin cevizin gelecek yıllardaki getirisi bir Organize Sanayi Bölgesinin (OSB) getireceği gelirden aşağı değil. Hem gelirimiz olur, hem de ilimiz ceviz üretiminde daha ön plana çıkmış olur.”

Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş’ın proje hakkında bilgi vermesinin ardından Vali Şentürk, Kaymakam Murat Öztürk, Belediye Başkanı İsmet Sever, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Yılmaz ve üyeleri, 98 çiftçiye sertifikalı ceviz fidanlarını dağıttı.

Vali Şentürk ve beraberindekiler daha sonra Ertuğrul Gazi Türbesini ziyaret ederek, dua etti.

10 bin 400 sertifikalı ceviz fidanı dağıtıldı
Masal Organizasyon

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin